STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  30.10.2013 10:20:20

Mýty a realita „časování vstupů“

 Časování trhu (tzv. „market timing“) je obsáhlé téma, které je velmi složité obsáhnout 1 000 či méně slovy. Nicméně mnoho investorů je tímto tématem zmateno a proto se pokusím rozptýlit a objasnit některé dezinformace, které jsou s tímto mýtem předkládány jako fakt. 

Co je to vůbec „market timing“? V podstatě se jedná o touhu nalezení „správné cesty“, kterou by mělo být investováno do akcií, když se jejich hodnota pohybuje směrem vzhůru a být v ústraní, když se hodnota akcií pohybuje opačným směrem – tedy klesá. Jak logické, že? „Market timing“ může být uplatněno taktéž pro dluhopisy, ale my se v tomto článku budeme držet pouze „market timingu“ u akcií.

Výše zmíněné touha je první polovinou „market timingu“. Druhá polovina je tvořena vírou, že vážně existuje „správná cesta“, kterou dosáhneme naší vytyčené touhy. Bohužel neexistuje žádná obecná shoda ohledně systému, kterým by naše „správná cesta“ byla nalezena, jinak by jej investoři hojně používali.

Nejrozšířenější systém, který je používán mezi investory, nazývám zkráceně ICSIA. Tato zkratka vznikla ze sousloví „I can’t stand it anymore“, tedy „nemůžu ho již vystát“. Užití tohoto „systému“ spočívá v obchodování trvalých finančních ztrát pro dočasnou emocionální úlevu.

Popsaný ICSIA je stejně tak jednoduchý, jak je hrozný. Když trh roste směrem nahoru, tak investoři, kteří se na tomto pohybu nepodílejí, vidí kolem sebe „všechny“ realizovat zisk. Nakonec jejich frustrace přeroste do takové míry, že sami nakupují akcie, ale až poté, co jejich hodnota výrazně vzrostla. Totéž funguje i přesně naopak. Když trh padá směrem dolů, tak investoři čekají s prodejem svých akcií až do té doby, dokud jsou pro ně pramenící ztráty neúnosné. Bohužel v tomto okamžiku již hodnoty akcií spadly výraznou měrou.

Mýtus: Wall Street, finanční média a investoři nevěří v „market timing“.

Realita: Drtivá většina investorů, ať už se přiznají či ne, věří v „market timing“. Jednotlivci? ICSIA je široce praktikována. Wall Street? Zde se vždy vyskytuje mnoho expertů, kteří jsou připraveni investorovi říci, kdy by měl investovat do dlouhodobých či krátkodobých dluhopisů, či kdy by měl investovat nebo naopak držet více peněz v hotovosti. Finanční média? Ty jsou vždy dychtivá citovat experty z Wall Street, kteří se zaručují, že vědí, jak by se měl investor v danou chvíli zachovat.

Samozřejmě, že by investoři, média či experti popřeli, že se angažují či podporují „market timing“.

Mýtus: „Market timing“ vyžaduje predikci budoucnosti. 

Realita: Predikce nejsou spolehlivými ukazateli pro budoucí výkonnost trhů. Mnohem efektivnější jsou mechanické systémy založené na zavedených trendech. Ve zkratce, rozdíl je tento: predikce jsou názory, zatímco zavedené trendy jsou fakta. (více v dalším mýtu) 

Mýtus: „Market timing“, pokud je prováděn správně, Vám může vydělat spoustu peněz.

Realita: „Správná cesta“ provádění „market timingu“, používající mechanické

trend-following systémy, velmi pravděpodobně nezvýší vaše výnosy. Ale je zaručeno, že sníží Vámi podstoupené riziko. V jednoduchosti Vám popíši, jak trend-following systémy fungují. Pokud se trh pohybuje - ať už směrem nahoru či dolů - dostatečně na to, aby se setkal s kritérii, které jsou vestavěny v systému, tak nákupní či prodejní signál je tímto systémem generován. Představte si volající „hlas“ uvnitř systému: „toto je opravdový trend a je velmi pravděpodobné, že bude nadále pokračovat“.

Jsou zde dvě důležité věci, které je nutné v tomto okamžiku poznamenat. Zaprvé, „opravdový trend“ může být definován mnoha způsoby. Ale aby se vyvaroval denních „šumů“ pohybu hodnoty akcií, tak tento trend musí obsahovat významné pohyby, ať už nahoru či dolů. To znamená, že „hlásek“ nikdy neposkytuje nákupní pokyn do té doby, než trh začne růst výrazně vzhůru a taktéž prodejní pokyn, dokud trh nezačne významně klesat.

Mýtus: „Market timing“ je riskantnější než strategie „Buy-and-hold“, tedy „Nakup a drž“. 

Realita: Ve skutečnosti je to právě naopak. Jak bylo zmíněno výše, mechanické trend-following systémy zajišťují snížení Vašeho rizika. Jak to mohou zaručit? Jednoduše. Systém generuje prodejní signály, které Vás stahují z trhu a poskytují Vám hotovost. 

Pokud používáte trend-following timing systém, tak je pravděpodobné, že budete držet hotovost 30-40% času. Každý den, kdy držíte Vaše peníze v hotovosti, tak nejsou vystaveny riziku na trhu. Naopak „Buy-and-hold“ investor je vystaven každý den riziku a volatilitě trhu. 

Mýtus: „Market timing“ zabraňuje ztrátě peněz 

Realita: Opět, opak je pravdou. Žádný investiční přístup nemůže plně eliminovat riziko ztráty. Primárním cílem „timingu“ je omezit vaše ztráty. Pokud používáte trend-following systém, tak je v podstatě zaručeno, že budete realizovat ztráty, protože systém nespustí prodejní signál do té doby, dokud trh dostatečně neklesne. 

Stejně tak nevstoupíte na trh do té doby, dokud trh výrazně neroste a neopustí spodní hraniční hodnoty. 

Mýtus: Jelikož chrání investory vůči medvědím trhům, tak produkuje vyšší výnosy než strategie „Nakup a drž“. 

Realita: Je pravda, že „timing“ produkuje častěji vyšší výnosy, když trh padá. Ale trhy se historicky pohybují dvakrát tak častěji nahoru než dolů. „Timing“ pomáhá výnosům během medvědího trhu, ale během býčího trhu se očekává, že bude produkovat nižší výnosy – což se doopravdy děje.  

Mýtus: Investoři se musí rozhodnout buď pro „timing“ nebo pro „buy and hold“.Realita: Polovina mých investic je uskutečňována pomocí mechanických trend-following systémů, zatímco druhá polovina mých investic se drží strategie „buy and hold“. Někdy jedna strana mého portfolia má výrazně lepší výsledky než druhá. Po „proplutí“ mnoha býčích a medvědích trhů jsem dospěl ke zjištění, že dlouhodobé výnosy na obou stranách portfolia jsou zhruba stejné.  

Doporučuji tento duální přístup těm dlouhodobým investorům, kteří chápou načasování dostatečně a dokáží udržet své očekávání realistická. Tento přístup mi dává útěchu toho, že pokud trh roste nahoru, tak většina z mých investic z tohoto pohybu čerpá výhodu. Pokud trh klesá, tak vím, že polovina mých investic má schopnost se „schovat“ do ústraní a limitovat tak mé ztráty. 

Pokud se chcete naučit více, tak dobrou knihou pro začátek je kniha „All about market timing“ od Leslieho Masonsona. 

Článek vznikl překladem originálního článku Portfolio killers: 7 market-timing myths by Paul Merriman. 

Za STOX.CZ přeložil Lukáš Holan 

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

22.01.2024Detox organismu – mýtus, nebo realita? Redakce (Bydlet.cz)
06.11.2023Kdy se časování trhu vyplatí Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
25.09.2023Časování trhu. Jak investuje dlouhodobý investor Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688