Grant Capital (Grant Capital)
Investice  |  01.10.2013 10:48:51

Nový fiskální rok USA začíná platební neschopností !

Včerejší neschválení zákona o státním rozpočtu, kterým vyústil nesoulad názorů mezi republikány a demokraty na řešení sporu o reformu zdravotní péče (což bylo podmínkou pro schválení zákona o vládních výdajích) způsobilo, že největší ekonomika světa od dnešního rána nemá po 17 letech k dispozici peníze na běžný provoz. Důsledkem toho je omezení provozu nebo uzavření části úřadů, nucená dovolená nebo zkrácená pracovní doba pro tisíce státních zaměstnanců a mimo jiné i přerušení řady státních programů. Nouzový režim umožňuje financovat pouze nutné výdaje jako armádu, letový provoz, sociální dávky pro seniory apod.


Zásadní otázkou je, jak dlouho bude tato situace trvat, jelikož v současné chvíli nejsou žádná další jednání k řešení situace naplánována. Současně s tím se otevírá otázka navýšení dluhového stropu, které by mělo být dořešeno do 17. října, jinak by s největší pravděpodobností následoval státní bankrot USA. Bereme-li v úvahu zadluženost země a skutečnost, že dluhopisy USA drží ve svých portfoliích většina předních bank světa, dalo by se očekávat minimálně nervozitu a negativní vývoj na předních světových trzích.


Dnešní vývoj v Asii, úvod seance v Evropě i aktuální nastavení futures v USA však spíše trochu připomíná scénu z filmu Titanic, kdy ve své době údajně „nepotopitelný“ parník klesal ke dnu za doprovodu lodního orchestru. Naznačuje snad stav na trzích předpoklad investorů, že tato situace bude mít v krátké době pozitivní řešení? Lze rovněž předpokládat, že ratingové agentury nebudou na vzniklý stav urychleně reagovat? Jelikož se do nového dne nového fiskálního roku začínajícího velmi složitou situací USA teprve probudí, až další vývoj ukáže, je-li dosavadní optimismus na trzích oprávněný. Oprávněnou nejistotu investorů prozatím naznačují pouze nízké objemy obchodů na předních burzovních parketech.


Ing. Milan Andrys


Společnost GRANT CAPITAL se specializuje na zprostředkování obchodů s akciemi na burzách v ČR, Evropě a USA. Pro více informací navštivte www.grantcapital.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688