Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  05.11.2013 10:53:45

Komentáře k maloobchodu - pozvolná rekonvalescence, tahounem automobily

Domácí poptávka pozvolna roztává z recese. Maloobchodní tržby se v září meziročně zvýšily o 3,7 procenta. K výsledku ovšem pomohla skutečnost, že letošní září mělo o dva pracovní dny více než stejný měsíc předchozího roku. Bez nich by růst tržeb dosáhl 0,5 procenta.

K příznivému výsledku pomohly vyšší prodeje automobilů. Tržby z prodeje a oprav automobilů se v září meziročně zvýšily o 9,5 procenta. Jde již o třetí měsíc v řadě solidního růstu obratu v tomto segmentu, který bývá jedním u nejvíce citlivých na ekonomický vývoj. Rostoucí poptávka po automobilech tak signalizuje obrat ve vývoji domácí poptávky. Ze zboží dlouhodobé spotřeby se zvýšila také poptávka po nábytku, elektronice a vybavení domácností. Zde tržby stouply o 4,2 procenta. V posledních měsících vzrostl také zájem oblečení a obuv, v září se tržby z jejich prodeje zvýšily o 6,2 procenta.

Slabým místem zůstává prodej potravin, kde tržby klesají již sedmým rokem a v září se tato série prodloužila meziročním poklesem o 2,5 procenta. Šetří se také na pohonných hmotách, což se projevilo poklesem tržeb z jejich prodeje o 6,8 procenta.

Vývoj domácích tržeb v posledním půlroce ukazuje na obrat ve vývoji domácí poptávky. Česká ekonomika se dostala z recese díky růstu vývozu. Nyní se přidává i domácí poptávka a oživení by tak mohlo být stabilnější. Na lepší náladu ukazují také indikátory důvěry spotřebitelů, firem a další průzkumy. Brzdou k růstu poptávky ovšem stále zůstává vývoj mezd a nezaměstnanosti.

David Marek, Patria Finance


Tržby v maloobchodě v září vzrostly reálně meziročně o 3,7 %. To je růst, na který obchody velmi dlouho čekaly a naznačilo to dobrý vstup do závěru roku a tedy hlavní sezóny. Bylo by to opravdu potěšující, kdy za tím nestálo pověstné "ale". V letošním roce totiž bylo o dva pracovní dny více v září než před rokem, a tak po očištění o tuto změnu tržby již tak silně nerostly. Očištěný meziroční růst skončil jen na půl procentu. A meziměsíčně tržby dokonce klesaly, o sedm desetin procenta. Přesto jde o pozitivní růst, a po období, kdy se maloobchod trápil v záporných číslech, je konečně vidět zlepšení. Pokud by ceny potravin nerostly tak silně jako v současnosti, měl by maloobchodní trh potenciál ještě k vyššímu růstu.

Zdroj růst tržeb maloobchodu v září je hlavně sekce prodeje automobilů. Z více než dvou třetin tvoří růst tržeb jen prodej a opravy motorových vozidel. Například samotný obchod s motorovými vozidly v září tohoto roku rostl o více jak deset procent, a to zásadním způsobem pohnulo celými tržbami. Poptávka po nových autech v září rostla, a po relativně horším srpnu se opět zlepšila.

Maloobchodní tržby ale nejsou jen o tržbách za prodeje automobilů. Například tržby za prodej potravin dlouhodobě klesají, a jinak to nebylo ani tentokrát. Tržby v prodejnách potravin klesly meziročně o tři desetiny procenta, což je v rámci dlouhodobých výsledků vlastně pozitivní hodnota. Nikoho už nepřekvapí, že zásadním problémem jsou vysoké ceny potravin, které nutí běžné spotřebitele šetřit a to se pak projevuje na jejich nákupních košících. Přesto výhled není tak negativní, protože růst cen potravin by již neměl být tak výrazný jako doposud. To by se mělo projevit na tržbách za potraviny pozitivně.

O tom, že chuť spotřebitelů nakupovat je silná, svědčí tržby za nepotravinářské zboží. Ty vzrostly o 5,1 %, to je letošní nejlepší hodnota. V této oblasti došlo k velkému překvapení, když výrazně rostly tržby za vybavení domácností - ať už šlo o nábytek nebo elektroniku. Lidé nechali v obchodech o více než čtyři procenta více, a to znamená nejlepší výsledek za poslední více než dva roky. Mimo to se dařilo prodejcům textilu, a jak bývá pravidelně zvykem, tak i prodejům přes internet. To je celkově velmi pozitivní informace pro prodejce před začátkem vánoční sezóny. Trh má sílu na to se zvednout a přinést tolik očekávané zlepšení.

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688