TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  08.08.2013 08:31:49

Lhal Miloš Zeman poslancům? Lidé sdílejí důkazy na facebooku

Miloš Zeman zřejmě pokračuje v praxi, která mu pomohla vyhrát prezidentské volby nad Karlem Schwarzenbergem. V kampani před volbou nezřídka vypouštěl výroky, které - jak později dokázali novináři a komentátoři - byly buď chybné, lživé nebo upravené tak, aby vyhovovaly jeho cílům. Totéž předvedl i dnes poslancům ve Sněmovně, kdy dezinterpretoval údajnou citaci Václava Havla.
 

Tentokrát to už ale tak hladce neprošlo. Všimli si toho lidé na sociálních sítích a navzájem sdílejí příspěvky, které usvědčují Zemana ze lži. O jakou citaci šlo? O Havlovu údajnou citaci z roku 1998, kdy se rovněž řešila politická krize a kdy se Havel proti vůli ODS zasazoval za úřednickou vládu Josefa Tošovského.
 

 

Prezident Havel tehdy (jak prokazuje text z tehdejšího Práva) prohlásil, že bude "týdny hledat takového muže či ženu, který bude mít naději důvěru dostat. Nedostane-li důvěru, budu týdny hledat dalšího, každý z nich bude mít měsíc na vypracování programového prohlášení. Předčasných voleb se těžko dočkají ti, co je chtějí".
 

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Aug2013/1540015.jpg
 

Ačkoli Miloš Zeman dnes před poslanci výslovně prohlásil, že Havla cituje, jeho výrok si podstatně upravil, aby vyhovoval jeho záměrům v současné politické krizi. Tady je celý výňatek z dnešního Zemanova projevu:
 

"(...) úřednická vláda Josefa Tošovského zdaleka neměla zajištěnou důvěru v Poslanecké sněmovně a Václav Havel tehdy vystoupil s naléhavým projevem, z něhož mi dovolte ocitovat pouze jednu jedinou, byť delší větu: ´Jestliže Poslanecká sněmovna nepřijme vládu Josefa Tošovského, budu týdny a týdny přemýšlet, diskutovat a uvažovat a pověřovat jednáním o sestavení vlády další a další osoby, a pak opět budu týdny a týdny uvažovat, až nakonec žádné předčasné volby nebudou.´ Konec citátu Václava Havla z roku 1998."
 

Zemanova dezinterpretace Havlova výroku je na českém facebooku hojně sdílena a lidé ji leckdy i nevybíravě komentují. Poměrně podrobně ji rozebral bloger Radomír D. Kokeš. Napsal, že Zeman "svévolně zkreslil citaci a použil Václava Havla jako účelový argument pro danou chvíli, přičemž věděl, že v danou chvíli si nikdo správné znění citátu ověřovat nebude - a později to už nikoho nebude zajímat (což dělá Zeman koneckonců často)."
 

 

Podobně se Miloš Zeman zachoval v prezidentské kampani, když tvrdil, že Schwarzenberga (po jeho výrocích o Benešových dekretech) podporuje mluvčí sudetských Němců Bernard Posselt. Zeman prý tehdy vycházel z výroku otištěném v Süddeutsche Zeitung. Sám Posselt však upozornil, že nikdy nic takového neřekl. Zeman pak obrátil a tvrdil, že citoval z webového portálu Britské listy.
 

Vzápětí se ovšem ozvala redakce Britských listů, která rovněž popřela, že by se na jejích stránkách Posselt k prezidentské kampani vyjadřoval. Od té doby se Zeman už k tomuto "omylu" nevyjádřil. Mezi politology panuje přesvědčení, že právě kauza sudetských Němců a Benešových dekretů pomohla Zemanovi vyhrát prezidentské volby.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688