Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  27.07.2013 14:19:26

Podnikání v ČR? Nejtěžší je začít

Ještě před tím, než usednete do křesla v kanceláři své vlastní společnosti, musíte zvládnout dvě velké výzvy. Tou první je se k podnikání vůbec odhodlat, neméně obtížnou je pak v našich podmínkách i zvládnutí byrokracie se založením společnosti spojené.

Vysvědčení, které naše země (resp. legislativa) dostala od Světové banky v rámci projektu Doign Business,, zkoumajícího podmínky pro podnikání v jednotlivých zemích světa, není vůbec lichotivé.
Se 140. příčkou, kterou jsme obsadili v kategorii „snadnost procesu založení společnosti“ mohou být spokojeni snad jen zastánci ekonomiky centrálního plánování, kteří by soukromé podnikání nejraději zrušili vůbec. Smutným faktem je i to, že ačkoliv nám v roce 2012 vládla pravicová vláda, pohoršili jsme si v tomto žebříčku o 4 příčky (to když jsme klesly ze 136. pozice z roku 2011).
Ptáte se, po bok jakých zemí se v kategorii „jednoduchost procesu založení podnikání“ pohybujeme? „Parťáky“ jsou nám Fidži, Salvador, Malawi, Kuvajt a Zimbabwe. Slovensko, se kterým se velmi rádi porovnáváme, kdekoliv je to možné, pak v roce 2012 obsadilo 83. příčku.


Vůbec nejhorší podmínky pro zahájení podnikání v rámci Vyšegrádské čtyřky

Duše každého patriota však musí trpět nejen při porovnání se Slovenskem, ale také s dalšími členy Vyšegrádské čtyřky, tj. zeměmi na stejné úrovni ekonomické vyspělosti v rámci středoevropského regionu, kdy se všechny tyto země umisťují na lepších příčkách než my. Vůbec nejsnazší je, v rámci tohoto uskupení, zahájení podnikání v Maďarsku (52. místo), následovaném Slovenskem (83. místo) a Polskem (124. místo)
 

V rámci této skupiny zemí je to právě Česká republika, kde je se založením podnikání spojeno nejvíce administrativy (9 úředních úkonů). Poslední nejsme naštěstí alespoň v počtu dní nutných pro založení společnosti, to když je v Polsku nutné počkat si o 12 dnů déle než u nás (v České republice je potřebný čas 20 dnů, v Polsku 32 dnů).


Pokud v ekonomice nešlo v uplynulých 5 letech podle plánu, sáhlo se po viníkovi jménem „krize“. Stejně je tomu pak i v tomto případě „Zhoršené ekonomické podmínky způsobené světovou finanční krizí volaly po okamžitém řešení, kterým bylo ve většině případů prudké snížení úrokových sazeb a uvolňování konjunkturních balíčků, na pozadí těchto událostí pak na nějakou podporu podnikání, která přinese efekt v horizontu několika měsíců či let prostě nezbývá čas“, říká Jiří Maňas ze společnosti Firmin.

Podmínky pro samotné provozování podnikání – opět poslední

Podobně mizerně, jako v případě podmínek pro zahájení podnikání, si v rámci Vyšegrádské čtyřky vedeme i v případě podmínek pro samotné provozování podnikání. Zde nám může být mírnou útěchou to, že před námi „konkurence“ z regionu nemá již tak velký náskok, jak v předešlé disciplíně.

Česká republika se totiž v kategorii „snadnost procesu provozování podnikání“ umístila na 65. místě, pouze o několik málo příček za Polskem (55. místo) a Maďarskem (54. místo) a 19 příček za Slovenskem (46. místo)

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688