BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  24.09.2013 11:27:17

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, GBP/USD, NZD/USD a ZLATA

Šéf dallaské pobočky americké centrální banky (Fed) Richard Fisher otevřeně kritizoval rozhodnutí Výboru pro měnovou politiku (FOMC) z minulého týdne, kdy se rozhodl zachovat objem kvantitativní uvolňování (QE). Podle Fishera to ublížilo i důvěryhodnosti, jinak vážené instituce. Ve svém projevu se nebál opřít ani do Bílého domu, kterému vytkl způsob výběru nového šéfa Fedu, který by měl v únoru převzít křeslo po Benu Bernankemu.

Na druhou stranu barikády se postavil šéf newyorkské pobočky William Dudley, který se naopak snažil ospravedlnit nečekané rozhodnutí z minulé středy. Podle Dudleyeho potřebuje americká ekonomika pokračovat v QE, protože zatím není ve stavu, kdyby mohla fungovat bez pomoci.

Tento týden ještě uslyšíme několik výroků a proslovů členů bankovní rady americké centrální banky, jež pravděpodobně potvrdí roztříštěnost názorů členů Fedu na osud programu měnového uvolňování, z čehož pak přirozeně plyne i volatilita na trzích. Poněvadž nemá-li jasno ve své politice samotná centrální banka, nelze pak požadovat jednoznačný názor na finanční trhy ani od investorů. Ti včera večer poslali dolů jak evropské, tak i americké a v úterý ráno i asijské akcie.

Nejširší index S&P 500 se v pondělí propadl o 8,07 bodu na hodnotu 1 701,84 a Index volatility VIX vystoupal nad úroveň 14,0 bodů a růst jeho hodnoty naznačil zvýšenou nervozitu na trzích.Evropské akcie uzavřely v červených číslech. Londýnský index FTSE100 klesl o 0,7 procenta a německý DAX ztratil 0,6 procenta.

Výprodeji se ale vyhnula společnost Apple. Její akcie prudce vyskočily a přibližují se k 500 dolarové hranici. Katalyzátorem pro prudký nárůst se stalo oznámení o rekordním zájmu o nový iPhone. Během prvních dnů se již prodalo 9 milionů kusů a ve stejném období si více než 200 milionů uživatelů stáhlo nový iOS7. Šťastný den měla včera i firma BlackBerry, která ohlásila převzetí kanadskou společností Fairfax Financial za cenu 9 dolarů za akcii.

Výprodeji se ale vyhnula společnost Apple. Její akcie prudce vyskočily a přibližují se k 500 dolarové hranici. Katalyzátorem pro prudký nárůst se stalo oznámení o rekordním zájmu o nový iPhone. Během prvních dnů se již prodalo 9 milionů kusů a ve stejném období si více než 200 milionů uživatelů stáhlo nový iOS7. Šťastný den měla včera i firma BlackBerry, která ohlásila převzetí kanadskou společností Fairfax Financial za cenu 9 dolarů za akcii.

Německá kancléřka Angela Merkelová včera dle očekávání zahájila jednání se sociálními demokraty (SDP) ohledně vytvoření velké koalice.

Úterý neodstartovalo pro Evropský trh pozitivně. Německý index podnikatelského prostředí (Ifo) dosáhl nižších hodnot (107,7) než bylo trhem očekáváno (108,4). Euro v páru s americkým dolarem již druhý den osciluje kolem hodnoty 1,35, od níž se nemůže odtrhnout. Evropské akciové indexy, které se ráno pokusily zkorigovat včerejší ztráty, po datech Ifo mírně klesají.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:


EUR/USD se dostalo do intradenního klesajícího kanálu. Trh prožil v závěru včerejší seance a v průběhu té asijské extrémně nízkou volatilitu. To se projevuje i na stochastickém oscilátoru, kde je vidět význam klesající trendové linie. Její proražení by mohlo trhu pomoci zpátky na nohy. Do opuštění kanálu se očekává obchodování v úzkém pásmu.

GBP/USD pravděpodobně vytváří formaci vlajky, která předznamenává pokračování v rostoucím trendu. Z intradenního pohledu je potřeba hovořit o sestupném kanálu, který může vyvolat hlubší oslabení před průrazem nahoru. Klíčová bude reakce na kulaté číslo 1,60, jehož proražení by otevřelo cestu k 1,585.

NZD/USD prorazilo velmi strmou rostoucí trendovou linii a chystá se na vyplnění GAPu. Trh by se tak po strmém růstu mohl dostat ke korekčnímu pohybu. Nejbližší důležitá podpora leží na úrovni 0,8214 a trh tak má otevřený prostor. Tento medvědí výhled by diskvalifikovalo navrácení ke včerejšímu maximu.

Zlato se stále obchoduje v klesajícím trendu. Trh momentálně zastavil propad na podpoře 1 314,6 a mohl by případně korigovat až k 1 350,00. Naopak průraz zmiňované podpory by otevřel cestu ke spodní hraně kanálu a supportu 1 290,00.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688