Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.09.2013 09:48:31

Komentáře k srpnové nezaměstnanosti - minimum změn, míra zůstává na 7,5%

Na trhu práce se toho v průběhu srpna změnilo pramálo. Celkový počet uchazečů o zaměstnání se zvýšil o 635 osob na 551 731. Podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu zůstal na úrovni 7,5 procenta, míra nezaměstnanosti podle původní metodiky na 9,5 procenta. Minimálně se měnily také další statistiky jako počet volných pracovních míst či počet osob pobírajících příspěvek v nezaměstnanosti.

O prázdninách se obvykle obrat na trhu práce výrazně sníží. Firmy často hledají doplnění volných míst až v září a říjnu. Hodnoty umístěných uchazečů o zaměstnání v létě značně klesají. Letos v červenci a v srpnu bylo umístěno 17 tisíc, resp. 18 tisíc uchazečů. Od ledna do června to přitom bylo měsíčně průměrně 29 tisíc.

Celkově je však sezónnost v srpnu zhruba stejně velká jako v červenci. Z toho logicky vyplývá, že prakticky stagnovala také sezónně očištěná míra nezaměstnanosti. Za poslední půl rok se tento ukazatel změnil minimálně a ukazuje, že trh práce přešlapuje na místě. Situace v ekonomice se sice začala zlepšovat, nicméně oživení by muselo být podstatně výraznější a trvat déle, aby se projevilo také v poklesu nezaměstnanosti.

Počet volných pracovních míst je stále relativně nízký. Ke konci srpna úřady práce nabízely 40 579 míst, což je méně než loni i předloni ve stejném měsíci. Na jedno volné místo nyní připadá 13,6 uchazeče o zaměstnání.

V září a říjnu se podíl nezaměstnaných díky příznivé sezónnosti mírně sníží, prosinec jej ovšem opět zvýší a na konci roku se tento ukazatel bude pohybovat v blízkosti hranice 8 procent. Příští rok by se již mělo začít projevovat zlepšení ekonomické situace a nezaměstnanost by měla začít klesat. Prognóza podílu nezaměstnaných na konci příštího roku ukazuje hodnotu 7,4 procenta.

David Marek , Patria Finance

 

Nezaměstnanost v srpnu nepřinesla žádné zásadní změny. Trh práce v létě zpravidla nezažívá velké výkyvy a letos to bylo stejně. Letní měsíce jsou z hlediska nezaměstnanosti totiž ospalé. Firmy sice provádí nové nábory a hledají nové zaměstnance, ale s tím, že nástupy směřují až na začátek školního roku, tedy na září. Proto nezaměstnanost zůstala na hodnotě 7,5 %.

Přestože v letních měsících nezaměstnanost zpravidla mírně roste, letos se podařilo hodnotu udržet stabilní. Je to díky dobré letní sezóně, která nahrávala zaměstnávání v oblasti zemědělství, ale hlavně služeb a obchodu. Výpomoci v rámci letních prodejních stánků, na koupalištích, ale i v hotelích a rekreačních zařízeních byly letos potřeba, protože počasí v srpnu rozhodně přálo. Poptávka z této oblasti pomáhala tlačit nezaměstnanost směrem dolů.

Že v srpnu zůstala nezaměstnanost stabilní ještě neznamená, že by situace byla stabilizovaná. Stále hrozí velká rizika na severní Moravě v oblasti těžby uhlí a navázaných oblastí. Situace se pravděpodobně nevyhrotí ze dne na den, přesto rizika pro trh práce existují a jsou velmi silná. Navíc v září přijde další vlna zájemců o práci na úřady práce, a nezaměstnanost sezónně vzroste. Prvního strukturálního zlepšení se tak můžeme dočkat až na jaře 2014.


 

ng. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688