Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  02.09.2013 10:59:12

ČR - objem nových zakázek ve výrobě stoupá nejrychleji za více jak 2 roky

Podle aktuálních údajů PMI®, zpracovaných pro banku HSBC společností Markit, nabralo oživení v české výrobní sféře v srpnu na síle. Aktuální průzkum odhalil prudký nárůst nových zakázek, na němž se podílely zejména nové exportní zakázky. Výsledkem byl rychlejší nárůst výroby a setrvalý růst zaměstnanosti. Navíc solidní růst nákupů vedl poprvé za více než dva roky i k zvýšení skladových zásob vstupů.

Výrobní PMI pro Českou republiku od HSBC je kompozitní jednociferný ukazatel celkového výkonu ekonomiky ve výrobním sektoru. PMI zůstal v srpnu již čtvrtý měsíc za sebou nad neutrální hranicí padesáti bodů a z 52 bodů stoupl na 53,9 bodu. Aktuální údaje tak svědčí o největším celkovém zlepšení podnikatelských podmínek od června 2011. Všech pět složek hlavního indexu mělo v srpnu pozitivní náboj a jde tak o první zlepšení od července 2011.

V srpnu vzrostl objem nových zakázek třetí měsíc za sebou. Jde o nejdelší růstovou řadu za bezmála dva roky. Navíc tempo růstu zrychlilo nejmarkantněji od května 2011. Údaje signalizují solidní růst na domácím trhu a nejrychlejší nárůst nových zakázek od dubna 2011.

Zlepšení v oblasti nových zakázek vedlo v srpnu k posílení růstu výroby. Objem výroby se zvýšil pátý měsíc za sebou, a to nejrychlejším tempem od září 2011. Již třetí měsíc za sebou stoupl rovněž objem rozpracovaných zakázek. Tempo nárůstu objemu nedodělků bylo také nejrychlejší od září 2011.

Vyšší vytíženost a ostřejší nárůst nových zakázek vedl u výrobců ke zvýšené poptávce po vstupech. Objem nákupní aktivity rostl nejrychleji za bezmála dva roky, když před tím v červenci mírně poklesl. Výsledkem bylo zvýšení zásob vstupů na skladě, které průzkum zaznamenal poprvé od července 2011.

V srpnu vzrostla zaměstnanost ve výrobním sektoru v České republice již čtvrtý měsíc za sebou. Za celých 22 měsíců je to nejdelší řada růstu zaměstnanosti. Tempo růstu zaměstnanosti ovšem oproti červenci zvolnilo a bylo jen mírné.

Inflační tlaky zůstaly v českém výrobním sektoru v polovině třetího čtvrtletí mírné. Ceny vstupů klesly počtvrté za pět měsíců, byť jen lehce. Ceny účtované českými výrobci za hotové výrobky v srpnu poklesly, stejně jako v předchozích osmnácti měsících. Jde o jednu ze dvou nejdelších sérií zlevňování v dějinách průzkumu, nicméně tempo snižování cen v posledním období bylo rovněž zanedbatelné.

Komentář

Dr. Murat Ulgen, hlavní ekonom pro střední & východní Evropu a sub-saharskou Afriku u HSBC, výrobní průzkum PMI® v České republice komentuje:

„Zlepšení podnikatelských podmínek v českém výrobním sektoru bude podle všeho trvalejšího rázu, neboť v srpnu výrobní sektor rostl již čtvrtý měsíc za sebou. Výroba dosáhla dvouletého maxima, zatímco novým zakázkám výrazně pomohly nové exportní zakázky. Na druhou stranu zaměstnanost oproti předchozímu měsíci neroste takovým tempem, přesto se však v sektoru daří již čtvrtý měsíc za sebou vytvářet pracovní místa. Lepší poptávka vedla dále k vyšším zásobám vstupů na skladě a vyšší
rozpracovanosti.

Ceny vstupů i výstupů však nadále klesaly, byť mírnějším tempem, což by mohlo svědčit o pokračující
stagnaci české ekonomiky. Nicméně HDP ve druhém čtvrtletí oproti očekáváním příjemně překvapil postupným nárůstem a předstihové PMI ukazatele poukazují rovněž na další zlepšování hospodářské situace ve třetím čtvrtletí. Česká republika, jakožto otevřená ekonomika, která třetinu svého exportu vyváží do Německa, bude navíc jistě těžit z očekávaného německého růstu.“

Klíčové body
- Prudký nárůst exportních zakázek zvýšil celkový objem nových zakázek
- Tempo výroby roste
- Zaměstnanost ve výrobní sféře již čtvrtý měsíc za sebou stoupá

Dr. Murat Ulgen, Hlavní ekonom, střední & východní Evropa a sub-saharská Afrika

HSBC

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688