TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.08.2013 10:24:17

Rath je 448 dní ve vazbě, do soudu mu zbývají už jen hodiny! Čím si zatím prošel?

"My žijeme v zemi, kde vazba je novodobá tortura. Lámání, týrání lidí," hřímal David Rath při svém známém projevu v Poslanecké sněmovně jen několik týdnů po své zadržení. Nyní, tedy v době, kdy už ho dělí jen hodiny od soudního procesu, má za sebou této "tortury" více než 14 měsíců. Je tak jedním z nejdéle vazebně stíhaných lidí v historii České republiky.

 

O tom, že podmínky českých vazebních věznic se ani vzdáleně neblíží standardu západních zemí, se obecně ví. Už řadu let na to upozorňují neziskové organizace a v poslední době tyto podmínky poznali na vlastní kůži například i poslanci, kteří o Rathově vydaní rozhodovali, tedy exposlanci ODS Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa. Podobnou zkušenost si zažila i bývalá pravá ruka expremiéra Nečase Jana Nagyová.

 

Samotné podmínky přitom Rath ve svém projevu i ve svých textech opakovaně popisoval. Zdůrazňoval přitom vždy, že ve vazební věznici jsou lidé, kteří ještě nebyli za nic odsouzeni a jsou tak stále podle zákona nevinnými.

 


"Myslíte si, že je normální, že takovíto lidé se smějí umýt dvakrát týdně? Myslíte si, že je normální, že smějí chodit na jednu hodinu na dvorek 2 x 3 metry? A takto to může trvat měsíce nebo roky. Prostě dokud je nezlomíme, dokud je nezdeptáme, dokud je depresí neuvrhneme až na samé dno? To jsou estébácké metody," popisoval Rath v červnu 2013. To ještě nevěděl, že jej v těchto podmínkách ještě čeká více než rok.

 

 

Jeho zážitek jej přitom inspiroval také k tomu, aby z vězení navrhl zákon, který by podmínky ve vazbě zlepšil. Chtěl jednak umožnit vězňům častější sprchování, delší vycházky, možnost ve věznici pracovat, častěji se vidět s blízkými a také jim zkvalitnit podávané jídlo. Se svým návrhem neuspěl. Debata, která se kolem kvality věznic rozproudila, však přiměla zbytek poslanecké sněmovny připravit další návrhy na zlepšení podmínek.

 

 

Rath též opakovaně neuspěl se snahami o propuštění z vazby a stíhání na svobodě. Časem totiž sice soudci uznali, že už nehrozí, že by pokračoval v trestné činnosti či že by ovlivňoval svědky, dosud se však bojí, že by se poslanec pokusil uprchnout do zahraničí. Spekuluje se totiž o tom, že by tam mohl mít ukrytou část svého majetku.

 

 

Ve vazbě tak zřejmě Rath zůstane i po dobu procesu, který začne 7. srpna a skončit by měl v průběhu podzimu. Poté buď jako nevinný opustí brány věznice, nebo v případě odsouzení nastoupí do řádného výkonu trestu, který je svými podmínkami paradoxně příjemnější než vazba.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688