BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  13.08.2013 13:57:06

ČEZ nezvýšil celoroční výhled, cena předprodané elektřiny klesá

Dnešní zveřejněné hospodářské výsledky ČEZ za 2Q, resp. 1.pololetí dopadly vcelku dle očekávání. Za celé 1.pololetí zisk vzrostl na 28,6 mld. (+5,3 %). Zisk EBITDA pak na 49,2 mld. (+1,9 %) při výnosech 113,1 mld. (+0,1 %). Za samotný 2Q dosáhl zisk 10,785 mld. (-16 %), tj. 20,20 /akcii. Výsledky jsou vlastně potěšitelné, už i ve vztahu k tomu, že produkce elektřiny letos meziročně klesla o -4 %, resp. i prodej (-13 %) či distribuce (-9 %) konečným zákazníkům. Firmě se naopak daří pokračovat v prodeji plynu (+10 %) či prodeji tepla (+68 %). Na tržní situaci se snaží reagovat snížením nákladů, když počet zaměstnanců skupiny klesl o 14 % na 27 tis.

Z hlediska hospodaření však investoři hledí především do budoucna. V souvislosti s již dříve oznámeným prodejem elektrárny Chvaletice, který čekal na regulatorní schválení, se očekávalo navýšení celoročního cíle. Firma totiž avizovala, že by transakce měla pozitivně ovlivnit zisk o 2 mld. . Přestože k transakci již ČEZ dostal zelenou a bude počátkem září realizována, firma výhled nenavýšila. Platí tedy předchozí letošní predikce poklesu zisku na 37,5 mld. (ze 40,2 mld. ), resp. zisku EBITDA na 81 mld. (z 85,8 mld. ). Firma v té souvislosti zmínila rizika opravných položek k dlouhodobým aktivům v důsledku trendu klesajících cen elektřiny a také měnící se regulatorní podmínky. V té souvislosti připomeňme v červenci oznámené snížení cen v Bulharsku, či z domácího regulačního úřadu oznámený záměr snížit v příštím roce asi o 10 % ceny distribuce (u plynu již dříve avizoval 5 % pokles). Posledně zmíněná regulace tedy v příštím roce, kromě především nižších cen elektřiny, bude dále tlačit na ziskovost.

Ohledně dostavby JE Temelín došlo vlastně k potvrzení již očekávání trhu, že vzhledem i k politickým změnám rozhodnutí o realizaci v brzké době nepadne. ČEZ se do nákladného projektu hodlá pustit, jen pokud bude zajištěna jeho ziskovost, resp. záležet bude na státní energetické koncepci. Jinými slovy při za garantování ceny produkce. Další jednání s oběma uchazeči o výstavbu mají následovat v září a říjnu, rozhodnutí o dostavbě však dle společnosti může být posunuto o rok či dva. Původně ČEZ avizoval, že by k podpisu s vítězem mohlo dojít již letos.

V minulém týdnu nová minima na cenách elektřiny pro příští rok jak v ČR, tak v Německu, měly jistě vliv na posun akcií ČEZ na nová 8letá minima. ČEZ dnes jako obvykle zveřejnil, jak je to s předprodejem jeho produkce. Zatímco počátkem května při prezentaci předchozích výsledků uváděl, že má pro příští rok prodáno 63 % produkce za průměrnou cenu cca 47,70 EUR/MWh, nyní k 1.8. předprodej navýšil na 72 % za průměrnou cenu 46 EUR/MWh. Pro rok 2015 vlastně z 39 % na 53 %, když průměrná cena klesla ze 45 EUR na 42,5 EUR/MWh. Pro rok 2016 pak z 15 % na 22 % ze 43 EUR na 41 EUR/MWh. Klesající ceny elektřiny v uplynulých týdnech k hladině 36 EUR se tak logicky promítly do zmiňovaných čísel.

Ceny elektřiny samozřejmě ovlivňují i konkurenční energetiky. Z hlediska kurzového vývoje se při pohledu na nejbližší konkurenty však nejvíce negativně projevily právě snad na akciích ČEZ. Jen od počátku roku akcie ČEZ přišly o třetinu hodnoty. Konkurovat jim v tomto ohledu mohou maximálně akcie RWE. Druhá německá energetika E.ON kurzově ztratila cca -11 %, např. polská PGE pak -15 %. Podíváme-li se dále do minulosti např. na ceny o 2 roky zpět, ČEZ je nyní níže zhruba o -40 %, RWE o -20 %, E.ON o -12 % či PGE o -23 %. Pokud srovnáme např. dividendový výnos, ten u většiny firem díky poklesu ceny narostl na nadprůměrných zhruba 9 % (vybočuje jen PGE s 5 %). Z hlediska základního poměrového ukazatele P/E, ať už vztaženého k minulému hospodaření či za letošní rok, akcie ČEZ vycházejí oproti konkurenci nejvíce podhodnoceny, resp. v tomto směru jim mohou konkurovat jen akcie RWE.

Zmiňme ještě technický pohled na titul. Akcie ČEZ se samozřejmě nacházejí v klesajícím trendu. V pátek navíc prorazily svá letošní červnová minima, což jim vlastně otevřelo cestu dále níže. Poměrně výraznější support však lze nalézt u hladiny 430 . V případě jeho proražení by si titul technicky otevřel cestu nejen k 400 , ale vlastně až k 370 . Mají však tyto ceny fundamentální opodstatnění? Pokles kurzu byl v uplynulém období jistě i ovlivněn likviditou na domácím trhu, resp. prodejní aktivitou zahraničních investorů na emerging markets. Dle mého je však jen otázkou času, kdy dojde k probuzení, jako jsme to třeba mohli vidět v posledních dnech u akcií KB, kde vody rozvířila se svým názorem JPMorgan. K ČEZ lze technicky dále zmínit, že svou rezistenci při cestě vzhůru letos vždy nalezl u svého 50denního cenového průměru. Ten je v současnosti na cca 486 . Jeho proražení by byl první příznivý signál, který by otevřel cestu alespoň na horní hranici klesajícího trendu, resp. k hranici 500 .

J. Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz


Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
St 10:50  Konec půstu – vstříc růstu (Ekonomické výhledy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688