Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  05.09.2013 10:30:57

Komentáře k zahraničnímu obchodu - vývozu se stále daří, zvláště pak spotřebnímu zboží

Statistika zahraničního obchodu ukazuje, že se mu v poslední době začíná opět dařit. Vývoz vzrostl v červenci o 3,2 % a dovoz o 1,3 %. Bilance tak skončila přebytkem 28,2 miliardy korun. Vývoz tedy zaznamenal letošní druhý nejlepší výsledek. Po očištění o sezónní vlivy rostl jen o 0,5 %, ale i to je stále velmi dobrá hodnota. V rámci vývozu se dařilo všem velký skupinám zboží. Propad zažily jen minerální paliva a maziva, což souvisí s krizí uhelných dolů. Výrazně se ale v červenci dařilo průmyslovému zboží, kde export rostl o 12 %. Největší položkou na seznamu jsou ale stroje a dopravní prostředky. Objemově tvoří více jak polovinu celého exportu a v červenci se jich vyvezlo o 1,7 % více.

Hlavními obchodními partnery Česka jsou stále země Evropské unie, tedy EU-28. Tam míří téměř čtyři pětiny celého českého vývozu. Nejdůležitější je Německo, které je pro Česko blízkým obchodním partnerem, ale také motorem celé evropské ekonomiky s obrovskou silou. Čína, nebo Rusko, které jsou svým objemem obrovskými trhy, zatím na českém vývozu tvoří jen nepatrnou část. Zahraniční obchod České republiky se soustředí téměř výhradně na země Evropské unie.

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.

Obchodní bilance pokračuje ve vysokých přebytcích. Kladné saldo dosáhla v červenci 28,2 miliardy korun, loni ve stejném měsíci činilo 23,3 mld. . Vývoz meziročně stoupl o 3,2 procenta, dovoz se zvýšil o 1,3 procenta. Výsledkům značně pomohly dva pracovní dny navíc ve srovnání s loňským rokem. Bez nich by vývoz klesl o 3,4 procenta, dovoz o 5,9 procenta. Saldo zahraniční obchodu za posledních 12 měsíců dosahuje rekordních 336,4 miliardy korun.

Pro českou ekonomiku je klíčovým momentem zlepšení ekonomické situace v Evropě. Nicméně je zajímavé, že vývoz roste rychleji do zemí jako Velké Británie (6,5 procenta) či Francie (4,6 procenta) než v případě největšího českého obchodního partnera – Německa (0,4 procenta). V případě druhého největšího českého exportního trhu – Slovenska – dokonce došlo k poklesu vývozu o 3,3 procenta. Rychle roste vývoz na rozvíjející se trhy, vývoz do Číny meziročně stoupl o 21,9 procenta, vývoz do Ruska o 11,8 procenta. Na straně dovozu nejrychleji rostou dovozy z Ruska 17,9 procenta a Polska (12,2 procenta). První případ koresponduje se zvýšením dovozu ropy a zemního plynu. Druhý potom s růstem dovozu potravin.

Pohled na komoditní strukturu odhaluje, že nejvýrazněji k růstu vývozu a zlepšení bilance zahraničního obchodu přispělo zvýšení vývozu spotřebního zboží, které dosáhlo 12 procent v meziročním srovnání. Výrazně stoupl také vývoz polotovarů a materiálů (7,4 procenta). Saldu zahraničního obchodu odlehčilo snížení dovozu ropy o 36 procent. Naopak dovoz zemního plynu stoupl o 18,1 procenta.

Meziročně se saldo zahraničního obchodu zlepšilo o 4,9 miliardy korun, podle mého odhadu jde 3,4 miliardy korun na vrub reálnému zlepšení a 1,5 miliardy přineslo zlepšení směnných relací, tj. cen vývozu a dovozu.

Za celý letošní rok by měl přebytek zahraničního obchodu dosáhnout 350-360 miliard korun. Loni činil 305,7 miliardy korun.

David Marek , Patria Finance

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688