STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  31.10.2013 10:21:33

Apple jako Polaroid?

Září 2014, firma Apple slaví velký úspěch, během jednoho víkendu se jí podařilo prodat rekordních 9 mil. právě představených modelů chytrého telefonu iPhone5S. Společnost uvádí, že objem dodávek nového iPhone 5S tradičně nestačí uspokojit veškeré zájemce, letošní prodej vysoce převýšil dosavadní rekord prodaných 5 mil. kusů modelu iPhone 4S loni na podzim. V úvodních dnech příchod nového iPhone 5S na trh byli analytici - co se týče odběru nových chytrých telefonů - skeptičtí hlavně díky vysoké ceně, za kterou firma Apple svůj produkt nabízela. Podle jejich očekávání se firmě mělo podařit prodat 5 až 7,75 mil. kusů.

Říjen 2014, navzdory růstu tržeb taženému vysokým prodejem telefonů iPhone 5S zaznamenala firma Apple v posledním čtvrtletí svého fiskálního roku pokles zisku i marží. Čistý zisk klesl meziročně o 8,5 procenta na 7,5 miliardy dolarů. Tržby přitom vzrostly 
o 4 procenta na 37,5 mld. dolarů. Prodej především táhne již zmiňovaný nový model iPhone 5S, který slaví větší úspěch, než jeho předchůdce. Jeho nižší průměrná cena se ale promítla na již zmiňovaném poklesu zisku a marže. Akcie firmy se od začátku nového roku potýkají s nepříznivými propady. Z grafu č. 1 je patrný pokles ceny akcie Apple, loni v září se cena akcie vyšplhala přes hranici 700$, dnes se hodnota této akcie pohybuje okolo 523,43$ tedy 26% pokles (29. října). Apple se v posledním roce potýká s neustálým odlivem investorů, který je připisován tvrdě soupeřícím konkurentům, mezi které patří např. Samsung. Společnost je poslední dobou také investory kritizována kvůli okoukanosti produktové palety a nedostatku inovací. Bude se cena akcie stále propadat, nebo dojde k obratu?


Graf 1: Vývoj ceny Akcie Apple Computer v letech 2011-2012

Nesmíme opomenout důležitý fakt, že firmu Apple čeká předsváteční období, pro které je charakteristický nárůst prodeje a tržeb, v případě Apple bych ale k tomuto nárůstu byl skeptický. Samotná firma očekává tržby mezi 55 a 58 mld. dolarů, taková hodnota by ovšem pro Apple znamenala neslabší meziroční růst tržeb v předsvátečním období od roku 2008, kdy dosáhl 6 procent. Odhad Wall Street činí 55,48 mld. dolarů.

Investory také znepokojuje fakt, že společnost od smrti Steva Jobse, spoluzakladatele a jejího vizionářského šéfa, nepřišla s žádným převratným výrobkem. V tomto duchu se k obavám přidal i známý investor Marc Faber. Společnost Apple přirovnal k firmě Polaroid, která v 70. letech minulého století dominovala na trhu spotřební elektroniky, převážně s instančními fotoaparáty a filmy. Její zakladatel a inovátor Erwin H. Land vedl firmu od jejího založení v roce 1937 až do roku 1982, kdy se vzdal křesla v představenstvu i pozice výzkumníka. O 19 let později Polaroid zažádal o ochranu před věřiteli a většinu byznysu rozprodal v bankrotovém řízení. Faber se k polemice o bankrotu společnosti Apple vyjádřil, že se to nestane zítra ani pozítří, avšak se podle něj Apple v mnoha ohledech podobá právě Polaroidu, který se dlouhá léta hřál na výsluní pozornosti investorů, ale na sklonku své činnosti zaostal za inovačním tempem doby. „Toto je ten typ akcie, o který se opravdu nezajímám “, prohlásil v rozhovoru pro stanici CNBC. Ke svému výroku dodal, že společnost, která má logo nakousnutého jablka a která na účtech zahálí desítky miliard dolarů, nemusí nutně zbankrotovat ihned, ale „nakonec by mohla“.

Na pozadí událostí z minulých měsíců společnost Apple včera (28. října) uklidnila své investory zprávou o personální akvizici. Po dlouhém hledání se jí do čela divize maloobchodu podařilo najít kompetentní osobu, kterou je dosavadní výkonná ředitelka britského výrobce luxusního zboží Burberry Angela Athrendts a která v čele tohoto oděvního řetězce odvedla výbornou práci.

Sečteno a podtrženo. Firma od nového roku čelí několika nepříznivým faktorům. Prvním faktorem jsou klesající zisky a marže, které jdou ruku v ruce s klesající prodejní cenou akcie. Dalším znepokojujícím faktem, je odliv investorů, kteří společnosti vyčítají nedostatečnou inovaci a jakousi okoukanost své výrobní palety, jejich přesvědčení se Apple nepodařilo vyvrátit ani představením nové verze tabletu iPad Air. Posledním, ale neméně důležitým faktorem je klesající tržní podíl firmy jak už na trhu s chytrými telefony, tak i na trhu s tablety.

Časopis Forbes, který každoročně vypracovává žebříček nejinovativnějších společností, zařadil Apple až 79. místo. V roce 2011, kdy časopis tento žebříček poprvé sestavil, Apple obsadil páté místo v řebříčku, loni pak klesl na 26. místo. Podaří se Applu dostat zpět na vrchol a definitivně tak ukončit propad cen svých akcií? Odpověď na tuto otázku je z mé strany mírně skeptická. Ztráta jakési hnací síly, ztělesněné Stevem Jobsem, se projevuje již nyní. Je to zjevné ze ztráty tržního podílu jednak na trhu s chytrými telefony, tak i na trhu s tablety. Apple ztratil výrazný náskok před svou konkurencí a nové produkty, se kterými přišel v nedávné době na trh, bych osobně nazval hračkami pro dospělé postrádající inovativní prvky prohlubující jejich funkčnost. Na druhou stranu, ale Apple nyní údajně pracuje na chytrých náramkových hodinkách iWatch. Nezbývá nám nic jiného než počkat, zdali se firmě Apple podaří nalézt jakousi „živou vodu“ a otočit tak sled nadcházejících událostí ve svůj prospěch.

Lukáš Lamacz

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

14.04. 19:03  Polaroid (Arex11)
31.10. 17:14  2014? (Já)


Přečtěte si také:

03.11.2020Fisker jako Apple elektromobility Patria (Patria Finance)
04.02.2020Apple a Tesla jako drahé burzovní zboží Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688