Ing. Mojmír Boček (STOX.CZ)
Okénko investora  |  23.10.2013 12:25:49

Jak Ti je tam dole, dolare?

Ekonomický svět minulý týden hlasitě vydechl úlevou, spojenou s dalším testem psychické odolnosti, naplánovaným na leden příštího roku. Růst US akciových indexů a cen vládních dluhopisů býl logickým důsledkem. Černý Petr ovšem zůstal na světovou rezervní měnu, americký dolar. Je to dobře nebo špatně?

Dolar se aktuálně pohybuje na dvouletých minimech a současné ekonomické dění příliš nenahrává jeho „comebacku“. Kurz dolaru, stejně jako jakéhokoliv jiného aktiva se odvíjí podle jeho množství na volném trhu. Zjevné ujišťování ze strany FEDu o potřebě stimulu v podobě uvolňování nově vytisknutých peněz do oběhu dává tušit, že dolarů bude „vyrobeno“ ještě dost. Ani včerejší nízký počet nově vytvořených pracovních míst jako jedno z kritérií pro ukončení tisku peněz této měně do karet nehraje.

Je ovšem slabý dolar důvodem k optimismu nebo panice? Poslední pád dolaru na současnou úroveň byl spojen s rekordními kurzy drahých kovů, ropy a ostatních komodit. Cena ropy přesahující 115 USD za barel donutila FEDroce 2011 k ukončení předchozího kola kvantitativního uvolňování v obavách z vysoké inflace. Inflační tlaky spojené s tehdejší nervozitou při sestavování amerického rozpočtu a následné ukončení tisku peněz měly výrazný vliv na zpomalení ekonomiky, zotavující se z velké krize po pádu banky Lehman Brothers. Z tohoto útlumu se ekonomika USA dodnes zcela nevzpamatovala. Jestliže mezi lety 2009-2011 byl průměrný roční přírůstek HDP 2,5 %, od roku 2011 se jedná o pouhých 1,7 %. Při pohledu na současné ceny komodit se zdá tato situace neaktuální, ze střednědobého hlediska a v případě stoupajících cen ropy nelze ovšem riziko této „přelité“ inflace podcenit. Redukce QE a pokles cen akcií by na sebe samozřejmě nenechaly dlouho čekat.

Pozitivem na kurzu dolaru je snižující se cena tamního zboží na zahraničních trzích. To logicky zvyšuje konkurenceschopnost nejen americké ekonomiky ale i celého mezinárodního odběratelsko-dodavatelského řetězce denominovaného v USD. Tento fakt společně s posilujícím čínským juanem pozvedl americký export na nejvyšší čísla od roku 2010.

Relativně nízký kurz amerického dolaru tedy nelze jednostranně bagatelizovat. Pro občany USA a jejich export je aktuálně živou vodou. Pro investory může být ovšem spouštěcím mechanismem zvýšené inflace a ukončení QE3. Setrváni v tomto programu je přitom naopak obrovským množstvím oné živé vody pro akciové trhy a indexy.

Ing. Mojmír Boček

Na ekonomické fakultě vystudoval bakalářský a magisterský studijní program. Jeho hlavním oborem byly finance a kapitálové trhy, zejména finanční deriváty. Aktuálně studuje doktorský studijní program Ekonomika a management se zaměřením na Makroekonomii.
Kariéru ve financích zahájil jako finanční analytik v mezinárodní výrobní firmě, se zaměřením na finanční analýzu dle fundamentu EVA a na zajištění kurzových rizik. Nyní pracuje jako analytik pro evropské akciové trhy a je manažerem služby STOX.CZ.

logo STOX.CZ
STOX.CZ je obchodní portál určený pro individuální online investory. Svým klientům poskytuje spolehlivou platformu pro online obchodování na více než 80 akciových trzích v 18 zemích světa a zprostředkovává vedení vysoce pojištěného multiměnového účtu s možností vkladu v českých korunách. STOX.CZ nabízí bezkonkurenční poplatky a technickou podporu v obchodní dny od 9:00 do 22:00. Více na www.stox.cz.

28.12. 16:40  Ach jo......... (nevolič ODS)
03.12. 00:39  jak je ti dolare tam dole (J.LaVick)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
18.04.2024  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688