Krásně kvetoucí pokojové rostliny jsou čínské růže, které známe jako ibišek

Ibišek - Hibiscus rosa-siensis, kterému se také někdy říká čínská růže, pochází z východní Asie, Indie a Číny, kde roste jako mohutný keř, často až stromovitého vzrůstu. Jako pokojová rostlina je ibišek keřík s podlouhle oválnými, mírně zašpičatělými a zubatými listy. Květ je nápadně velký, rozevřeně nálevkovitý s vyčnívající bliznou a prašníky. Původní druh má jednoduché červené květy, je vyšlechtěná řada kultivarů s různými jemnými odstíny květů, z nichž některé jsou i plnokvěté. Ibišek kvete od června do pozdního podzimu.

Hibiscus je rodem, který má asi 150 druhů, z čeledi Malvaceae. Jsou to stromy či keře, většinou subtropické, jeho variety jsou rozšířeny po celém světě. V místech svého přirozeného výskytu se často používá do živých plotů, protože je trnitý a roste hustě. Téměř všechny ibišky mají atraktivní, i když rychle vadnoucí květy.

Hibiscus byl do Evropy přivezen sběrateli rostlin v roce 1731, do roku 1786 byly známy přinejmenším tři variety. Dnes je vyšlechtěno mnoho nových. Jejich květy mají vždy jasné barvy - dominantní je červená, žlutá a oranžová. H. mutabilis, která pochází z Asie, má silné, drsné větvě pokryté jemnými chlupy. Listy jsou široké, s dlouhými řapíky, dlouhé až 20 cm. Má bílé či červenobílé květy a rostlina dorůstá do 4m. H. archeri z oblastí západní Indie dorůstá také až do 4m. Je podobný druhu H rosa-chinensis, ale má větší listy a menší květy, které mají skoro vždy červenou barvu.

Květy jsou u druhů rodu Hibiscus nejpřitažlivější, takže nás obzvlášť trápí, když opadávají ještě ve stádiu poupat. Tomu se dá předejít zvyšováním vlhkosti a nyní jsou na trhu dva nové hybridy (H."Weekend" a H."Moonlight"), které byly zvláště vyšlechtěny proto, aby jejich poupata neopadávala.

Ibišek se pěstuje a dobře prospívá ve světlé, dostatečně větrané místnosti. Ještě lépe se mu daří v létě na terasách a balkónech, kde snáší i intenzivnější ozáření sluncem. Vyžaduje přitom dostatek závlahy a prospívá mu rosení listů. Pro dobrý růst a bohaté nasazování poupat vyžaduje vydatnou výživu, kterou mu zabezpečíme pravidelným týdenním přihnojováním zředěným organickým nebo plným průmyslovým hnojivem.

Přezimuje ve světlé, chladnější místnosti s teplotami okolo 10 °C, kde při mírné zálivce odpočívá až do jara. Na jaře se po hlubokém seříznutí přesadí do výživné kompostové nebo pařeništní zeminy. Velmi dobře prospívá ve směsi drnovky a listovky (1:1) s malým přídavkem rašeliny a písku.

Bohatého kvetení ibišku dosáhneme jen při splnění základních požadavků, jako je především hluboký jarní řez, pravidelné intenzivní hnojení plným hnojivem, dostatek vláhy a slunečního svitu.

Ibišek se množí řízkováním. Vrcholové řízky, ale i části větviček získané při zmlazování zakoření v pokojových podmínkách do měsíce ve sklenici s vodou nebo po stimulaci v teplé množírně se spodní teplotou nad 20 °C.

Druhým pěstovaným ibiškem je H.Schizopetalus, pocházející z tropické Afriky. Je to keř s dlouhými převislými větvemi a drobnějšími, úzkými listy. Pěstuje se často forma s bíle skvrnitými listy, které mají v mládí červenavý odstín. Květy jsou drobnější, převisající na dlouhých stoncích, korunní plátky jsou roztřepené na četné hluboké úkrojky. Tento druh ibišku je vzrůstnější a vyžaduje hluboký jarní řez a pravidelné zkracování odkvetlých výhonů.

Ibišky, zejména tvarované nižší keříky, jdou vděčné rostliny pro světlé místnosti, haly, restaurace, prosklené čekárny a vestibuly. Krásně se vyjímají také na prostorných balkónech.

Ve světlých místnostech a na balkónech je možné pěstovat také ibišek jedlý H.esculentus, který je známý spíše jako tropická zelenina okra. O původu této rostliny vedou odborníci spory, jedni považují za její vlast Indii, jiní Ameriku nebo Afriku, jisté však je, že se ibišek jedlý pěstoval již před dvěma tisíciletími a do Evropy se dostal z Malé Asie.

Je to jednoletá, půl až dva a půl metru vysoká, celá zelená nebo červeně fialová, jen slabě větvená rostlina s velkými, pětilaločnatými listy. V paždí listů vyrůstají jednotlivé, velké, typicky ibiškové květy, u zelených rostlin většinou smetanově bíložluté s výrazným fialově hnědým okem, u červenofialových rostlin červené. Po odkvětu se vyvíjejí podlouhlé tobolky, pro které se tento druh ibišku v tropických a subtropických oblastech pěstuje, sklízejí se nezralé, tři až pět dní po odkvětu a používají se syrové do polévek a omáček, nebo nakládané v kořeněném nálevu jako okurky.

U nás je možné ibišek jedlý pěstovat jako okrasnou pokojovou rostlinu. Je velmi náročný na teplo, klíčí až při 15 °C a během vegetace vyžaduje vyšší teploty, při poklesu teploty pod 7 °C rostlina chřadne a při trvalejším poklesu teploty hyne. Je proto vhodné vysévat okru koncem dubna až počátkem května do květináčů umístěných na okně světlé místnosti a později ji pěstovat na výsluní na okně nebo balkoně. Okra potřebuje dostatek vláhy a půdu dostatečně zásobenou živinami, proto do zahradní zeminy přidáme ještě plné granulované hnojivo nebo drcený sušený kravinec. Semeno ibišku jedlého u nás spolehlivě dozrává, ale ponecháme-li plody na rostlině až do úplného dozrání, zastaví se tvorba nových poupat.

Tato zajímavá rostlina se výborně hodí na slunné balkóny sídlištních bytů.

Charakteristiky a potřeby domácích ibišků:

Velikost: při zakoupení běžně 30-40 cm. V květináči doroste do 120-150 cm.

Růst: za sezónu může rostlina zdvojnásobit velikost.

Období květu: nepřetržitě od konce jara přes léto do konce podzimu. Počet květů, které jsou na rostlině současně, závisí na velikosti rostliny. Každý květ vydrží jen asi 36 hodin.

Vůně: žádná silná vůně.

Světlo: pěstujeme na světlém místě, ale ne na zcela přímém slunci. Ideální je i do skleníků.

Teplota: v růstovém období 18 - 21 °C. V zimě nejlépe kolem 15 °C, pokud teplota poklesne pod 10 °C, listy začnou opadat. Maximální teplota 27 °C.

Voda: v období růstu zalévejte nejméně dvakrát týdně, pokud je teplo a sucho, tak častěji, i každý den. Nedopusťte přemokření zeminy, protože by kořeny mohly hnít. V zimě zalévejte pouze jednou týdně, zvlášť při nízké teplotě, svrchní zeminu ponechte před zalitím vyschnout.

Hnojení: pouze v období růstu, tekutou výživu přidávejte do vody každý týden až 14 dní, podle druhu a koncentrace hnojiva.

Vzdušná vlhkost: v létě ibišky potřebují vysokou vlhkost a oceňují denní postřik nadzemní části, jinak mohou poupata opadávat. V zimě udržujte větší sucho, ale v místnostech s ústředním topením postřikujte každý druhý den.

Přesazování: ideální je na jaře ihned po seřezání, když rostlina počíná růst. Nedávejte ji do příliš velkého květináče, protože kvete lépe, pokud je květináčem poněkud omezena.

Seřezávání: každý rok na jaře hodně seřežte, abyste dosáhli kompaktního tvaru s množstvím květních pupenů. Seřezávejte i v období růstu, pokud je rostlina příliš vytáhlá.

Choroby a problémy:

Opadávající listy - v létě je rostlina přemokřená, ponechte ji do zotavení vyschnout a přendejte na vzdušnější místo. Potom zalévejte méně často. V zimě jde o přílišné chladno či studený průvan. Dejte na teplejší místo a zalévejte méně často.
Poupata opadávají - málo vláhy, postřikujte denně měkkou vodou.
Nové listy jsou malé, květy žádné - potřebuje výživu.

Zdroje:
David Longman - Péče o pokojové rostliny

G.Tavlinovová, J.Dienstbier - Zelený domov
<< Další fotografie rostlin a květin >>


Pokojové rostliny - domov s rostlinami v průběhu staletí
Pokojové rostliny - domov s rostlinami a jejich vhodné umístění
Pokojové rostliny - domov s rostlinami, oblíbené fíkovníky
Pokojové rostliny - domov s rostlinami, populární palmy
Pokojové rostliny - domov s rostlinami, exotické bromélie
Pokojové rostliny - domov s rostlinami, zajímavé a dužinaté sukulenty
Pokojové rostliny s ozdobným listem oživí náš domov
Pokojové rostliny, které nekvetou, ale jsou velmi dekorativní – rostliny s ozdobnými listy
Pokojové rostliny, které milují vzdušnou vlhkost a stálé místo - velkolepé kapradiny
Neprávem opomíjené pokojové rostliny aralkovité, to není jen známý břečťan
Nenáročné a výrazné pokojové rostliny - juka, dracéna a dračinka
Krásně kvetoucí pokojové rostliny jsou čínské růže, které známe jako ibišek
Masožravé rostliny patří mezi fascinující, i když náročnější pokojové rostliny

Kvetoucí orchideje jsou jednoznačně královny všech pokojových rostlin
Pokojové rostliny se zajímavými květy, kvetoucí rostliny v interiéru
Kvetoucí pokojové rostliny, bramboříky, zvonky, chryzantémy a klívie
Kvetoucí pokojové rostliny, karafiáty, frézie, gerbery a gardénie
Pokojové rostliny: hrnkové růže, africké fialky, pokojové azalky, kaly, gloxínie
Mezi nejoblíbenější pokojové rostliny patří bezesporu kaktusy



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry