Research (ČP Invest)
Okénko investora  |  09.10.2013 12:51:12

Politici se asi nikdy nepoučí, lidé ano

 

Je tomu více než pět let od vypuknutí krize a my můžeme spekulovat nad tím, jestli pro nás byla něčím přínosná či nikoli. Za uplynulých pět let se totiž ve světě změnilo mnoho zaběhlých konvencí a paradigmat.

 

Zcela jinou roli hrají centrální banky. Jejich obrovské posílení je dáno nesmyslnou důvěrou v to, že problémy všech se vyřeší tím, že jim natisknete více peněz. Všechny programy tzv. kvantitativního uvolňování a odkupu státních dluhopisů problematických zemí Evropy ústí jenom v jediné. Centrální bankéři ovládají svět a to je cesta do pekel. Není nic horšího, než když úředníci nabývají na síle a ruka trhu slábne. S tím úzce souvisí i další fenomén, který krizi doprovází. Neustále se zvyšuje regulace, protože podle politiků krizi zavinila právě nedostatečná regulace. Přitom tomu bylo právě naopak. Americká administrativa totiž v roce 1977 přišla se zákonem Community Reinvestment Act, který bankám nakazoval, aby půjčovaly peníze nezávisle na bonitě dlužníků. Tento zákon pak byl novelizován za vlády Billa Clintona v roce 1995 a přinášel snížení úrokových sazeb pro chudé vrstvy obyvatel. Při takto nízkých úrokových sazbách si půjčovali i lidé se špatnou platební morálkou. Jak to dopadlo, všichni víme, jen politici zapomínají na to, že to bylo způsobeno právě přílišnou regulací trhů.

 

Nicméně krize nepřinesla jenom špatné změny. Zatímco vlády a politici se nepoučí nikdy, trh a lidé se poučili dostatečně. Do povědomí lidí se dostala větší finanční gramotnost, více je zajímá, co se okolo nich děje, za co erár utrácí jejich peníze, jaké je zadlužení jejich státu a co je nejdůležitější začali šetřit a to v daleko větší míře než jejich domovské státy. Banky se také pozitivně poučili a to i ty v Evropě. Když si dnes půjdete zažádat o hypotéku, zažijete to na vlastní kůži. Na celou hodnotu nemovitosti už vám skoro žádný ústav nepůjčí. Vaše příjmy si ověří na několika místech, a jakmile máte byť jen sebemenší „škraloup“ v registrech dlužníků, nedostanete ani korunu.

 

Trh cenných papírů také využil zkušenosti z krize pozitivně. Zejména se očistil o velký počet spekulantů, kteří na burze nemají, co dělat. V neposlední řadě také krize prověřila skutečně kvalitní investice, do kterých se vyplatí vložit důvěru.

 

Sečteno a podtrženo krize nám přinesla mnoho zlého ale také dost pozitivního pro další vývoj. Problémem zůstává stále krátkozrakost politických představitelů, kteří nevidí dál než za jedno volební období, a proto se chtějí krátkodobě zalíbit všem za jakoukoli cenu. Úředník tak má po pěti letech ještě větší moc, než měl před vypuknutím hypotéční krize. Co je ale nejpříznivější, že my jsme se poučili. Víme, že je lepší v časech dobrých šetřit na časy zlé. Víme, že dluhy se musí splácet a v neposlední řadě se umíme uskromnit, když to okolnosti vyžadují. Jsme tak dobrým příkladem pro naše státy a doufám, že i ty se časem poučí.

 
Michal Valentík

Michal Valentík

Působil jako senior makléř a proprietary trader, nyní je hlavním investičním stratégem investiční společnosti ČP INVEST. Vystudoval VŠE v Praze se specializací na finance a ekonomické teorie. Absolvoval stáže na Hongkong University of Science and Technology a Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg. Ve svých článcích a analýzách se zabývá především aktuálním vývojem na kapitálových trzích, investováním a ekonomickými teoriemi. Ve volném čase se věnuje horolezectví.

Logo ČP INVESTČP INVEST investiční společnost, a. s., je spolu s mateřskou Českou pojišťovnou, a. s. součástí mezinárodního finanční skupiny Generali PPF Holding B.V., který působí v 10 zemích střední a východní Evropy – v Bulharsku, Chorvatsku, České republice, Maďarsku, Černé Hoře, Polsku, Rumunsku, Srbsku, Slovensku a Slovinsku.

ČP INVEST poskytuje služby v oblasti kolektivního investování. Základní nabídku investorům tvoří 12 podílových fondů ČP INVEST vedených v CZK, které jsou projektovány pro široké spektrum klientů. ČP INVEST je zároveň celosvětově výhradním distributorem EUR fondů Generali PPF Invest. Správa portfólií fondů ČP INVEST i Generali PPF Invest byla svěřena společnosti Generali PPF Asset Management, která disponuje velmi silným analytickým zázemím a je největším správcem investic v České republice.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
17.04.2024  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688