Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  25.10.2013 14:36:34

Martin Roman odstoupil z funkcí v dozorčí radě ČEZ. Novými členy se stali Michal Mejstřík a Jan Mareš.

Dozorčí rada ČEZ dnes projednala a vzala na vědomí odstoupení Martina Romana z funkcí člena i předsedy dozorčí rady. Následně kooptovala Michala Mejstříka a Jana Mareše jako její nové členy. V současné době jsou tak v dozorčí radě obsazena všechna místa. Až do zvolení nového předsedy ji bude řídit její místopředseda Václav Pačes.

Martin Roman oznámil svůj záměr odejít z dozorčí rady ČEZ na jejím dnešním jednání. Podle něj šlo o dlouho zvažovaný a připravovaný krok. "Po téměř deseti letech práce ve vrcholných orgánech společnosti jsem se rozhodl definitivně opustit skupinu ČEZ a naplno se věnovat jiným projektům. Uzavírám tak jednu dlouhou profesní etapu, po dobu které jsem měl tu čest být součástí rozvoje jedné z nejúspěšnějších firem v České republice," uvedl dnes Martin Roman.

Dozorčí rada vyslovila odcházejícímu předsedovi poděkování za jeho dlouholetou a usilovnou práci ve prospěch akcionářů a klientů skupiny ČEZ. „Martin Roman se významně podílel na tom, že ČEZ byl v minulých téměř deseti letech spolehlivým dodavatelem elektřiny zákazníkům a stabilních výnosů státu. Během jeho působení ČEZ přinesl do veřejných rozpočtů 357 miliard korun na daních a dividendách. Z pohledu dozorčí rady je však zásadním hodnocením i investiční rating a ten je pro Martina Romana skvělou vizitkou. ČEZ je jedinou z velkých evropských energetických společností, které se během posledních 10 let rating nezhoršil – ČEZu se dokonce rating od roku 2004 navzdory krizi zlepšil. Děkuji Martinovi Romanovi jménem Dozorčí rady za vše, co pro společnost ČEZ za ta léta udělal,“ uvedl v této souvislosti místopředseda dozorčí rady ČEZ Václav Pačes.

Nový člen dozorčí rady Michal Mejstřík je profesorem ekonomie Univerzity Karlovy v Praze, kde přednáší kurzy bankovnictví a financí. Zde také vybudoval a několik let vedl prestižní Institut ekonomických studií FSV UK. V posledních letech rovněž působil jako externí konzultant mezinárodních organizací (USAID, Světové banky, Evropské komise ve středovýchodní Evropě i Asii), české vlády a řady korporací, ať už samostatně nebo prostřednictvím společnosti EEIP, a. s. Michal Mejstřík byl v roce 2010 uvolen předsedou Mezinárodní obchodní komory České republiky (ICC-CR). Od března 2011 je rovněž předsedou dozorčí rady Českého aeroholdingu, a. s.

Nový člen dozorčí rady Jan Mareš je v současné době primátorem statutárního města Chomutov. Před tím působil jako ředitel Střední školy energetické a stavební v Chomutově. Mimo jiné je předsedou Komory statutárních měst a obcí ČR a místopředsedou Svazu měst a obcí ČR. Je rovněž předsedou Rady Asociace energetického a elektrotechnického vzdělávání.

Ladislav Kříž
mluvčí ČEZ

Doplnění redakce:
Citujeme z textu "prohlášení Martina Romana", které má redakce k dispozici.
"... Dnešní den jsem si pro odchod nevybral náhodou. Nechci, aby bylo mé čistě osobní rozhodnutí spojováno s politickými vlivy z jedné či druhé strany. Proto jsem se rozhodl odejít v době, kdy žádné politické tlaky nejsou. Samotné rozhodnutí odejít z dozorčí rady ČEZ jsem učinil a oznámil premiérovi již na jaře letošního roku."






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688