BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  29.07.2013 13:21:44

Solární tituly mohou dále posílit

Tento rok k nejvýkonnějším sektorům patří „solární akcie“. Dáno je to především propadem v předchozích letech, resp. hospodářskou konsolidací samotných společností, když se pozvolna hrubé marže dostávají zpět do kladného teritoria. Výrobcům se podařilo dále snížit výrobní náklady a růst především v prvním pololetí zaznamenaly ceny samotných PV modulů. Podporou je letos samozřejmě i řada dalších zpráv. K těm posledním patřilo v polovině července rozhodnutí Číny o expanzi na domácím území, resp. cíl do roku 2015 zvýšit instalovanou kapacitu fotovoltaiky v zemi na 35 GW.

Pro čínské výrobce je samozřejmě významným faktorem vývoz. Právě již v loňském roce jejich pozici začaly dále tížit postupně oznamovaná a nasazovaná antidumpingová cla ze strany USA. V posledních měsících obdobné kroky začaly přicházet z EU, která se zdálo, že možná bude postupovat právě i ve spolupráci z USA. Po šesti týdnech jednání ČínyEU však došlo o víkendu pro solární výrobce vlastně k příznivému rozhodnutí. Čínští výrobci nebudou muset platit již dříve stanovená cla, která měla vstoupit v platnost od počátku srpna (až 67,9 %). Stanovena byla nicméně minimální cena PV článků pro dovoz, aby nedocházelo k dovozu výrazněji pod výrobními náklady. Nastavena má být zhruba na úrovni současných cen (údajně na 0,56 EUR/W). Nutno dodat, že se vztahuje jen na objem, který má pokrýt polovinu poptávky. Ve vztahu k loňskému objemu tedy zhruba na 7 GW. Dohoda je vlastně celkovým obecným uklidněním na poli obchodních vztahů mezi Čínou a EU, kterým hrozilo vyostření a mohlo přinést obchodní válku, resp. snížit vzájemný obchod. To by se mohlo dále negativně odrazit na ekonomickém vývoji obou stran.

Čínští výrobci si tak zřejmě udrží svůj výrazný tržní podíl v EU. Dohoda se samozřejmě nebude líbit výrobcům v EU, kteří kritizovali dovoz z Číny a označovali ho za dotovaný. V sektoru se také čeká, jak se k budoucnosti fotovoltaiky postaví Německo, které v posledních letech zelenou elektřinu podporovalo. Nárůst cen se však stalo politickým tématem a čekat se tak bude na výsledek zářijových voleb.

Víkendová zpráva by nicméně měla být další podporou pro akcie čínských solárních výrobců. Ty se v poslední době pohybují na více jak ročních maximech. Měřeno např. sektorovým ETF Guggenheim Solar (TAN) jsou ceny na úrovni z března 2012. V pátek titul uzavřel na 27,72 USD a od svého historického listopadového dna zhodnotil o asi 120 %. Na boom z roku 2008, kdy se v euforii obchodoval i nad 260 USD, však můžeme zapomenout. K výkonnostně nejlepším titulům v posledních měsících patří např. ReneSola (SOL), která od minim zhodnotila o zhruba 300 %. Podporou však byly pro titul především poslední (v květnu zveřejněné) hospodářské výsledky a výhled, které pomohly titulu během posledních týdnu o 100 % výše.

J. Zendulka

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688