BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  07.10.2013 11:39:22

KB - kurz podporují zahraniční kupci, dvě firmy již ovládají přes 10 %

Komerční banka zveřejnila aktuální akcionářskou strukturu, resp. akcionáře s více jak 3 % podílem k 30.září. Kromě stabilního podílu majoritního akcionáře samotné Société Générale (60,35 %) se v přehledu objevily opět jen 2 britské společnosti. Jejich podíly však za uplynulý kvartál dohromady vzrostly o více jak 1 %, resp. o 227 351 akcií.

Společnost Chase Nominees Limited vlastní přes 2,3 mil. akcií KB (6,06 %), Nortrust Nominees Limited pak necelých 1,6 mil. akcií (4,2 %).

Obě společnosti mají přitom kořeny v USA. Posledně jmenovaná spadá pod finanční skupinu Northern Trust (NTRS), jejíž akcie se i obchodují na Nasdaq. Obdobně Chase Nominees, jak už název napovídá je součástí známé skupiny JPMorgan Chase (JPN). Připomeňme, že právě JPMorgan o prázdninách v návaznosti na hospodářské výsledky, po kterých akcie KB vystřelily vzhůru, se výrazně pozitivně vyjadřovala k titulu. Predikovala pro příští rok rekordní zisk 14,1 mld. a navýšení dividendy, na kterou by měla „tlačit“ samotná Société Générale. JPMorgan tak v srpnu zvýšila cílovou cenu pro akcie KB ze 4500 na 4662 s potvrzeným doporučením „overweight“. Připomeňme také zařazení titulu do indexu STOXX Europe 600.

Z výše uvedeného je možné indikovat, proč se akciím KB zatím daří vcelku stabilně držet výše bez výraznější korekce. Pro titul, který je znám volatilitou, tedy poměrně atypický vývoj posledních 2 měsíců. Ve středu akcie KB dokonce uzavřely na 30měsíčních maximech 4325 . Dosavadní intradenní maximum 4600 z prosince 2010 tak již ani není příliš daleko.

Vzhledem k likviditě na titulu se uvedené nákupy dvou britských společností nezdají být až tak významné, nicméně mohou indikovat nákupní apetit i jiných „neviditelných“ investorů ve světle zmiňovaného doporučení  JPMorgan.

Akcie KB patří na domácím trhu k nejobchodovanějším. Přestože free float je relativně malý, 10 % emise se zobchodovalo za poslední necelé 4 měsíce. Celá emise se pak na trhu protočila za posledních 26 měsíců.

Dle přehledu Bloomberg lze zmínit aktivitu dalších firem. V minulých týdnech tak přikoupily akcie např. společnosti Pionner  či State Street. Právě posledně jmenovaná skupina by dle přehledu přitom měla disponovat také více jak 3 % podílem. K 4.10. nahlásila sice navýšení pozice jen o 4,2 tis. akcií, celkem by však dle hlášení měla disponovat 1,44 mil. akcií (3,8 %). Podíl naopak snížila v bance především významná investiční skupina BlackRock (BLK). Konkrétně o 73,5 tis. akcií na 473 tis. (1,24 %).

J. Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688