BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  10.10.2013 17:05:30

Objem krátkých pozic na Intelu a J.C. Penney na novém maximu

Dle v noci zveřejněných statistik objemy short pozic v druhé polovině měsíce září zaznamenaly výrazně smíšený vývoj. Na Nasdaq pokračoval růst krátkých pozic již na 5měsíční maxima. Konkrétně o 37,28 mil. akcií na 7,586 mld. short akcií. Na NYSE naopak došlo k poklesu o 259,5 mil. na 13,65 mld. short akcií, což je naopak nejnižší objem krátkých pozic od konce května.

Výše zmíněný vývoj jakoby byl předzvěstí současné situace na Wall Street. Právě technologie předváděly v uplynulých týdnech nadprůměrnou výkonnost, když celá řada emisí zaznamenávala nová historická maxima. Vzpomeňme např. sociální sítě Facebook (FB), LinkedIn (LNKD) či výrobce elektromobilů Tesla Motors (TSLA). V posledních dnech jsme naopak svědky výraznějších poklesů, realizací zisků, především právě v tomto sektoru.

Ohledně objemu krátkých pozic se na stupních vítězů na Nasdaq pořadí nezměnilo. Na akciích Intel (INTC) se nicméně po „přestávce“ z první poloviny září růst krátkých pozic obnovil a dosahuje nových historických maxim. Ve vztahu k free floatu je zashortováno již 5,05 %.

Přehled na Nasdaq, resp. změn oproti stavu k 15.9.:

1. Sirius XM Radio (SIRI) 303,9 mil. akcií (-1,65 mil.)

2. Intel (INTC) 251,5 mil. akcií (+5,1 mil.)

3. Frontier Comm. (FTR) 214,6 mil. akcií (-6,7 mil.)

Bramborovou pozici si udržují akcie BlackBerry (BBRY), kde však pokles kurzu přináší částečné uzavírání krátkých pozic. Oproti rekordním 184,4 mil. short pozic ke konci června, bylo ke konci září short již „jen“ 142,3 mil. akcií. Ve vztahu k free floatu však ještě téměř třetina. Trh tak jakoby příliš nevěří v uskutečnění avizovaného možného převzetí společnosti.

Pátou pozici i přes výraznější pokles drží akcie Micron Technology (MU). Z předchozích 3letých maxim na titulu z hlediska krátkých pozic (112 mil. akcií), došlo za posledních 14 dní k poklesu o téměř 20 mil. akcií. Ve vztahu k free floatu je zashortováno nicméně téměř 9 %. Zda se jednalo o dobrou investiční příležitost, napoví dnes po trhu zveřejňované hospodářské výsledky tohoto producenta pamětí. Titul v tomto měsíci zaznamenal již 11letá maxima a přinejmenším krátkodobě se zdál technicky překoupen.

Řada investorů také využila v druhé polovině září růstu zmiňovaných akcií Facebook (FB) k otevření krátkých pozic. Počet shortů vzrostl o 13 mil. na celkových 40 mil. akcií. Nyní mohou koupit akcie zpět a realizovat tak zajímavý zisk.  

Na NYSE jsme mohli v posledních týdnech zaznamenat na stupních vítězů výraznou změnu, resp. významné zavírání krátkých pozic na akciích Nokia (NOK). Oznámená transakce s Microsoftem znamená pro titul z hlediska objemu shortů propad již na 40. pozici. Zatímco ještě ke konci srpna bylo nakrátko prodáno 222,2 mil. akcií, o měsíc později již jen 40 mil. Výrazný nárůst kurzu akcií Nokia tak lze přičíst právě také zavíraní pozic. 

I přes další pokles si vedení udržely akcie Bank of America (BAC). Dále výše se derou akcie telekomunikační AT&T (T), které jsou již nejvíce short za posledních téměř 6 let. Akcie hliníkaře Alcoa (AA) byly v polovině září vůbec nejvíce short ve své historii. Druhá polovina měsíce vlastně před očekávaným firemním reportem hospodářských výsledků přinesla již část uzavírání pozic.

Přehled na NYSE, resp. změn oproti stavu k 15.9.:

1. Bank of America (BAC) 128,3 mil. akcií (-12,2 mil.)

2. AT&T (T) 126 mil. (+4,5 mil.)

3. Alcoa (AA) 116,9 mil. (-6,1 mil.)

Nárůst shortů v posledním sledovaném období nicméně zaznamenaly na NYSE zejména akcie rovněž telekomunikační společnosti Sprint (S), které se tak posunuly na 5. místo. Objem vzrostl o 30,5 mil. na 96,1 mil. short akcií. Pokles kurzu nezastavil ani nárůst shortů v problémech se potácejícího řetězce J.C. Penney (JCP). Titulu patří hned další pozice s rekordním objemem 83,5 mil. short akcií (+11,8 mil.). Ve vztahu k free floatu výrazných 29,4 %.

Závěrem možno zmínit i nevýrazný vývoj shortů na akciích CETV. Zatímco ke konci prázdnin bylo short 5,65 mil. akcií, k polovině září 6,05 mil., ke konci měsíce pak 5,93 mil.

J. Zendulka

 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688