Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  04.09.2013 10:05:20

Komentáře k maloobchodu - výrazné pozitivní překvapení, oživení automobilových prodejů

Výsledky maloobchodních tržeb za červenec výrazně potěšily. Meziročně rostly o 4 % a meziměsíčně o 0,7 %. Na první pohled jde o výborný výsledek, který je pro českou ekonomiku výrazný. Přehnaný optimismus ale mírní dvě věci. V letošním roce totiž pomohl vyšší počet pracovních dní. Po očištění totiž maloobchodní tržby rostly jen o 0,7 %, tedy stejně, jako je mezikvartální růst. Druhý faktor, proč se tak dobře dařilo maloobchodu, jsou opět prodeje aut, které s celkovým výsledkem výrazně hýbou.

Sektor oprav a prodeje motorových vozidel rostl o 10,7 %, samotný obchod s nimi rostl ještě více. Toto je bezkonkurenčně nejlepší výsledek letošního roku. Velmi kontrastně působí například s letošním březnem, kdy prodeje motorových vozidel padaly o bezmála 10 %. Zájem o automobily je v posledních měsících vidět na statistikách, od dubna se tržby za prodeje drží v kladných číslech. Lepším prodejům pomáhají jak nízké ceny samotných vozů, tak i produktové novinky, na které čeští zákazníci reagují.

Pozitivní hodnota ale přišla i z "čistého" maloobchodu, tedy sektoru NACE 47. Ten rostl meziročně o 1,4 % a čísla tak podpořil. Stejnou hodnotou totiž rostly i tržby za potraviny ve stálých cenách. Neznamená to sice, že by se trend poklesu poptávky po potravinách otočil, ale ukazuje na postupné zlepšení. V letošním roce se totiž hodnoty už třikrát dokázaly dostat do rostoucích čísel. Spotřebitelé dále nechtějí omezovat svou spotřebu, a pokud měli možnost vyměnit v nákupním košíku dražší potraviny za levnější, udělali to již dříve. Prostor pro další poklesy tedy není tak velký.

Nestorem maloobchodu je pak internetový prodej, který si připsal o čtvrtinu více (25,8 %). Na tyto výborné hodnoty má vliv rozšiřování sortimentu prodávaného zboží online. Už dávno to není jen elektronika, ale online lze nakoupit takřka vše - od počítače po rohlíky. Zatímco v dřívějších letech bylo trendem maloobchodu nabídnout co nejlepší cenu u obecně dražšího zboží, nyní se e-shopy rozvíjejí směrem k drobným položkám s nízkou cenou, ale velkým sortimentem.

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.


Tak výrazný nárůst obratu jako v červenci obchodníci již 30 měsíců neviděli. Maloobchodní tržby meziročně stouply o 4,0 procenta. Nicméně značně tomu pomohl kalendář, červenec měl totiž o dva pracovní dny více než stejný měsíc předchozího roku. Bez tohoto faktoru by tržby stouply o 0,7 procenta.

Výrazně se na celkových výsledcích podepsaly tržby z prodeje a oprav automobilů, které stouply o 10,7 procenta. Příznivý výsledek naznačovaly údaje o registraci nových i ojetých automobilů. I když tentokrát bylo meziroční srovnání statistik registrací ztíženo loňskými problémy s novým registrem automobilů.

Maloobchodní tržby bez zahrnutí automobilů meziročně stouply o 1,4 procenta, bez vlivu vyššího počtu pracovních dní by ale klesly o 0,7 procenta.

Jak je v posledních letech zvykem, nejsilněji roste obrat v prodeji počítačů a mobilních telefonů. V červenci tržby v této oblasti meziročně vzrostly o 9,0 procent. Tento trh je dnes trojnásobně větší než před deseti lety. Ještě silnější vzestupný trend přinesl internet. Tržby internetových obchodů v červenci meziročně stouply o 25,8 procenta. Za posledních deset let se obrat na internetu zvýšil více než sedminásobně. Ve většině ostatních segmentů maloobchodního trhu došlo k mírnému meziročnímu zvýšení. Výjimkou byl prodej pohonných hmot. Zdražení benzínu a nafty v posledních třech měsících se promítlo do poptávky po pohonných hmotách a tržby z jejich prodeje reálně klesly o 4,1 procenta ve srovnání s loňským rokem.

V prvních sedmi měsících letošního roku se maloobchodní tržby meziročně snížily o 0,5 procenta. Zbytek roku by však měl být příznivější a za celý rok prognóza ukazuje na stagnaci maloobchodu.

David Marek , Patria Finance

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

20.10.2023Pozitivní signály z robustní ekonomiky v USA a oživení v Číně (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
30.06.2023Slabší data z Evropy a pozitivní překvapení ze zámoří (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.01.2023Výrazné oživení listopadové průmyslové produkce (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.06.2022Příjemné překvapení z maloobchodu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
08.10.2021Maloobchod mírně roste, prodej aut stále klesá (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688