STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  29.08.2013 14:48:01

Zapomeňte na PX. Vsaďte na dividendy z rozvojových trhů. Jak? Využijte ETF

Společnost Wisdom Tree, jedna z hlavních emitentů dividendových ETF, pokračuje v rozšiřování své nabídky představením nového ETF. Společnost ve čtvrtek 1.8.2013 představila nový fond WisdomTree Emerging Markets Dividend Growth Fund [DGRE], který přináší koncept dividendového růstu i do rozvojových trhů.

O dividendových ETF jsme vás na našem portálu STOX.CZ informovali již dříve. Ve zkratce se tedy jedná o ETF zaměřující se na společnosti s vysokým dividendovým poměrem nebo na firmy s potenciálem vysokého dividendového růstu. Běžné dividendové ETF mívají dividendový výnos v rozmezí 2,2 – 3,4 %.

DGRE je druhý fond, který společnost v poslední době představila. Minulý týden se jednalo o další dividendový fond WisdomTree U.S. SmallCap Dividend Growth Fund [DGRS]. Tento fond, stejně jako DGRE, představoval v Americe další prvenství. Jedná se totiž o první dividendové ETF zaměřující se na firmy s relativně malou tržní kapitalizací.

„Většina dividendově zaměřených indexů na rozvojové trhy se soustřeďuje především na výnos a zhodnocení. Index nebo fond zaměřující se na růst dividend ovšem budete hledat velice těžko. Věříme, že DGRE bude investicí pružně reagující spíše na potenciál růstu dividend, než na historické chování dividend.“ řekl ředitel výzkumu společnosti Wisdom Tree Jeremy Schwartz ve svém prohlášení. Dle prospektu fondu tak chce investovat do společností vyplácejících dividendyrůstovým potenciálem. Firmy vybírá dle kritérií:

         i.            Výplata ročních dividend minimálně ve výši 5 mil. USD

       ii.            Tržní kapitalizace minimálně 200 mil. USD

      iii.            Denní volume minimálně 200.000 USD

     iv.            Certifikace v jedné ze 17 rozvojových zemí

       v.            Minimálně 250 tis. akcií zobchodovaných za měsíc

A skutečně, na rozdíl od většiny ETF zaměřujících se na finanční služby, energie a materiály, se v portfoliu fondu DGRE objevují na prvním místě spotřebitelské produkty se zastoupením 19,2%, následují telekomunikační služby s 19%, a dále pak finanční služby a základní materiály a technologie. Právě sektor technologií zaznamenal za poslední roky nejvyšší nárůst dividend. V roce 2010 dle Bloombergu vyplatil technologický sektor v dividendách 5,1 miliard USD, v roce 2012 se jednalo již o 10,8 miliard USD. Průměrný dividendový poměr je sice „pouze“ 1,21%, ale v letošním roce vůbec poprvé vystoupal nad 2%. Je tedy pozitivní, že v portfoliu DGRE jsou technologické firmy zastoupeny skoro 8%.

Alokace finančních prostředků fondu do rozvojových zemí je také velmi různorodá. BRIC poslední dobou nepodává pozitivní výsledky. Indexy zaměřené právě na tyto země zaznamenávají v posledních měsících pokles a odliv kapitálu (viz graf níže). Investoři by proto mohli hledat jiné, perspektivnější rozvojové trhy, které jsou v DGRE zastoupeny. „Země BRIC – Brazílie, Rusko, Indie a Čína – mají v DGRE „podváhu“. Mezi zeměmi s největším zastoupením se tak spíše objevují země „MIT“ – Mexiko, Indonésie a Thajsko –, čímž se DGRE odlišuje od srovnatelných investic.“ říká Jeremy Schwartz. Mezi další země, které v portfoliu můžeme nalézt, patří především Jihoafrická republika, Chile, Maďarsko, Indie, Jižní Korea, Malajsie, Polsko, Tchaj-wan, Thajsko, Turecko a v neposlední řadě i Česká republika!

 

Graf: Vývoj iShares MSCI BRIC Index (BKF) za posledních 6 měsícůZdroj: yahoo.finance.com

WisdomTree Emerging Markets Dividend Growth Fund tak přináší zajímavou formu investice do rozvojových trhů. Dividendové ETF může snížit volatilitu portfolia, zvýšit celkový výnos portfolia a lépe chránit portfolio proti inflaci. Zároveň by měl investor pečlivě zvážit veškerá rizika této investice. Na rozdíl od ostatních dividendových ETF je potřeba zohlednit riziko rozvojových trhů a politické stability. Nutno ovšem dodat, že riziko je poměrně dobře diverzifikované, a to především díky investicím alokovaným do 17 různých zemí, jednotlivých sektorů a počtu jednotlivých firem.

 

Michal Chalupský

 

Další zajímavou investicí mohou být ETF na vodu, více zde:

http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/zajimavosti

Více o ETF zde:

http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/etf

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.12.2020Fond plný ETF, se kterým vsadíte na ESG Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
28.07.2019Zapomeňte na ideologii: Jak vydělávat na Trumpovi Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
06.04.2018Pohodlný způsob, jak využít vzestupu ETF STOX.CZ (Grant Capital)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688