Čas na borůvky: borůvky, sladké ovoce plné vitamínů

Sladké borůvky najdete nejen v lese, řada z nás některé druhy úspěšně pěstuje i na zahradě. Borůvky jsou ovoce plné vitamínů a tělu prospěšných látek, které je nejvhodnější konzumovat čerstvé, po natrhání a bez tepelných úprav. Výtečné jsou přidané do zmrzlin a pohárů i mléčných koktejlů. Z borůvek můžeme pro osvěžení vytvořit také ledový sorbet.

Borůvky můžeme zavařovat, mrazit i sušit. V kuchyni nejde zapomenout na borůvkový koláč, ovocné knedlíky, nebo borůvkové buchty. Výtečná a nenahraditelná je borůvková marmeláda.

Borůvčí, na kterém plody – bobule borůvek rostou tvoří většinou v lesích souvislejší porosty z nižších keříků. Borůvka je rozšířená v lesích Evropy, severní Asie a  Severní Ameriky. Borůvčí kvete v květnu a červnu.

Borůvky jsou menší modrofialové, až modročerné, ojíněné plody dozrávající od června do září, podle nadmořských výšek a také oslunění. Plody obsahují mnoho malých semínek a šťávu, která je i silným, přírodním barvivem.

Na zahradách rostou většinou borůvky kanadské (zahradní), které se správně jmenují borůvky chocholičnaté. Ty potřebují správné, vlhčí stanoviště se sluncem, ale také propustnou kyselou půdu a živiny. Zato se odmění vzrostlými keři a velkými plody - od výsadby do několika let.

Co dobrého nám přináší borůvky
Borůvky jsou plné cenných živin pro naše tělo. Hlavní obsaženou látkou bobulí borůvek je tříslovina, dále různé organické kyseliny, antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, provitamín A, resveratrol, vitamín C, vitamíny skupiny B a ovocné cukry. Z prvků pak hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek, chrom. Tříslovinné složky působí svíravě a protiprůjmově, mají i mírně dezinfekční účinky, napomáhají odvodňování a léčbě některých otoků a zánětů močových cest. Borůvky zlepšují imunitu, udržují vitalitu, chrání před stařeckou demencí, snižují hladinu cholesterolu a škodlivých tuků v krvi a chrání tělesné buňky proti volným radikálům. Borůvky mají uklidňující účinky a lépe se s nimi hubne.

Listy borůvky obsahují ještě více tříslovin nežli bobule a nálev je vhodný jako protiprůjmový, užívá se také při žaludečních potížích a při zánětu močových cest (má močopudné a dezinfekční účinky). Dále látky v listech snižují hladinu cukru v krvi, proto se nálev používá i při slabé cukrovce. Vývar z listů působí i zevně při kožních onemocněních, dokonce i lupence.

Jak správně usušit bobule i listy
Bobule sbíráme až v době úplné zralosti, většinou v měsících červenec a srpen. Sušíme na slunci nebo v polostínu, později, pro dosušení i ve stínu. Prosušení je nutné, aby plody, nebo listy nezplesnivěly. Také se musí dobře chránit před hmyzem, který je vyhledává. Správně sušené borůvky si zachovávají stejné vlastnosti jako plody čerstvé. Bobule jsou bez pachu a mají slabou, svíravou trochu nakysle sladkou chuť. List se sbírá od června do konce září sdrhováním. Suší se ve stínu nebo na slunci. Sušené listy si musí zachovat původní barvu.

Borůvky jsou lidskému tělu velmi prospěšné, dá se říci, že je to tuzemské ovoce, které patří k těm nejcennějším. Kromě své užitečnosti je i velmi chutné a dá se z něj připravit řada nápojů i pokrmů. Pokud můžete, dejte však přednost čerstvým borůvkám, jsou stejně nejlepší!


 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření