Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Komodity  |  16.09.2013 10:27:30

Kovy - opět manipulace?



Odpověď na tuto otázku je bohužel: možná. Na druhou stranu jsou v trhu určitě varovné signály, kterými se dnes budeme zabývat. První náznak problémů se objevil 27.srpna, když těžaři hodili do trhu obrovský objem zlata. Těžaři jsou dlouhodobí prodejci, takže jim bylo víceméně jedno, kdy a kde konkrétně prodají. Shodou okolností prodali v den kdy struktura vypadala na solidní růst, a kdyby v tu chvíli prodával někdo s menším objemem, asi by byl okamžitě odmítnut. Nicméně situace dopadla tak jak dopadla, a následující dva dny byly formovány právě touto akcí a obchodování probíhalo za zvýšených objemů.

Co předcházelo tomuto třídennímu výprodeji? Byl to dvouměsíční uptrend, se ziskem 40% na GDX. Jinými slovy, celé dva předcházející měsíce různí obchodníci více nakupovali než prodávali a mezi těmito obchodníky budou určitě i smart money a jestliže někde vydělali, budou někde vybírat zisky. Tahle třídenní akce mohla poskytnout právě příležitost pro smart money, aby se zbavili svých pozic. Zároveň mohlo jít o nové smart money, kteří si myslí, že by cena mohla klesat.

Grafické zpracování - analýza

Pokud se podíváme na další (týdenní) graf GDX, můžeme tuto hypotézu potvrdit při pohledu na objem posledního týdne v srpnu, který byly největší v historii. Pokud se takový objem objeví na vrcholu dvouměsíční rally, něco určitě není v pořádku. Takový objem bychom měli očekávat na konci významného pádu, ne při "zdravém" výběru zisků na konci střednědobého růstu. Na grafů nás mohou zmást další srovnatelně velké objemy, jenže ty byly všechny v protisměru dlouhodobého trendu. Předposlední velký objem byl naopak ve směru střednědobého naproti objemu o kterém se bavíme, který byl v protisměru střednědobého trendu.

Grafické zpracování - analýza


Další varovný signál můžeme sledovat přímo na zlatě, kdy poslední srpnový týden vytvořil "náhrobní kámen", tedy svíčku, kterou je možné často vidět na vrcholech trendů.

Grafické zpracování - analýza

Za normálních podmínek bychom po pohledu na graf zlata asi nedošli k závěru, že by tento devíti týdenní růst byl u konce, jenže: Zaprvé délka střednědobých swingů byla až neuvěřitelně natažená. Během klesajících trendů jsou střednědobé cykly zkrácené, nikoliv protažené. Zadruhé v celkovém medvědím trendu není příliš mnoho korekcí, které jsou v jiných trendech nutností a samozřejmostí. Další důvod proč o trhu tvrdit, že se nejedná o přirozený vývoj. A nakonec jsou podezřelé pokusy, kdy se poslední dobou pokouší obchodníci v rámci asijské a evropské session vyprodat trh takovým způsobem, že spustí po cestě stopky. Ten čtyřistatunový výprodej zlata 12.dubna v pre-marketu pod 1523 USD je velmi vzdálený od "normálního" vývoje.

Grafické zpracování - analýza

Kam až další výprodeje, které by mohly být podle této analýzy brzy spuštěny, dorazí já nevím. Je ale docela možné, že poté mají smart money s velkým kapitálem naplánovanou další bublinu. Celý výprodej, který začal asi jako pokus o to, aby Bundes banka získala zpět fyzické zlato se začíná měnit ve hru "schválně kam až se nám podaří srazit zlato, než začneme s další bublinou?"

Čtěte dále:
Šokující teorie: Zmanipulované zlato?

Potenciální profit z toho, když budeme ve správnou chvíli long za začátku bubliny se dramaticky mění podle toho, odkud se začne bublina nafukovat. Smart money mají často tendenci s malými náklady, tedy při malých objemech pohnout s cenou tak, aby následující pohyb rostl z většího "údolí" nebo padal z větší výšky. Je obrovský rozdíl mezi nákupem na $1200 a $1000, ale není takový problém trh za výše zmíněných podmínek na tyto úrovně dostat.

Pokud vezmeme v potaz varovné signály akcií těžebních společností (GDX) z posledního srpnového týdne, je možné s určitou pravděpodobností sázet na pokračování zlatého výprodeje. Pokud se tento předpoklad potvrdí, můžeme očekávat další masivní prodeje v pre-marketu. Prvním cílem by tedy byla úroveň na 1179 USD, a pokud dojde k jejímu proražení, možná se podíváme na 1030$.

Grafické zpracování - analýza

Z výše uvedených faktů a předpokladů je možné analýzu uzavřít tím, že následujících několik dní bude nebezpečných a pokud se medvědům podaří pokračovat níž, můžeme očekávat start nové bubliny na tisícidolarové úrovni, protože se jedná o silnou psychologickou hranici a může se jednat o hlavní záměr obchodníků, kteří ženou cenu dolů.

Jak tuto myšlenku využít? Nejzajímavějším cílem je zcela určitě nákup na dně bubliny. Zapojit se mezi několik málo insiderů, kteří cenu řídí, kteří využívají reklamní mechanismy trhu, a kteří mají dost velké kapitály, aby s cenou pohnuli. Pomocí diskréčního přístupu, cenové akce a objemové analýzy je možné tyhle obchodníky sledovat.

 


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)
Po 10:17  16. týden na trhu pohonných hmot ČMKB - nafta v průměru za 19,38 Kč/litr ČMKB (Českomoravská komoditní burza )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688