Americké úřady opět fungují, cena zlata se vrátila k normálu

Autor: Saxo Bank (home.saxo)
21.10.2013 14:32:39

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Spojené státy na poslední chvíli odvrátily svůj pád z útesu. Jenže řešení není konečné a pouze oddálilo problémy s rozpočtem a dluhovým stropem. Světové akcie přesto vystřelily nahoru a atakovaly pětiletá maxima. A rally se dostavila i u dluhopisů, protože se zase odložilo ukončování programu nákupu aktiv. Také komodity už druhý týden v řadě zůstávají v plusu. Nahoru je přitom táhly především vzácné kovy.

zlato

Zlato se dočkalo podpory díky dočasné dohodě amerických politiků. Ilustrace: shutterstock.com

Dopady tzv. shutdownu na americkou ekonomiku zatím nejsou známé a je dost možné, že konec kvantitativního uvolňování bude oddálen nejdříve na rok 2014. To však uškodilo dolaru v jedné chvíli dokonce vůči euru klesl až na nejnižší úroveň od letošního února. A i když nedávný politický debakl nebude mít na pozici dolaru jako světové rezervní měny nijak zásadní vliv, někteří investoři by mohli začít přemýšlet o přehodnocení americké měny pro budoucí potřeby.

garf

 

Komoditní index DJ-UBS už dva týdny v řadě rostl. Naopak index S&P GSCI s převahou energetických titulů se třetí týden po sobě propadal. Nejlépe se dařilo sektoru vzácných kovů, kterým přinesl podporu klesající dolar a výnosy dluhopisů. Energetický sektor se pak ocitl mezi dvěma mlýnskými kameny lepšími daty z čínské ekonomiky spolu s očekávanými rostoucími dodávkami a na straně druhé i nejistotou, co se týče poptávky v krátkodobém horizontu.

garf2

 

Zlato se vrátilo k normálu, experti na prodej na krátko utrpěli ztráty

Přestože dohoda oznámená Washingtonem byla spíše chabou útěchou, zlatu se podařilo vytěžit z této zprávy maximum. Až do té doby se totiž tento kov obchodoval níže a stále padal. Po dohodě ale následovala rally, která byla podpořena pokrýváním krátkých pozic (tzv. short covering) a slabším dolarem. A zlatu pomohlo také to, že pakt mezi politiky z Kapitolu je jen dočasným řešením a nanovo se bude muset začít řešit už v lednu. A protože se k tomu všemu ještě přidávají nejasnosti kolem dalšího vývoje americké ekonomiky, očekává se, že konec kvantitativního uvolňování bude muset být opět odložen.

Zlato se po sestupném trendu opět vzpamatovalo a teď zřejmě bude následovat nějaká krátkodobá konsolidace, nejspíše mezi 1290 a 1343 dolary za unci. V dlouhodobém horizontu pak bude záležet na tom, zda se obnoví investiční toky do zlata. Investoři se nejspíše rozhodnou až na základě stavu inflace, výnosů dluhopisů a ekonomické aktivity. Dlouhodobé prognózy přitom ukazují na to, že by se úrokové sazby měly ruku v ruce s oživením hospodářství vrátit k normálu. Proto v krátkodobé perspektivě čekáme, že se zlato začne obchodovat do strany (tedy tzv. sideways). A každý posun ceny zlata nahoru budou investoři brát jako příležitost k prodeji, což by mělo zbrzdit další růst tohoto kovu.

V příštích týdnech přitom nelze vyloučit ani neočekávané zhoršení výhledu ekonomiky, což by mohlo vést až k tomu, že kvantitativní uvolňování nebude ukončeno nikdy. Pokud by se tak stalo, mohlo by to velmi negativně ovlivnit i akciové trhy. V opačném případě by zlato nemuselo najít dostatečnou podporu, aby se zmohlo na prolomení klíčových hranic odporu na úrovních 1433 a 1525 dolarů za unci.

 

Růst čínské ekonomiky mírně podpořil i ropu

Zprávy o oživení čínské ekonomiky ve třetím čtvrtletí pomohly ropě typu Brent i WTI smazat týdenní ztráty. Čína je totiž druhým největším odběratelem ropy na světě. Oznámená data tak alespoň zmírnila obavy, jestli je tamní ekonomika schopná i nadále růst. Ropné trhy totiž vývoj Číny bedlivě sledují, protože právě tato země se podílí na růstu poptávky po ropě největší měrou.

Rozdíl mezi levnější ropou WTI a typem Brent je stále citelný, neboť zásoby americké ropy vzrostly kvůli nižší poptávce ze strany rafinerií. Údržbová sezona je totiž v plném proudu. Růst ropy WTI je tak dosti limitovaný a podle nás by oba typy ropy měly v krátkodobém horizontu zůstat buď na stejné úrovni, nebo mírně klesat. A pokud by se jejich cena přeci jen začala zvedat, mohla by ji zbrzdit likvidace dlouhých pozic ze strany hedgeových fondů a spekulantů.

Po obnovení fungování americké státní správy by se mohla brzo objevit i velmi sledovaná týdenní zpráva vydávaná Komisí pro obchodování s komoditními futures (Commodity Futures Trading Commission). Ta poskytuje obchodníkům přehled o tom, jaké pozice hedgeové fondy a další velcí investoři na ropných trzích upřednosťnují. Poslední dostupná data jsou totiž z 24. září a obchodníky bude zajímat, jak se promítl pokles cen na vývoji pozic hedgeových fondů a jejich následné navýšení.

Cena ropy Brent se v uplynulém týdnu opět zasekla na úrovni 110 dolarů za barel a spíše se dal čekat pokles až na 105 dolarů. Ropa WTI se díky podpoře obchodovala pod 100 dolary za barel, a pokud by tuto hranici pokořila, mohl by následovat pád k 98 dolarům za barel.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
24.04.2024 11:06 1 unce 2 318,60 USD
24.04.2024 10:58 1 unce 2 318,97 USD
24.04.2024 10:52 1 unce 2 318,71 USD
24.04.2024 10:42 1 unce 2 318,01 USD
24.04.2024 10:36 1 unce 2 318,34 USD
24.04.2024 10:28 1 unce 2 317,70 USD
24.04.2024 10:22 1 unce 2 318,40 USD
24.04.2024 10:18 1 unce 2 317,86 USD
24.04.2024 10:08 1 unce 2 319,43 USD
24.04.2024 10:02 1 unce 2 320,94 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.