Makroekonomika  |  26.08.2013 14:25:13

ČSÚ: Důvěra v ekonomiku mírně ožila - konjunkturální výzkum srpen 2013

Celková důvěra v domácí ekonomiku v srpnu stoupla. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu) se ve srovnání s červencem zvýšil o 1,4 bodu. Indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně zvýšil a to, ve vybraných odvětvích služeb se důvěra zvýšila, v obchodě se zvýšila mírně; v průmyslu se nezměnila a ve stavebnictví se snížila. Důvěra spotřebitelů meziměsíčně vzrostla. Ve srovnání s hodnotami v srpnu 2012 jsou souhrnný indikátor důvěry a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší; indikátor důvěry podnikatelů je nižší.

V průmyslu se v srpnu hodnocení současné celkové ekonomické situace téměř nezměnilo. Hodnocení současné celkové i zahraniční poptávky se také téměř nezměnilo. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů snížily. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce pokles tempa výrobní činnosti a neměnnost zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou nižší než v červenci. Celkově se důvěra v průmyslu oproti minulému měsíci nezměnila a oproti hodnotám ze srpna 2012 je vyšší.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace respondentů v srpnu snížilo. Hodnocení celkové poptávky v srpnu se oproti červenci snížilo také. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce růst tempa stavební činnosti a zaměstnanosti. V srpnu se očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců i šesti měsíců snížila. Celkově se důvěra ve stavebnictví oproti minulému měsíci snížila a je také nižší než v srpnu 2012.

V odvětví obchodu se v srpnu hodnocení současné ekonomické situace respondentů oproti červenci mírně zvýšilo. Zásoby se nezměnily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců se nezměnila, pro období příštích šesti měsíců se mírně snížila. Celkově v srpnu důvěra v obchodě meziměsíčně mírně stoupla, ale v meziročním srovnání je nižší.

Ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se v srpnu hodnocení současné ekonomické situace respondentů oproti červenci zvýšilo. Hodnocení srpnové poptávky i její očekávání pro příští tři měsíce se zvýšila. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro příští tři měsíce se zvýšila mírně, pro příštích šest měsíců se nezměnila. Celkově se důvěra ve vybraných odvětvích služeb meziměsíčně zvýšila a v meziročním srovnání je nižší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v srpnu meziměsíčně zvýšil a v meziročním srovnání je stále vyšší. Ze šetření mezi spotřebiteli v srpnu vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců snížily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy ze zvýšení nezaměstnanosti se oproti minulému měsíci snížily také. Obavy z jejich vlastní finanční situace se oproti červenci téměř nezměnily. Respondenti se obávají růstu cen. V porovnání s červencem se úmysl spořit mírně snížil, stejně tak i úmysl pořizovat předměty dlouhodobé spotřeby.

Český statistický úřad

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688