BHS (BH Securities a.s.)
Akcie ve světě  |  22.10.2013 12:38:33

Nokia odhalila nejen svůj první tablet, ale i phablety

 

Příznivci moderních technologií jsou dnes ve střehu. Na úterý totiž představení svých nových produktů naplánovaly hned dvě významné firmy, americký Apple a „dosud“ finská Nokia. Ve Spojených arabských emirátech v Abú Dhabí na své konferenci Nokia World finská společnost dopoledne odtajnila nakonec šest hlavních novinek.

Nejvíce se očekávalo představení vůbec prvního tabletu společnosti. Došlo však i na větší smartphony, tj. vlastně na tzv. phablety. U všech těchto produktů firma podržela označení Lumia. Phablety Lumia 1520 a Lumia 1320 mají HD displej s uhlopříčkou 6“. Jejich cena má bez daně začínat na 339 USD, resp. již výraznějších 749 USD u vyšší řady. Ta se má zároveň stát novou vlajkovou lodí společnosti.

Nokia Lumia 1520 Nokia Lumia 1520  Nokia Lumia 1520 is a business smartphone  

 

Samotný tablet s displejem 10,1" pak ponese označení Lumia 2520. Začít se má prodávat tento kvartál za 499 USD (bez daně) nejprve v USA, UK a Finsku. Pracuje na systému Windows RT 8.1 a firma vyzdvihuje displej s odolným sklem Gorilla Glass, který má být dobře čitelný také na ostrém slunci. Srdcem tabletu je procesor Snapdragon 800 s taktem 2,2 GHz. U fotoaparátu 6,7 MPx s optikou Carl Zeiss je použita firemní technologie Pureview, která zajišťuje lepší kvalitu momentek i za horších světelných podmínek. K tabletu půjde přikoupit příslušenství, např. za 149 USD klávesnici s baterií, která prodlouží výdrž o 5 hodin. Samotné nabíjení tabletu má být rychlé, resp. během hodiny až na 80% kapacity baterie. Ve spolupráci s DreamWorks Animation má pak tablet exkluzivně nabídnout i interaktivní hru Dragons Adventure.

 
Nokia Lumia 2520 with Nokia Power Keyboard
 

 

Oproti konkurenci chce však dle BHS (www.bhs.cz) firma u tabletu zaujmout také offline verzí map („HERE Maps“), obdobně vlastně jako u jejich mobilních telefonů.

Nokia, potažmo Microsoft chce participovat na silně růstovém sektoru tabletů. Microsoft se svým tabletem Surface však zatím příliš neuspěl a zdá se, že v tomto sektoru se chce rozvíjet právě prostřednictvím kupov

aného byznysu Nokie. Tržní podíl Microsoftu v dané oblasti je dle IDC odhadován na 0,7 %, zatímco výrazný nástup zažívají přístroje pracující na Androidu (62,6 %), které výrazně ukrojily za poslední rok do té doby dominujícímu Applu, jehož podíl klesl na 32,5 %. Očekává se, že poptávka po tabletech ve 4Q vůbec poprvé překoná počet prodaných PC. Globálně by prodeje měly dosáhnout 84,1 milionu, tedy o milion více než PC.

Představena byla i levná řada smartphopnů Asha se kterými Nokia cílí na méně náročné uživatele. Tři verze 500,502 a 503 mají stát bez daně pod 100 USD 

 
Asha 500 Fastlane
 

 

Akcie Nokia se na svém domovském trhu v Helsinkách po včerejších nových již více jak 2letých maximech drží níže. Aktuálně v 12:30 hod. na 5,24 EUR.

J. Zendulka

 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688