Research (Česká spořitelna)
Investice  |  22.08.2013 11:26:46

Proč nepřepisovat základy ekonomie a Newtonovy zákony

Probereme-li se pokrizovou inventurou nejviditelnějších ztrát na všech možných frontách, najdeme mezi těmi, kteří přišli o svou po dlouhá léta budovanou prestižní pozici, bohužel i ekonomickou vědu. V poslední době si několik teoretických ekonomů i praktických národohospodářů, jejichž jména jsou mezinárodně známá a jimž se naslouchá, posypalo popelem hlavu. V jejich sebekritikách najdeme několik silných společných tónů: "ekonomické učebnice budou muset být přepsány; klíčové postuláty ekonomické vědy neprošly testem krizové reality; čemu jsme po dekády slepě věřili, vzalo v krizi ze své; ekonomie totálně selhala ve své předpovídací a varovné roli".

Tato prohlášení navíc silně rezonují s atmosférou dlouhodobějšího odklonu mladé generace od exaktních věd včetně ekonomie ("chtějí tam po mně matiku") a tíhnutí k různým módním disciplínám, které většinou (zatím) nenaplňují ani ty nejzákladnější znaky vědy.

Ekonomie si to nicméně "slízla" neprávem. Její odsuzování je jednou z řady velmi nešťastných a ve svých důsledcích možná i nebezpečných reakcí na chybnou diagnózu příčin vzniku finanční a hospodářské krize - vedle třeba zbožštění regulací a dohledů, zakládání národních a nadnárodních zajišťoven hasících důsledky neodpovědného počínání jednotlivců, firem (jejich manažerů a akcionářů) a předlužených vlád. Tyto trendy vydávané za léčbu a prevenci, včetně zatracování teoretické ekonomie, mají ve skutečnosti potenciál spíše přispět ke vzniku krize v budoucnosti.

Proč nepatří učebnice ekonomie do sběru? Nepostrádá jejich obsah opravdu schopnost vysvětlovat důležité ekonomické jevy, předpovídat jejich vývoj a varovat před vznikem poruch a krizí?

Analogie mezi společenskými a přírodními vědami občas trochu kulhají, přesto pro ilustraci k jedné fungující sáhnu. Z druhého stupně základní školy si pamatujeme na jedno z prvních probíraných fyzikálních témat - Newtonovy pohybové zákony. První z nich nám říká a vysvětluje, proč a jak se nějaké těleso pohybovalo zrovna tak, jak jsme to pozorovali, a zároveň nám prozrazuje (předpovídá či varuje, chceme-li), jak se určité těleso pohybovat bude: "Těleso zůstává v klidu nebo rovnoměrném přímočarém pohybu, jestliže na ně nepůsobí žádné vnější síly (nebo pokud se vnější síly vzájemně vyruší)". Možnost předpovídat podle tohoto zákona je však v podmínkách našeho každodenního světa v podstatě nulová, neboť zemská přitažlivost a tření, tedy ony vnější síly, způsobují, že žádné námi běžně pozorované těleso nesetrvá v rovnoměrném pohybu. Newtonův první zákon tím přesto neztrácí svoji platnost. Můžeme se o tom přesvědčit ve vesmíru a vakuu, tedy v prostředí odpovídajícím formulovaným podmínkám platnosti vlastního jádra Newtonova zákona.

Zákony ekonomické vědy mají obdobně jako ty fyzikální svoje formulované podmínky platnosti. Nejčastěji zní "...pokud se ostatní okolnosti nemění". Ty také zpravidla dramaticky zjednodušují (zužují) naši každodenní košatou realitu. A přesně tak je s nimi třeba i nakládat. Pokud první pohybový zákon doplníme o další fyzikální zákony postihující jevy, jako je gravitace a tření, získáme soubor postulátů se silnou vysvětlující, predikční a varovnou schopností. Podobně je tomu v ekonomii: pokud člověk dokáže spojit všechny ty ekonomické teorie, postuláty a zákony, které jsou relevantní pro nějaký důležitý jev - třeba pro růst, inflaci, zaměstnanost, kurz eura, krizi, atd. - získá uspokojivý teoretický aparát nejen pro vysvětlení daného jevu, ale i pro předpovědi a varování.

Zde se dostáváme ke kořenovým příčinám (doufejme, že dočasné) ztráty prestiže a pozic ekonomie. Na vině není vlastní ekonomická věda, nýbrž ti z ekonomů, kteří s ní zacházejí neodpovědně, nedisciplinovaně a s nedostatkem pokory. Lákadlo tvářit se, že mám jednoduchou a jednoznačnou odpověď na vše, na co jste se chtěli zeptat, a nechat si za tento postoj platit ať už v pozici v nějaké mezinárodní instituci, nebo v roli celebrity či poradce, je pro mnohé neodolatelné. Říci, že vývoj může jít těmi a těmi konkrétními směry, které budou podmíněny těmi a těmi podmínkami, je v prostředí mediálně efektních instantních pravd nepřitažlivé a skoro hříšné. Nicméně poctivé.

Všichni se na základě dlouhodobě budované kolektivní zkušenosti shodneme, že zběsilá rychlost, mokrý povrch vozovky a řízení pod vlivem omamných látek jsou silně rizikové faktory vážné havárie. Zda, kdy, kde, jak a s jakými následky k ní dojde u konkrétního řidiče, který se těmto rizikům zrovna vystavuje na dálnici D1, však říct nelze. Stejně je to i s ekonomií. Neumí předpovědět, zda a kdy dojde třeba k vážné hospodářské "havárii", dokáže ale varovat, že určité situace, jevy, hospodářskopolitické kroky a opatření nesou velmi konkrétní rizika, při nichž hrozí nezamýšlené a nežádoucí důsledky. V létě roku 2007 jsme v HN publikovali varovnou úvahu o existenci vážného rizika vzniku finanční, ekonomické a dluhové krize. Aparát ekonomie nám neumožnil (a nikdy neumožní) předpovědět, zda opravdu, kdy a s jakou intenzitou taková krize vypukne. Aktuálnost rizika a průběh krize jsme nicméně rozpoznali a předpověděli správně.

Dnešní učebnice ekonomie tedy rozhodně nepatří do sběru, spíše na viditelné místo v příruční knihovně těch, kteří mají zájem vážně přemýšlet o žádoucích i nechtěných dopadech a důsledcích svých ekonomických a hospodářskopolitických rozhodnutí a kroků.

A v tomto duchu na závěr mikrotest, k němuž se rád vrátím v některém z dalších příspěvků pro tuto rubriku: Jak by měla být pojata odpovědná odpověď na jednu z nejfrekventovanějších horkých otázek dneška, a sice zda, kdy a kam až vyletí dolarová a eurová inflace jako důsledek nestandardních protikrizových opatření amerického Fedu a Evropské centrální banky - odkupování (monetizace) vládních a soukromých dluhů a dalších forem takzvaného kvantitativního uvolňování.

Pavel Kysilka, Česká spořitelna a.s.



Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688