Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  16.10.2013 09:38:19

Twitter: co můžeme a nemůžeme očekávat od IPO.

Twitter je bezesporu nejočekávanější IPO od Facebooku. Jedná se o sociální síť, která aktualitou a mnohostranností svých sdělení výrazně předstihla své konkurenty a v posledních letech se stala předním sdělovacím médiem novinek a informačního toku. Pokud se něco zajímavého děje ve světě, jednoznačně se lépe zorientujete na Twitteru, než například na Facebooku, který má spíše společenský, než informační statut. Daná informace se Vám před očima rozuzluje v mnoha různých pohledech.

Twitter v posledním období dělá poslední kroky pro svůj vstup do veřejného obchodování, který by se dle současných informací měl uskutečnit ještě před blížícím se Dnem díkůvzdání. První věc, která se při pomyšlení nad nadcházejícím IPO honí, je jistě nepříliš dávný vstup Facebooku uskutečněný před rokem a půl. Facebook totiž ve svém prvním roce rozhodně úspěchem nezářil a součástí tohoto článku je i zamyšlení, v čem by se mohly tyto dva úpisy lišit.

Porovnání s Facebookem

Před IPO vykazoval Facebook roční tržby 3 700 000 000 dolarů a na trhu působil osm let. V průběhu příprav stále navyšoval svou tržní kapitalizaci, která se vyšplhala až na 104 000 000 000 při primárním úpisu. Twitter je nyní na trhu 7 let a v loňském roce tržby činily 317 milionů dolarů. Velký tlak na to, aby se jeho akcie upsaly ještě v letošním roce je spojený pravděpodobně se snahou vtlačit se do zákona, který společnostem s ročním obratem pod jednu miliardu ponechává volnější prostor pro emisi. Obrovská snaha o rychlý vstup může signalizovat výrazný nárůst tržeb pro následují fiskální rok.

Čtěte dále:
Twitter není Facebook. Emise bude úspěšná, tvrdí synovec krále Saúdské Arábie.

Facebook udělal při svém vstupu vyjma neustálého navyšování ceny akcií další, skoro neuvěřitelnou chybu. Nadhodnotil výrazně příjmy na jednoho uživatele, čímž na čas výrazně podlomil důvěru investiční veřejnosti. Při svém vstupu měl průměr 1,12 dolarů příjem na uživatele, v průběhu svého období na veřejně dostupném trhu však již tento příjem vyšplhal na 2,17 dolarů, což indikuje obrovský prostor pro navyšování příjmů v segmentu sociálních sítí. Twitter měl v posledním výkazu hospodaření příjem postavený na 1,2 dolarech, což je více, než Facebook při svém vstupu na trh. Navýšení oproti předchozímu kvartálu činilo 20%. Tento růst indikuje snahu pro vstup v letošním roce, jelikož v tom dalším by se již nemusel vejít pod výše avizovanou hranici jedné miliard dolarů tržeb.

Nyní se odhaduje, že Twitter plánuje rozprodat 50 000 000 kusů akcií za cenu 28 dolarů. V celkovém přepočtu by to znamenalo více než 25% diskont oproti nabídce Facebooku a jelikož všichni představitelé Twitteru tvrdí, že jsou jasně poučeni z předcházejících chyb Facebooku právě takový úpis by to prokázal. Jednalo by se o menší emisi se zvýšeným poměrným zájmem tak jako například u Linkedinu. Ten se pohybuje nad dvěma sty dolary, přičemž emise proběhla pod padesáti. Twitter navíc v současné době zaznamenává rychlejší růst příjmů než Facebook po vstupu na trh a to své příjmy začal vytvářet teprve před dvěma lety, což Wall Street dokáže vždy pozitivně ocenit. Před dvěma lety společnost vykázala první příjmy a ty se již blíží jedné miliardě. Twitter je společnost, která ještě za celou svou existenci nevykázala zisk, přesto v posledních hospodářských výsledcích překvapil tím, že evidoval již jen velmi nízkou ztrátu. Dalším zajímavým bodem u Twitteru je povaha jeho ztrát. Společnost totiž investuje obrovské sumy do dalšího vývoje. Například v prvních šesti měsících tohoto roku investovala do výzkumu bezmála 44% ze všech příjmů. Jednoznačně tak signalizuje, že jejím cílem není kasírovat zisk po rozhození akcií do veřejného obchodování, ale budoucnost a Twitter má do budoucna co dát.

Oproti Facebooku navíc není ve vedení společnosti člověka, který by vlastnil tolik akcií, že by za situace nadhodnocení při IPO vydělal tolik peněz, že by již neměl snahu o další růst firmy. Richard Costolo asi 1,6%, Adam Bain pak přibližně 0,4%. Tihle pánové mají jasný cíl držet společnost nadále v růstu, aby se jejich jmění skutečně zhodnotilo, ne vyprodat akcie po nepovedeném vstupu. Největší podíl má Evan Williams a to jen 12%. Srovnáme li tento podíl s Markem Zuckerbergem, tak ten držel před vstupem FB 28%, což je poměrově více, než celý drží celý management Twitteru dohromady.

V první žádosti o vstupu do veřejného obchodování se klade mnohem větší důraz na pojem "mobilní", než na slova jako sociální síť, či sdílení. To je bezesporu velmi pozitivní signál, jelikož v dnešní době je přístup uživatelů mobilních telefonů doslova rozhodující. 75% uživatelů těchto sítí již přistupuje právě z telefonu či tabletu, 65% příjmů plyne právě od těchto uživatelů. Twitter je v tomto ohledu asi nejdále, ale jedná se jenom o jeden z aspektů, proč by se firma v budoucnosti mohla stát doslova miláčkem investorů.


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.04.2022Co to může znamenat pro svět kryptoměn - Elon Musk získal Twitter cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688