Rastislav Trecák (G&S SOLUTIONS)
Okénko investora  |  31.07.2013 21:37:57

Final countdown - zombie bankovnictví dlouhodobě nefunguje

Současné paradigma fungování společnosti, které je založené na dluhu a kolektivismu mele z posledního. Centrálním bankéřům a politikům se nějak nedaří nastartovat ekonomický růst a zdá se, že vytváření peněz pro "zombie banky" nepřináší to, co by mělo. A co jsou to ty "zombie banky"? V současnosti je to většina bank (ne všechny), které po pádu Lehman Brothers v roce 2008 v podstatě "umřely" (zbankrotovaly). Ožily a vrátily se ze záhrobí jenom pomocí centrálních bank, které prostřednictvím nověvytvořených FIAT peněz z ničeho zakryly jejich platební neschopnost. Tyto banky teď už neumí existovat normálně, už přežívají jenom na základě penězovodů z centrálních bank. Kvůli těmto bankám se muselo odložit spuštění nových pravidel pro bankovní sektor, tzv. BASEL III, protože by tato nová, přísnější pravidla, hlavně co se týče rezerv bank, "zombie banky" nepřežily a BASEL III pravidla by jim už definitivně usekly hlavy.

Aby nebylo problémů se zombíky málo, máme v Evropě i hodně socialistů a odborářů, kteří tlačí na to, aby byly navyšovány platy v souladu s cenovou inflací a aby soukromé firmy nepropouštěly, i když jim klesají příjmy. Jak je to možné, že reálná ekonomika nefunguje přestože se do ní "lijí" biliony FIAT měn z centrálních bank? Kde udělali soudruzi Keynesiáni a páni Monetaristé chybu? Chyba je v tom, že nověvytvořené USD, EUR, Jeny nebo Juany se nelijí do reálné ekonomiky, ale právě přes "zombie banky" prioritně na finanční trhy. A akcie rostou, výnosy na dluhopisech jsou na nízkých úrovních a lidé vůbec nevědí, že sedí na sudu se střelným prachem.

 

Člověk vždy žije v současnosti. Minulost již uplynula a budoucnost je jenom v jeho představách. A to je úplně jednoduchým zdůvodněním a v podstatě základem dnešního stavu naší společnosti. Dokonce i Keynes, vzor dnešních hlavních ekonomických poradců našich oblíbených politiků, říkal, že z dlouhodobého hlediska jsme tak či tak všichni mrtví. Takže tuto "větičku" pana Keynese jsme si osvojili skoro stoprocentně. Proč? Protože naše současná prosperita je založena na dluhu, co znamená, že naši současnou rozšafnou existenci zaplatí naši potomci a naše problémy raději odsuneme do budoucna. Stejně budeme mrtví, když se budou muset splácet naše dluhy. Ale co naše děti? Když zjistí, co jsme jim zanechali, vykopou nás z hrobů a udělají z nás také zombíky, abychom si odpracovali to, co jsme jim zanechali.

Gold bugs jsou v současnosti v defenzivě, všichni zastánci FIAT inflačního monetárního systému nenechají na nás ani nit suchou (pozdravuji Milana). V maistreamových médiích již nad komoditními penězi zlomili hůl a avizují do budoucna medvědí trend. Prý zlato bylo v bublině a teď směřuje tam, kde je jeho místo, pod 1000 USD za trojskou unci. Můžeme tedy očekávat i další propad ceny. Pro investory do drahých kovů to teď nevypadá vůbec dobře. Co se stalo? Padne zlato na úroveň 300 dolarů za unci jako v roce 2001?

Určitě se to nestane a až spekulanti na finančních trzích zjistí, že "papírová" aktiva již nebudou podporována centrálními bankami a začne sa taperovat (snižovat "tištění" peněz), budou nuceni změnit svojí spekulativní orientaci. I když strašení taperováním je asi jenom taktickým krokem centrálních bankéřů, aby dokázali všem politikům a finančním expertům, že když nebudou tisknout, finanční trhy se sesypou jako domeček z karet. Jsem zvědavý, jak dlouho jim to strašení s taperováním vydrží. Dnes se zatím FED k snížení QE4 neodhodlal a do září se taperovat nebude. Důsledkem taperování by byl propad na akciových trzích, zvýšení úrokových sazeb na US státních dluhopisech, zvýšení nezaměstnanosti a snížení růstu HDP. Není však vyloučeno, že nakonec k tapetování i reálně dojde, aby FED otestoval trhy. A pak začátkem roku 2014 p. Bernanke vyhlásí, že taperovaní nefunguje a budeme muset opět tisknout a dělat monetární inflaci. Taktika centrálních bankéřů je velice promyšlená, ale nakonec to vždy bude směřovat k nafouknutí bilancí a zachraňování TBTF zombie bank. Donekonečna to však nepůjde.

Spekulování na finančních trzích je pro silné povahy a lidi, kteří se v tom vyznají. Já preferuji jistější dlouhodobé uložení papírových peněz do komoditních peněz. Mojí základní modlou je to, že z dlouhodobého hlediska je korelace mezi výškou celkové FIAT měnové zásoby a cenami zlata a stříbra skoro rovnající se číslu 1. Takže když roste měnová zásoba, roste i cena zlata a stříbra. V dubnu však nastala divergence, když cena zlata začala padat, ale monetární zásoba neustále roste. Protože zlato a stříbro jsou velkými konkurenty USD, tlak ze strany tvořitelů FIAT měn je na tyto drahé kovy v současnosti enormní. Komoditní peníze mají však jediněčnou výhodu vůči nekrytým měnám. Jsou na rozdíl od papírových FIAT měn také  "uchovatelem hodnoty", která je uzamčena do každé unce zlata a stříbra.

Tuto ekonomickou hodnotu uloženou do drahých kovů můžeme také nazvat "ekonomická energie".  Zlato a stříbro jsou peníze, protože fungují jako platidlo a jako uchovatel hodnoty současně. USD bankovka neuchovává žádnou hodnotu, je to jenom platidlo, měna. A to je hlavním důvodem, proč roste v současnosti poptávka po fyzickém zlatě a stříbře, když nedávno klesla jejich cena vyjádřená v papírech (USD), které vznikají každý měsíc ve velkém počtu (QE4 - 85 mld USD/měsíc).

Jeden ze způsobů, jak rozumět této "ekonomické hodnotě" energie, je například porozumět vzájemným vztahům zlata a stříbra k barelu ropy. V současnosti je cena drahých kovů vúči ceně ropy z historického hlediska podhodnocena.

Většina současných ekonomů zakládá své prognózy na povrchních a neúplných údajích a informacích. Energetická rovnice v jejich analýzách chybí. Mnoho z těchto vládě a bankám sloužících ekonomů věří, že všechno, co musíme udělat, abychom zvýšili počet pracovních míst, je měnová stimulace ekonomiky a fiskální podpora. Kolik z těchto ekonomů zvažuje, zda je možné zvyšovat růst HDP a počet pracovních míst jenom tiskem peněz bez růstu dodávek energie v budoucnu? Samozřejmě, že skoro nikdo. To je asi největší problém současných mainstream ekonomů, kteří vypracovávají výhledy stavu ekonomiky bez zahrnutí všech dalších důležitých faktorů.

Základem všeho a také trvale udržitelným tahounem ekonomiky je ENERGIE, ne peníze, resp. měna. Peníze nebo měna jsou jakousi mízou potřebnou pro zdravý, trvale udržitelný vývoj ekonomiky, civilizace. Ale vzhledem k tomu, že moc "financovat", v současnosti lépe řečeno tisknout měnu, je v rukou obvykle zkorumpovaných ústředních orgánů vlád a bank, míříme pomalu ke kolizi neomezeného vytváření měn prostřednictvím centrálních bank a omezených energetických zdrojů planety. A k tomu ještě musíme vyřešit, co uděláme s tou ohromnou hordou dluhů, na které stojíme, která neustále roste a která nás tlačí do stratosféry, kde již nemůžeme dýchat.

Skutečnost, že americký dolar kvůli řešení problémům se splácením dluhů podléhá monetární hyperinflaci, zvyšuje potřebu přizpůsobit cenu zlata v dolarech tak, aby odrážela tuto hyperinflaci. Například od roku 2000 se množství zlata v oběhu zvýšilo z přibližně 126,000 tun na dnešních 159,000 tun a množství dolarů z $ 2.92 bilionu na $ 11.3 bilionu. Proto cena zlata měřená v dolarech s hodnotou z ledna 2000 je dnes méně než $ 400, přičemž v dnešní hodnotě dolaru je tato cena $ 1,200. Takže namísto směnného kurzu zlato / dolar, který nominálně rostl o 324%, je reálný nárůst za 13 let pouze 39%.

Tato informace je klíčová pro každého, kdo se pokouší hodnotit zlato jako ochranu proti bankovním a měnovým rizikům. Ve skutečnosti je hodnota zlata na stejné úrovni jako v dubnu 2006 a na hodnotách nižších než během bankovní krize. Na základě našeho hodnocení tedy podléhá momentálně dolar monetární hyperinflaci.

Navzdory neustále se zvyšující nestabilitě na měnových trzích téměř nikdo z mainstreamu, kdo hodnotí poměr zlato / dolar, nezohledňuje současnou monetární hyperinflaci.  Tuto chybu si většina lidí uvědomí, až když ceny produktů a služeb začnou po čase tuto hyperinflaci reflektovat. Toto poznání nabízí obrovskou příležitost pro ty, kteří chápou skutečný vztah mezi zlatem a FIAT měnou.

Náš růst je 100%-ně založen na dluhu, který nás teď začína trošku otravovat. A co je recept současných ekonomů z MMF, ECB nebo FEDu? Další dluh. A co další dluh přínáší? Další zvyšování monetární zásoby, neboli měnovou inflaci (zatím ne cenovou inflaci, která je obvykle až následkem měnové inflace). Poslední odpočítávání již začalo a dluhy naakumulované systémem frakčního bankovnictví nás nakonec doženou a sežerou. A centrální bankéři mají jenom 2 možnosti, jak se jich zbavil. Vysokou inflací nebo odpisem (monetární reformou). Obě možnosti jsou zlou zprávou pro střadatele, spořitele a investory do papírových aktiv. Jednou z možností ochrany z dlouhodobého hlediska jsou hlavně komoditní peníze nebo deflační elektronické peníze, alternativy k zhoubným FIAT měnám.

Na závěr se chci rozloučit se čtenáři portálu kurzy.cz a doufám, že vás moje články zaujaly. Pokud budete mít zájem o konzultaci nebo o účast na seminářích, které budeme na podzim organizovat, zaregistrujte se na naší web stránce. Své postřehy a názory mi můžete zaslat na  email:  rastislav.trecak@gs-solutions.cz. Užijte si léto a investujte prozíravě, ať jsou vaše investiční rozhodnutí úspěšná. 

Ing. Rastislav Trecák

vystudoval Univerzitu Mateja Bela v Banské Bystrici. Po škole pracoval jako obchodní manažer v petrolejářské branži a mimo jiné zabezpečoval i finanční hedging ropných produktů. Od roku 2010 začal působit jako poradce a zprostředkovatel služeb spojených s finančním zabezpečením fyzických obchodů s komoditami a od roku 2012, kdy založil společnost G&S Solutions, se věnuje informačně-edukační a obchodní činnosti v oblasti investic a spoření.

Chráníme Vaši finanční svobodu
G&S Solutions je mladá společnost poskytující informačně-obchodní služby založené primárně na informování svých klientů z pohledu svobodné ekonomie a sekundárně na prodeji v současnosti ideálních investičních aktiv, zlata a stříbra. Finanční poradci, banky nebo investiční fondy mnohdy zamlčují nebo vysvětlují příčiny současného problému pouze v zanedbatelné míře, proto se společnost G&S Solutions zaměřuje na:

  • informování svých klientů, vysvětlování a navrhování řešení ochrany před současnou nejistou finanční a ekonomickou situací,
  • zabezpečení fyzických komoditních peněz, zlata a stříbra, pro své klienty za konkurenční ceny ,
  • napomáhání prohlubování relevantních znalostí současného finančního systému a tím ochranu finanční svobody svých klientů do budoucna prostřednictvím seminářů, přednášek a debat s významnými ekonomickými experty z České republiky, ale i ze zahraničí.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688