BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  03.08.2013 09:40:10

Jak na ropě vydělat 60 %

Černé zlato je bezpochyby základní komoditou, která značně ovlivňuje spotřebitelské ceny. Nějakým způsobem je vlastně vždy zahrnuta v ceně výrobku, přestože se třeba přímo k výrobě nepoužívá. V rámci dopravy je totiž ropa vlastně stále hlavní komoditou.

Ceny ropy hlavně v novém tisíciletí zaznamenávají výrazný posun, když především díky pokračující výrazné expanzi v Asii se zvýšila dále spotřeba. Cenové skoky samozřejmě zaznamenávala i v minulém století ať už díky ropné krizi v 70. letech či např. válce v Perském zálivu v roce 1990. Tehdy ceny ropy krátkodobě vyskočily z úrovní 15 USD k hladině 40 USD. O takových cenách se nám přitom v současnosti může již jen zdát. Výraznější nárůst cen začal v roce 2004 z úrovní právě u 40 USD a vyvrcholil v roce 2008, kdy se dostaly do blízkosti 150 USD.

ropě se točí obrovské množství spekulativního/investorského kapitálu. Lze také vysledovat určitý vývoj přesunu prostředků v komoditách mezi ropou a zlatem. Pád ceny ropy z historických maxim v druhé polovině roku 2008 dle všeho v následujících letech přiměl řadu investorů k přesunu prostředků právě do zlata. Podpořil to samozřejmě negativní ekonomický vývoj a kvantitativní uvolňování centrálních bank. Nyní se zřejmě opět karta začíná obracet. Zlato již loni předvedlo jen postranní vývoj a letos ztrácí přes pětinu své hodnoty, když vidina roztočení inflační spirály je zatím v nedohlednu, na rozdíl od ukončování kvantitativního uvolňování. Přestože růst HDPČíně je nejpomalejší za 20 let, očekávaných každoročních minimálně 7 % je stále výrazný růst. Výhled růstu ekonomiky se navíc vylepšuje nejen v USA, ale dle posledních dat nabírá pozitivního směrování i v eurozóně. Očekávání pro rok 2014 jsou např. ze strany centrálních bank v tomto ohledu navíc ještě optimističtější. Vývoj tak nahrává právě cenám ropy, což pro spotřebitele vlastně není příliš příznivá zpráva. Na daném vývoji se však dá zajímavě participovat. Člověk přitom nemusí být zasvěceným komoditním obchodníkem, ale vlastně jen běžným konzervativním střadatelem.

Na trh se totiž dostává investiční certifikát, navíc s garancí původního vkladu. Investor tedy nemůže přijít o původně investovanou částku. Stát by se tak mohlo pouze v případě krachu emitenta, tím je však francouzská Société Générale, mateřská společnost domácí Komerční banky. Na vzestupu ceny ropy Brent navíc daný certifikát participuje s 20 % prémií. Investor také nemusí řešit měnové riziko, když investice je poskytována v CZK. Certifikát, který bude veřejně obchodován a lze je tedy kdykoliv v průběhu času emitentovi za tržních podmínek prodat je stanoven na 5 let. V rozhodné datum (30.7.2018) se určí konečná hodnota certifikátu. Bude-li cena ropy pod již zafixovanou stanovenou úrovní (106,91 USD z 30.7.2013) investor získá pouze úvodní částku. Vyšší cena se však projeví v konečném zúčtování se zmiňovanou 20 % prémií. Bude-li tedy cena ropy např. jen o 25 % vyšší (cca 133,60 USD) získá kromě původně investované částky 30 % výnos. Za každých investovaných 1000 Kč tedy celkem 1300 . Investice je omezena maximálním ziskem 60 %. Pokud totiž cena ropy zhodnotí o více jak 50 % (cca nad 160 USD), již k další participaci na růstu nedochází. Investor za původně investovaných 1000 Kč obdrží „jen“ 1600 .

Pro motoristu, který při tankování obvykle vzpomíná na léta minulá, tak při držbě certifikátu nemusí být pohled na stojan u benzínové pumpy až tak deprimující. Pro doplnění lze uvést, že cena ropy Brent ke konci týdne zaznamenala 4 měsíční maxima na hranici 110 USD, na ICE nakonec v pátek zakončila 108,91 USD.

Exkluzivní prodej produktu za daných podmínek zajišťuje BH Securities do 12.srpna.

J. Zendulka

 

BH Securities a.s. - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty. Více informací: Tel.: 255 710 711, www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688