BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  05.09.2013 09:57:14

Ranní přehled 5.9 - béžová kniha Fedu, BoJ, summit G-20 + analýza EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY a GBP/AUD

Béžová kniha americké centrální banky (Fed) potvrdila ve středu mírný růst největší ekonomiky světa v letních měsících, na což reagovaly akciové trhy pozitivně a druhý den v řadě si připisovaly zisky. To přidává spekulacím o možné redukci kvantitativního uvolňování (QE) v tomto měsíci. Fed hodnotí současný ekonomický vývoj i přes některá zklamání pozitivně a neobává se zpomalení růstu ekonomiky. Spotřebitelské výdaje rostly ve všech regionálních oblastech, což je hlavní složka amerického HDP. Situace ohledně tvorby nových pracovních míst se podle Fedu od posledního vydání Béžové knihy (17. července) příliš nezměnila. Hlavní událostí v tomto měsíci bude zasedání FOMC, které proběhne 17. a 18. září a mělo by se na něm rozhodnout o osudu QE.

Japonská centrální banka (BoJ) potvrdila na svém nočním zasedání, že bude pokračovat v uvolněné monetární politice. Do tamní ekonomiky tak ročně nateče 60 bilionů jenů (603 miliard dolarů). Zatím tento přístup Japoncům vyhovuje a má svoje výsledky, a tak je možné, že japonská centrální banka příští rok měnové stimuly ještě navýší. Míra nezaměstnanosti klesla na 5leté minimum (3,8 procenta) a index spotřebitelských cen posílil nejvíce za posledních 5 let o 0,7 procenta. BoJ aktualizovala svůj ekonomický výhled a uvedla, že domácí hospodářství se mírně obnovuje. Japonský jen (JPY) oslabil v dnešní asijské obchodní seanci vůči americkému dolaru (USD) na 1-měsíční minimum, když dosáhl úrovně 99,975. Naopak akciový index Nikkei atakoval nejvyšší hodnotu od 7. srpna, a to na úrovni 14 060 bodů.

Dnes začíná dvoudenní zasedání zemí G20 ruském Petrohradu, na němž bude dominovat téma Sýrie, a to primárně mezi velmocemi USA a Ruskem. Americký senátní výbor pro zahraniční vztahy ve středu schválil rozhodnutí o limitované vojenské akci v Sýrii. Celý senát pak bude o této akci hlasovat 9. září. Prezident Barack Obama si ale již v úterý zajistil podporu klíčových členů Kongresu. Americký prezident apeluje na zákonodárce, aby co nejrychleji schválili plán vojenských útoků, protože je dle jeho slov ohrožena mezinárodní kredibilita a doufá, že dnes promluví Vladimíra Putina, aby ustoupil od podpory Asaada.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:


EUR/USD se znovu obchoduje u důležité technické hladiny 1,32. Oscilátory se po mírné korekci dostaly do překoupených hodnot, což nasvědčuje pokračujícímu poklesu. Vyloučit však nelze, ani výraznější korekční pohyb, který by mohl najít své maximum na rezistenci 1,33. Průrazem včerejšího minima by se potvrdil medvědí trend, do té doby je výhled neutrální. Dnešní obchodování eurodolaru bude velmi náročné, vzhledem k volatilitě, kterou přinesou fundamentální zprávy.

GBP/USD se obchoduje v rostoucím trendovém kanálu nad důležitým supportem 1,555. Libře pomohly excelentní výsledky PMI indexů ze sektoru služeb, výroby a stavebnictví. Přes dobré výsledky z tamní ekonomiky se však fundamentální vliv na GBP/USD výrazněji neprojevil. Do opuštění kanálu se počítá s posilování, je však potřeba sledovat reakci ceny na podporu 1,555, jejíž proražení by mohlo přinést minimálně krátkodobý výprodej.

USD/JPY se obchoduje v rostoucím kanálu a stále se neodhodlalo k otestování rezistenčního pásma 99,93 – 100,00. V případě poražení takto silného odporu by si trh uvolnil cestu směrem na sever. Zatím však vše nasvědčuje tomu, že dojde spíše k proražení kanálu a trh zkoriguje zisky. Důležitá podpora leží na úrovni 99,13.

GBP/AUD prorazil formaci rostoucího trendového kanálu a při výprodeji dosáhl již první supportní úrovně 1,7012. Prolomením této hladiny by se trh mohl posunout k podpoře 1,6837. Nálada na tomto páru zůstává medvědí, avšak dnešní seance se dočká zvýšené volatility a může tak dojít ke krátkodobému výkyvu v trendu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688