BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  11.09.2013 11:27:17

12 let po pádu „dvojčat“ v New Yorku; přehled událostí na trzích

Americký prezident Barack Obama potvrdil, že hlasování Kongresu o útoku na Sýrii je odloženo. V noci ve svém proslovu k národu uvedl, že bude spolupracovat s americkými spojenci, aby přinutili Damašek odevzdat chemické zbraně. Nicméně k mírové strategii, kterou včera navrhla Moskva a s níž Assad souhlasil, vyjádřil skepticizmus.

Dobrá čínská data zveřejněná v pondělí a úterý podporují poptávku po komoditních měnách. Samotný australský dolar (AUD) navíc těží z výborných čísel spotřebitelské a podnikatelské důvěry. První v pořadí byla zveřejněna dnes v noci a dosáhla 33měsíčního maxima.

Japonský jen (JPY) oslabil v noci vůči americkému dolaru (USD) na úroveň 100,6. Premiér Shinzo Abe vyzval svůj kabinet, aby připravil nový ekonomický balíček, který by měl zmírnit dopady zvýšení spotřební daně na nastartované hospodářství. Daň by se měla zvýšit v dubnu 2014, a to ze současných 5 na 8 procent. Zvýšení daní je obecně považováno za životně důležitý krok ke stabilizaci japonské fiskální politiky, jejíž deficit nyní přesahuje 210 procent HDP. Na druhé straně stojí odpůrci tohoto zákona, kteří varují před negativním vlivem na ekonomický růst a domácí poptávku, která byla 10 let bržděná deflací. Zdali tento zákon bude schválen, se dovíme začátkem října.

Americká společnost Apple včera představila dvě nové verze telefonů, a to iPhone 5S a 5C, na což reagovaly akcie společnosti spíše negativně. Novinkou je hlavně verze 5C, která bude výrazně cenově přístupnější, než na co jsme u firmy Apple a jejích produktů zvyklí.

Společnosti Goldman Sachs, Visa a Nike se od 23. září stanou komponenty amerického akciového indexu Dow Jones, čímž vyřadí současné členy Alcou, Bank of America a Hewlett-Packard. Americkým akciovým indexům se i navzdory potenciální války v Sýrii a blížícího se zasedání měnového výboru americké centrální banky daří. Za tento měsíc si připsaly kolem 3 procent zisku. Jejich vývoj je v rozporu s trhem dluhopisů, na němž jsou evidentní obavy (růst výnosů) ze snížení objemu nákupu dluhopisů.

Dnes bude důležité sledovat tato data:


Míra nezaměstnanosti ve Velké Británii klesla na nejnižší úroveň od loňského roku. V měsících květen, červen a červenec dosáhla 7,7 procenta, což je níže, než se očekávalo. Lepší situace na trhu práce vytváří obavy, že BoE přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb dříve než za tři roku, což byly původní odhady guvernéra Marka Carneyho. Ten slíbil, že úrokové sazby zůstanou na současné úrovni 0,5 procenta, dokud míra nezaměstnanosti nedosáhne 7 procent. Nyní se zdá, že ekonomika se zlepšuje mnohem rychleji a investoři začínají počítat s tím, že na konci roku 2014 by se mohla v Británii zvýšit úroková sazba.  Počet lidí bez práce klesl o 24 000 na 2, 487 miliónů. Počet lidí žádajících o podporu v nezaměstnanosti klesl o 32 600 ve srovnání s červencem, což je nejvýraznější pokles od roku 1997.

Měnový pár AUD/USD se na denním grafu blíží k důležité úrovni rezistence. V konsolidačním obdélníku bojoval australský dolaramerickým dolarem již měsíc. Nyní mu stojí v cestě ještě 100 denní průměr. Sledujme, zdali bude mít AUD dostatek síly ke zdolání rezistence a bude se moci vydat dále směrem nahoru.  

EUR/GBP po zprávách z trhu práce atakuje 7 měsíční minima. Momentálně se měnový pár nachází pod 100 i 200 denním průměrem, což podporuje medvědy. Podaří-li se mu uzavřít dnešní den pod úrovní 0,84, je pravděpodobné, že se postupně podíváme ještě níže.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:34  Ranní okénko - Aktualizovaná prognóza na Fed a kurz EUR/USD Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Pá   9:25  Geopolitika: Izrael provedl odvetný útok na Írán Research (J&T BANKA)
Pá   9:24  Koho nejvíc bolí vyšší výnosová křivka? Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688