STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  27.08.2013 10:55:53

ETF hudbou investiční budoucnosti?

Současným investičním světem hýbe vysokorychlostní obchodování, obchodní systémy řízené počítači a mnoho dalších faktorů. V situaci, kdy stimulační politika centrálních bank křiví přirozené tržní prostředí  se drobný investor může dostat do problémů do čeho vůbec  investovat a jaký přístup zvolit.

Spousta investorů má minimálně hrubou představu o forexu, futures, akciích, opcích, díky nimž mohou rozšiřovat svůj majetek. Dnešní článek bych chtěl ale věnovat ETF, které představují nový trend investování.

 

Co je to ETF a proč roste jeho obliba?

 

ETF je zkratka z anglického názvu Exchange Trade Funds a od roku 2008 zažívá nebývalý boom a zájem, jak ze strany institucionárních tak individuálních investorů. ETF nabízejí jako otevřené podílové fondy možnost investování do indexu (balíku většího množství různých  titulů a nástrojů kapitálového trhu) skrze koupi pouhého jediného cenného papíru. Pro ETF je typické portfolio, do kterého jsou zařazeny akcie v odpovídajících poměrech dle podkladu, který má ETF kopírovat.

ETF můžeme členit do několika základních kategorií:

Globální ETF

Skupinu globálních fondů můžeme dále dělit do dvou podskupin, a to ETF kopírující vývoj nejširších globálních indexů (např. ETF na index MSCI All Country World – obsahující i tituly z méně vyspělých zemí) a ETF kopírující „užší“ globální indexy vyspělých zemí. Portfolia těchto ETF nemusí obsahovat stoprocentně všechny tituly ze sledovaného indexu z důvodu optimalizace nákladů při skladbě portfolia.

Regionální ETF

Regionální ETF se zaměřují na akcie společností daného regionu, ze kterého ETF vychází. Typickým příkladem jsou ETF na Severní Ameriku, Evropu, země eurozóny, východní Evropu, rozvíjející se země, Asii či Afriku. Do portfolia fondů jsou vybírány společnosti s výrazným vlivem pro daný region.

ETF jednotlivých zemí

Prostřednictvím  těchto ETF můžeme investovat i do akcií společností jednotlivých zemí. V portfoliích těchto fondů jsou akcie společností s výrazným vlivem pro dané země. Při výběru úzce zaměřených fondů nesmíme zapomenout na dostatečnou diverzifikaci svého portfolia.

Sektorové ETF

ETF fondy se mohou zaměřovat i na  odvětví ekonomiky. Příkladem jsou ETF zahrnující nejvýznamnější společnosti působící v oblasti automobilového průmyslu, bankovnictví, technologií, médií, zboží běžné denní spotřeby, materiálů, telekomunikací, cestovního ruchu apod. Pomocí těchto ETF lze dle předpokládaného vývoje ekonomiky výhodně „nadhodnotit či podhodnotit“ konkrétní sektor. Investici není vhodné omezovat jen na jeden či několik málo sektorů.

 

Dluhopisové ETF

I přesto, že převážnou část nabídky emitentů zabírají akciové ETF, můžeme i v oblasti dluhopisových ETF vybrat kvalitní instrumenty. V nabídce jsou jak „ETFka“ zaměřená na peněžní trh, tak i ETFka soustředící se na státní a firemní dluhopisy. Využít můžeme i inflačně vázané dluhopisové ETF.

Komoditní ETF

Stále populárnější se stávají i komoditní ETF. Jejich prostřednictvím můžeme participovat na vývoji cen nejrůznějších komodit. ETF může sledovat nejen vývoj celého koše komodit, ale i jednotlivých dílčích komodit (např. drahé kovy, zemědělské plodiny atd.). Tyto fondy využívají zejména termínovaných – „futures“ či jiných kontraktů. Pro lepší pochopení si představme příklad, kdy kupujeme ETF na zlato. Nekupujeme  si ETF složené ze zlatých prutů, ale ETF obsahující aktiva, jež jsou zlatem krytá.

Měnové ETF

Podobně jako se indexové ETF snaží kopírovat vybrané akciové indexy, tak se ty měnové pokouší kopírovat vývoj vybraných měn. Měnové ETF mohou sledovat vývoj jedné měny, ale i koše  několika měn.


O co nejvěrohodnější kopírování se stará emitent daného ETF. Více o emitentech:

http://stox.cz/vzdelavani/investicni-akademie-etf/emitenti-etf

Začínajícímu investorovi, by mělo stačit, že při investování do ETF již diverzifikuje riziko tím, že neinvestuje jen do jediné firmy a vyhýbá se tak možnosti ztráty 100 % investovaných prostředků.

Účast investora v tomto fondu je zastoupena certifikátem, který je volně obchodovatelný na světových burzách s cennými papíry. Obchodování těchto certifikátů nabízí stejné možnosti jako obchodování jednotlivých akcií. Tato podobnost umožňuje tedy i spekulace na pokles tzv. „short selling“, zadávání chytrých pokynů, jako je trailing, stop loss, limitní pokyny a mnoho dalších.

Další výhodou je, že některé ETF  poskytují pravidelné výplaty dividend, nebo kupónové platby. Na rozdíl od klasických podílových fondů ETFs zpětně neodkupují od zákazníků jejich podíly, ale ty jsou předmětem obchodování na sekundárním trhu (burze). Cena ETF je pak určována nabídkou a poptávkou, která se mění prakticky neustále v průběhu celého dne, což je rozdíl oproti otevřeným podílovým fondům, kdy se cena zpravidla určuje až na konci obchodního dne. 

Nejvýraznější výhodou investicETF je snížení nákladů na pořízení. Vstupní náklady se mohou až několikanásobně snížit oproti investici do podílového fondu se stejnou strukturou aktiv.

Více článků k ETF můžete nalézt: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/etf

 

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

25.01.2024Investiční transformace: bitcoinové ETF otevírají nové příležitosti Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
09.11.2023Mohou spotové ETF ohrozit budoucnost bitcoinu? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
30.09.2021Akcie, dluhopis a ETF: 3 dlouhodobé investiční tipy Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688