Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  03.09.2013 16:40:00

Regionální měny v úterý oslabovaly

 
Úterní obchodování nebylo pro regionální měny příznivé. Česká koruna vymazala své pondělní zisky a posunula se z ranních úrovní okolo 25,68 CZK/EUR na 25,75. Podobné ztráty jako koruna dosahoval i polský zlotý, výrazněji o 0,6 % oslaboval maďarský forint.
 
Dnes byla zveřejněna finální data o domácím HDP za druhé čtvrtletí. Dle těchto údajů česká ekonomika opustila recesi, když zaznamenala oproti prvnímu čtvrtletí vzestup o 0,6 %. Původní rychlý odhad byl sice revidován o desetinu níže, struktura však potěšila, neboť zakládá na obdobnou růstovou dynamiku i v aktuálním třetím čtvrtletí. Je zřejmé, že tuzemské hospodářství z recese vytáhla silnější zahraniční poptávka, která se promítla do vzestupu čistých exportů. Tato situace odráží konec recese v eurozóně a zejména zrychlení hospodářského růstu v Německu. Domácí poptávka sice zůstala i ve druhém čtvrtletí slabá, data však rozhodně nezklamala. Mezičtvrtletní snížení spotřeby domácností o 0,4 % zdaleka nevymazalo růst o 1,5 % zaznamenaný v prvním čtvrtletí. Další významný pokles o 16,3 mld. zaznamenaly zásoby. Jejich výše je v poměru k celkovému HDP nejníže od roku 2005 a představuje tak slušný růstový potenciál pro další čtvrtletí. Zrovna tak nebyl dosud vykompenzován propad u daní z produktů související s letošním zvýšení spotřební daně z tabáku.
 
Pro další čtvrtletí jsme optimističtí. Kromě výše zmíněných jednorázových faktorů se totiž zlepšuje situace v průmyslu, alespoň to vcelku zřetelně naznačují předstihové indikátory důvěry. Stavebnictví by se mohlo ve zbytku roku alespoň stabilizovat, když pomoci by měla popovodňová obnova a snad i nová vládní politika po říjnových volbách (zde ovšem lze očekávat vzhledem k časové náročnosti projektů větší zpoždění). Vzhledem k lepší úrodě by pak přidaná hodnota neměla klesat ani v zemědělství. Letos patrně ekonomika poklesne v průměru okolo jednoho procenta, příští rok již očekáváme růst o 1,8 %.
 
Zítra se dočkáme rozhodnutí polské centrální banky ohledně dalšího směřování měnové politiky (všichni dotázaní ekonomové agenturou Bloomberg očekávají sazby beze změny na úrovni 2,50 %). Finální data o HDP pak budou také zveřejněna v Maďarsku, kde předběžný odhad ukázal na růst o pouhých 0,1 % mezikvartálně. Nicméně tamní ekonomika rostla již v prvním čtvrtletí o slušných 0,6 %. Z domácí ekonomiky se dočkáme maloobchodních tržeb za červenec.
 
Maloobchodní tržby by se měly v červenci snížit o 1,9 % m/m (SA, WDA) zejména kvůli prodejům aut (-4,0 % m/m). Nicméně ostatní maloobchodní tržby patrně také poklesnou (o 1,0 %). V meziročním srovnání by maloobchodní tržby měly vzrůst o 3,2 %, velkou roli bude totiž hrát větší počet pracovních dnů. Po očištění o tento vliv by tržby v maloobchodu měly meziročně poklesnout o 1,9 %, což je ve srovnání s předchozím měsícem mírně lepší výsledek. V následujících měsících by se situace domácností měla zlepšit, když inflace bude decelerovat a trh práce by se měl dále stabilizovat.
 
Česká swapová křivka se v úterý posunula po celé své délce o bod nahoru, když následovala pohyb svého eurového protějšku.


Autor: Jiří Škop

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)
Po 10:17  16. týden na trhu pohonných hmot ČMKB - nafta v průměru za 19,38 Kč/litr ČMKB (Českomoravská komoditní burza )

Přečtěte si také:

23.03.2018Regionální měny dnes oslabovaly, ale pouze forint v mínusu zůstal (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
13.10.2015Regionálním měnám se v úterý nedařilo Investiční bankovnictví (Komerční banka)
01.04.2014Koruna v úterý víceméně beze změn, ostatní regionální měny ztrácely Investiční bankovnictví (Komerční banka)
21.01.2014Regionální měny oslabovaly Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688