BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  03.09.2013 09:57:14

Ranní přehled 3.9. - Itálie, Obama, RBA, HDP Švýcarska - + analýza EUR/USD, GBP/USD, USD/CHF a ZLATA

Itálie vykázala v srpnu 9,2 miliardový deficit státního rozpočtu, což znamená výrazné zhoršení oproti loňskému srpnu, kdy byla tamní kasa ve ztrátě o „pouhých“ 6,0 miliard eur. Prohlubování schodku státních financí ukazuje na pokračující zhoršující se trend, který je způsoben politickými boji. Tolik potřebné reformní kroky zůstávají v nedohlednu.

Americký prezident Barack Obama stále nevydal rozhodnutí o případné invazi do Sýrie. Minulý týden to vypadalo, že rétorika ministra zahraničí Johna Kerryho je jasně čitelná a je jen otázkou hodin, než dojde k povelu zaútočit. Nyní se zdá, že by Spojené státy mohly počkat do dvoudenního zasedání skupiny G20, které začne ve čtvrtek a na kterém by mohli diplomaté najít kompromis.

Australská centrální banka (RBA) zachovala v noci úrokové sazby nezměněné na 2,5 procentech, což bylo v souladu s většinovým očekáváním. Australský dolar reagoval na tento fundament posílením. Více než 50 procent investorů podle posledního průzkumu očekává, že do konce roku dojde ještě ke snížení úrokové sazby.

Švýcarské HDP expandovalo ve druhém kvartále o 0,5 procenta a překonalo tak odhady o 0,3 procentním růstu. Hlavním přispěvatelem růstu byla podobně jako v předchozím kvartále domácí spotřeba, která ve druhém čtvrtletí posílila o 0,7 procenta. Export zažil propad o 0,9 procenta, naopak dovoz si mezikvartálně polepšil o 1,4 procenta. Růstu se dočkal také sektor turismu, kde druhé čtvrtletí přineslo expanzi 1,6 procenta.

Akcie výrobce mobilních zařízení Nokia posílily o 46 procent poté, co americký Microsoft potvrdil záměr nákupu mobilní divize za 7 miliard dolarů (5,4 miliard eur).

Asijské akciové trhy se v úterý obchodovaly v zelených číslech po pozitivních datech indexů nákupních manažerů (PMI) z eurozóny a Číny. Sektor výroby i služeb druhé největší ekonomiky světa dosáhl hodnot vyšších než 50, což signalizuje expanzi těchto odvětví pro nejbližších 6 měsíců. Data ze společné měnové unie a Číny zvýšila důvěru v oživení globálního ekonomického růstu. Japonský Nikkei si připsal 3 procenta, když měnový pár USD/JPZ flirtoval s důležitou psychologickou hranicí 100. Americký akciový trh bzl kvůli svátku práce v pondělí uzavřen.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:

EUR/USD zatím ve výprodeji nezastavila ani silná podpora kolem kulatého čísla 1,32. Trend na tomto páru je zcela jasně medvědí, nicméně problémem současného propadu je jeho přeprodanost. Optimální variantou by byl návrat k rezistenci 1,33, od které by trh pokračoval v poklesu. V případě uzavření pod 1,32, lze počítat s oslabení k 1,3118 a následně k 1,3035.

GBP/USD má problémy s hladinou 1,555 a zachování býčího trendu se tak dostalo do ohrožení. O významu této hladiny svědčí i poloha klouzavého průměru 100. Do opuštění kanálu zůstává výhled býčí, je však potřeba pozorně sledovat sérii PMI indexůBritánie, které budou zveřejněny tento týden. Rizikem také zůstává dosavadní neuzavření včerejšího gapu.

USD/CHF se obchoduje v konsolidaci vyznačené obdélníkem. Po vytvoření dvojitého dna z minulého týdne se trh vydal atakovat horní hranu 0,9388. Při dosažení této rezistence by se trh mohl znovu dostat do problémů a to i díky dnešnímu pozitivnímu výsledku švýcarského HDP.

Zlato by mohlo v tomto týdnu ještě hlouběji oslabit. Trh se drží v rostoucím trendu, avšak potřeboval by hlubší korekci, tak aby se oscilátory dostaly z překoupených hodnot. U případného poklesu se počítá s návratem do zóny kolem 1 350,00, kde je vidět souběh s Fibonacciho úrovní 50 a klouzavým průměrem 100.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688