TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  05.08.2013 14:24:26

Krize? Jak pro koho! Kde jsou Češi ochotni utrácet a kde šetří?

Červnové statistiky vrátily tržby maloobchodníků do záporných čísel. „Pravděpodobně i vlivem povodní klesl zájem zákazníků o typicky letní a cestovatelské zboží, jako je například sportovní vybavení či zavazadla. Lidé mají také stále obavy z vývoje ekonomiky a šetří,“ říká analytik společnosti PwC Pavel Kulhavý. Dodal, že letošní červen měl o jeden pracovní den méně než loňský, což by mělo být výhodou zejména pro ty obchodníky, kteří mají o víkendu zavřeno. Celkově klesly tržby maloobchodníků proti předchozímu roku o 2,7 procenta.

 

Kde utrácíme více, kde méně?

 

Například obchodním řetězcům klesly tržby o 3,6 procenta, ještě méně jsme však byli ochotní utrácet v prodejnách léků, zdravotnického a kosmetického zboží (-7,3 procenta) nebo v obchodech s výrobky pro domácnost (-5,3 procenta). Nakupovat se nám ovšem nechtělo ani v obchodech se zbožím pro kulturu a sport nebo u podnikatelů živících se opravou či prodejem automobilům.

 

Proti tomu zvýšený zájem o svůj sortiment vykázali obchodníci s obuví a s oblečením, těm rostly tržby o 3,8 procenta. V plusu skončily také tržby za komunikační a počítačová zařízení (+2,0 procenta). „V tomto případě stále funguje efekt klesajících cen, který umožňuje zákazníkům donést si více zboží za menší peníze,” vysvětlil analytik ČSOB Petr Dufek. Podle jeho slov však bezprecedentní boom pokračuje především u zásilkových a internetových obchodů, které na rozdíl od padajícího maloobchodu zažívají dvouciferný nárůst tržeb a ukrajují si tak podíl na trhu na úkor kamenných obchodů.

 

Výhled do budoucna

 

Ekonom Petr Dufek pro další měsíce předpokládá, že propady maloobchodu se začnou zpomalovat s tím, jak se začne stabilizovat i domácí poptávka. “Nárůst spotřeby a tedy i ochoty nakupovat však může podpořit teprve až zlepšení ekonomické situace, které začnou spotřebitelé vnímat a ve svých peněženkách skutečně pociťovat,” zakončil analytik.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688