STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  18.09.2013 09:36:03

ETF: Kdo věřil automobilkám, slušně vydělal

Výrobky světových společností jako Ford, Volkswagen, Toyota či Hyundai dobře zná snad každý. Pokud nechcete zůstat pouze v roli spotřebitelů, můžete investovat do akcií těchto firem a podílet se na jejich růstu. Indexový fond First Trust NASDAQ Global Auto si za poslední rok připsal více než 50 %. Do kterých společností toto ETF investuje?

Ještě dnes nahání slovo krize řadě investorů strach. Podíváme-li se však na výkonnost akciových trhů za poslední rok, můžeme říci, že tak špatné to zase není. Například ETF investující do světových akcií iShares MSCI MSCI All Country World Index (ACWI) si za uplynulý rok připsalo více než 14 %. O něco lépe si vedlo například na Evropu zaměřenéETF Vanguard FTSE Europe, které za poslední rok vydělalo více než 18 %. Slušné se dalo vydělat i ve fondech s úzkým sektorovým zaměřením. Příkladem je ETF First Trust NASDAQ Global Auto (CARZ), které investuje do akcií automobilek. Tento fond přinesl investorům za poslední rok více než 50 %.

Podrobně o ETF First Trust NASDAQ Global Auto (CARZ)

Indexový fond First Trust NASDAQ Global Auto byl založen v polovině května roku 2011. Jak napovídá název, cílem ETFka je kopírovat výkonnost indexu NASDAQ OMX Global Auto Index. Index tvoří akcie výrobců automobilů a váhy jednotlivých titulů v indexu jsou dány jejich tržní kapitalizací.

Kritérií pro zařazení konkrétní společnosti do indexu je hned několik. V první řadě se musí jednat o společnost, jejíž akcie jsou obchodovány na hlavních světových trzích. Minimální tržní kapitalizace každé společnosti musí být nejméně 500 milionů dolarů. Ve snaze zařadit do indexu pouze nejlikvidnější tituly je stanoven i požadavek minimálního denního objemu obchodů.

Více článků k podobným ETF naleznete: http://etfs.cz/

Známé i méně známé automobilky

Složení portfolia fondu First Trust NASDAQ Global Auto přibližně odpovídá složení sledovaného indexu. ETF investuje do akcií 38 společností. Nejvyšší váhu získaly akcie společností Daimler, Ford, Toyota, Volkswagen, Honda, Hyundai, GM, Kia, Harley–Davidson a BMW. Desítka nejvýznamnějších společností zaujímá přibližně 60 % portfolia. V portfoliu fondu nejdete i další společnosti jako například Porsche, Renault, Nissan, Fiat, Daihatsu či Ssangyong. Českou Škodu Auto byste však hledali marně, její akcie se na světových trzích neobchodují.

Nejvyšší váhu má Japonsko

Burzovně obchodovaný fond uvádí i regionální alokaci portfolia. Nejvíce společností je z Japonska (31,8 %), dále následují Německo (24,1 %) a USA (20,5 %). Nižší než desetiprocentní váhu mají společnosti z Jižní Koreje, Francie, Číny a Itálie.

Dosavadní výkonnost

Od svého založení do pátku 13. září 2013 si burzovně obchodovaný fond připsal mírně přes 28 %. Kdo investoval do ETFka First Trust NASDAQ Global Auto před rokem, získal ke konci srpna letošního roku 51,6 %. Raketový růst zažívá fond i od začátku letošního roku, kdy jeho cena od ledna do srpna 2013 vzrostla o 24,2 %.

Je letošní růst udržitelný?

Bez ohledu na to, zda ještě letos přijde mnoha analytiky předpovídaná korekce, jedno je dnes jisté – kdo investoval do akcií, slušně vydělal.

I když by si mělo každé investiční portfolio zachovávat rozumnou globální i sektorovou alokaci, více riskovat napříč jednotlivými sektory se občas vyplácí. Před slibným růstem stojí zpravidla odvětví či sektory, kterým již nikdo nevěří. Krásným příkladem jsou právě výrobci automobilů. V období nejhlubší finanční krize bojovaly automobilky s klesajícím odbytem, některé se potýkaly i s existenčními problémy. Dnes je situace automobilek mnohem optimističtější – akcie mohou dále růst, ale s velkou pravděpodobností již mnohem nižším tempem než tomu bylo v prvních osmi měsících letošního roku

Pokud byste se chtěli dozvědět více o teorii a obchodování ETF: http://investicniakademie.stox.cz/

 

Ing. Roman Müller

 

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.10.2018Argumenty těch, kdo věří v pokračování býčího trendu na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688