Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  31.10.2013 16:22:48

Který akciový trh posílil za rok o 146%? Řecký ASE!!!

Pokud hledáte ve světě akciový trhy s největším zhodnocením za poslední zhruba rok, tak byste měli upřít svou pozornost na trh v Řecku. Jeho ASE index si od poloviny loňského roku polepšil o 146% a překonala tak s výjimkou Venezuely všech 94 světových indexů sledovaných agenturou Bloomberg.

I přes nebývale vysoké zhodnocení zůstává ASE 79% pod svým absolutním vrcholem z roku 2007. Do poloviny roku 2012 ASE ztratil od roku 2007 91% hodnoty

Výnos řeckého desetiletého vládního dluhopisu se aktuálně pohybuje na úrovni 8,31% oproti 33,7% z března 2012.

Institucionální investoři obnovují zájem o řecká aktiva. Významné investice ohlásily v poslední době například společnosti Paulson & Co., JPMOrgan Chase, Templeton EM Makca Mobia, či Renaissance CH. Investiční hodncení Řecka se začíná zlepšovat, investoři vidí zajímavé příležitosti v dobře fungujících zdravých firmách a nízkých valuacích. Především růstový potenciál je v některých případech díky enormnímu tlaku na redukci nákladů obrovský, pokud dojde k obnovení růstu celkového HDP.

Recese řeckého hospodářství jeví známky zmírnění poté, co problematická země snížila platy a penze a zvýšila daně ve snaze splnit přísná kritéria pomoci ze strany MMF a EU. Vládní deficit v loňském roce dosáhl úrovně 9% HDP, do konce příštího roku jej chce vláda srazit na 2,4% celkového HDP. Vláda nyní počítá s růstem HDP v příštím roce o 0,6%. Pokud se to splní. půjde o první růst HDP od roku 2007.

Příliv prostředků do fondů investujících v Řecku stoupl od začátku roku o 129% oproti růstu o 15% v případě celé Evropy. Investoři vložili do řeckých akcií letos již 179 mil.USD.

Organizátor trhů MSCI přeřadila Řecko z kategorie rozvinutých trhů do kategorie "emerging markets", což umožní investování od fondů majících mandát pro investice také do tohoto segmentu, což otevře dveře pro další příliv investic. Zastoupení Řecka v rámci indexu MSCI EM bude na úrovni 0,4%.

Firmy v rámci báze řeckého indexu ASE se obchodují při PE na úrovni 32násobnku odhadovaných zisků. Pro srovnání v rámci hlavního evropského indexu Stoxx 600 je ocenění při pětiletém průměru na úrovni 11násobku již prezentovaných zisků. Při vztažení na očekávané výsledky se ocenění v rámci tohoto indexu pohybuje na 14,9násobku.

Akciový skeptici upozorňují, že prvotní vysoký růst již byl vyčerpán a riziko ztrát je stále enormně vysoké mimo jiné například kvůli stále poměrně málo stabilní politické reprezentaci a negativnímu vlivu evropských ekonomických problémů.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688