Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  13.08.2013 08:22:38

Skupina ČEZ dosáhla v prvním pololetí roku 2013 čistého zisku 28,6 miliardy korun

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) se meziročně zvýšil o 0,9 mld. (1,9 %) a dosáhl hodnoty 49,2 mld. . Čistý zisk meziročně vzrostl o 5,3 % na 28,6 mld. . Očekávané výsledky za celý rok Skupina ČEZ nemění, ukazatel EBITDA předpokládá ve výši 81,0 mld. a čistý zisk 37,5 mld. . Hlavní vliv na meziroční růst zisku mělo ukončení působení v Albánii, korekční faktory na distribuci v České republice a obchodování s emisními povolenkami. Negativními vlivy jsou zejména klesající ceny elektřiny, nižší příděl emisních povolenek pro výrobu i celková nejistota v oblasti budoucího směřování energetického sektoru.  

„Jsem rád, že se nám i v tomto pololetí dařilo čelit nepříznivým trendům v evropské energetice a že ČEZ má stále relativně nízkou míru zadluženosti, o čemž svědčí i rating agentury Standard & Poor’s na úrovni A- se stabilním výhledem,“ říká předseda představenstva a generální ředitel Daniel Beneš. V reakci na vývoj na evropském trhu a vyšší obchodní rizika byli již konkurenti ČEZ nuceni odepisovat aktiva ve značné výši. „Nám se zatím daří vypořádávat se s nastalou situací hledáním vnitrofiremních úspor, přestože tlak na nás je veliký a situaci nepomáhají ani měnící se regulatorní podmínky v jihovýchodní Evropě,“ dodává Beneš.

Úspor dosahuje ČEZ například zjednodušením systému podpůrných služeb sloučením společností, tím ročně ušetří více než půl miliardy korun. Dne 1. července se společnost ČEZ Distribuční služby spojila s ČEZ Měření, 1. listopadu k nim přibude také ČEZ Logistika, společné sídlo budou mít v Hradci Králové. Stejně tak jsou již centralizované i Korporátní služby v Ostravě a Zákaznické služby v Plzni. Současně ČEZ využije svého portfolia zákazníků a kromě elektřiny a plynu jim od podzimu začne nabízet také mobilní volání. „Stále hledáme možnosti zlepšování služeb našim zákazníkům a také nové příležitosti k růstu firmy,“ uvádí Alan Svoboda, ředitel divize obchod. V oblasti distribuce byl dokončen projekt Jednotného dispečerského systému, který zlepšuje řízení a kooperaci mezi regiony na území ČEZ Distribuce, například v době výpadků způsobených živelními pohromami.

I ve druhém čtvrtletí 2013 pokračovala Skupina ČEZ v obnově svého výrobního portfolia. Výstavba paroplynového cyklu v Počeradech je téměř u konce, úspěšně byla provedena tlaková zkouška kotle nového 660 MW zdroje v Elektrárně Ledvice, obnova zdrojů v Prunéřově probíhá podle plánu. Na začátku srpna ČEZ obdržel dopis od Evropské komise, ze kterého vyplývá, že Elektrárna Chvaletice může být 2. září převedena do vlastnictví společnosti Litvínovská uhelná. Tímto datem tedy bude také definitivně ukončeno šetření Evropské komise společnosti ČEZ formou tzv. narovnání, v rámci kterého se ČEZ zavázal prodat jednu ze svých uhelných elektráren.

Současně pokračuje tendr na výstavbu dvou nových bloků Jaderné elektrárny Temelín. Detailní jednání s oběma uchazeči se konala na konci července, další budou následovat v září a říjnu 2013. Avšak s ohledem na současnou obtížnou situaci v energetice, kdy se nevyplatí stavět nízkoemisní zdroje bez jakékoliv formy podpory, je třeba, aby byly nejprve regulatorní a legislativní podmínky investice konkrétněji definovány. „Nemůžeme učinit takto strategické rozhodnutí, aniž by bylo v souladu s finálně schválenou státní energetickou koncepcí České republiky a bez toho, aby byly zajištěny základní podmínky návratnosti investice. Z toho vyplývá, že finální rozhodnutí o podpisu kontraktu s dodavatelem bude oproti původnímu termínu přijato s odkladem,“ vysvětluje Martin Novák, místopředseda představenstva a ředitel divize finance.

Barbora Půlpánová, mluvčí ČEZ

Tabulka: Hospodářské výsledky Skupiny ČEZ za I. pololetí 2013

                                                                                            (mld. )         meziroční změna %

Provozní výnosy

113,1

+ 0,1 %

EBITDA (Provozní zisk před odpisy)

49,2

+ 1,9 %

Zisk po zdanění

28,6

+ 5,3 %

                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688