SAB Finance (SAB Finance)
Měny-forex  |  25.07.2013 13:37:20

Pohled na Ifo index a makrodata ECB kritickýma očima

Trojice předstihových ukazatelů německého průmyslu nechala trhy na holičkách. ZEW index poměrně výrazně propadl, Index nákupních manažerů výrazně rostl, a Ifo index vykázal pohyb tak malý, že je těžko ho považovat za něco jiného, než stagnaci.

Podíváme-li se na dnešní Ifo index detailněji, uvidíme, že není příliš důvodů k oslavám. Celkový index sice roste nad očekávání a vykazuje 106,2 bodu (taky se cítíte o 6,2 % lépe, než v roce 2005?), nicméně jeho růst zařídila hlavně složka hodnocení současné situace, rostoucí ze 109,4 bodu na 110,1 bodu. Podíváme-li se na očekávání, tam je vývoj opačný a očekávání klesají – málo, ale klesají. Ze 102,5 na 102,4 bodu. Německý průmysl tedy, budeme-li hodnotit Ifo index touto optikou, říká přibližně: „Teď se nám daří lépe, než před měsícem, ale budoucnost je přinejmenším nejistá“.

Vzhledem k důležitosti německé ekonomiky opět poněkud zapadla data z ECB, která, v kontextu současné ekonomiky EU, považuji za ještě důležitější, než Ifo index. Mám na mysli zveřejnění nabídky peněz v agregátu M3, která nenaplnila očekávání a zpomalila růst z 2,9 % na 2,3 %, při očekávaném růstu na 3,0 %. Dostává se tak na druhou nejnižší úroveň od začátku roku.

Podobný tón má také zrychlení propadu soukromých úvěrů. Ta zrychluje propad na -1,6 % z předchozích 1,1 %, opět při minutí se očekáváními stagnace na úrovni 1,1 %.

To vše se děje v době, kdy se ECB snaží dále uvolňovat monetární politiku, snižuje sazby a dává závazky do budoucna, jak dlouho bude držet sazby nízko. Je pak na místě ptát se, kde peníze, které ECB uvolnila, skončily – zcela určitě ne však tam, kde by měly být – v investicích. Evropský spotřebitelský sektor prochází tvrdým deleveragingem, jehož konec je v nedohlednu nejen podle klesajícího zájmu jednotlivců o úvěry, ale také podle počtu úvěrů v delikvenci, který nadále roste, a to zejména v bankách jižního křídla Eurozony.

Není už na čase si chlapsky přiznat (bez narážky na nástupce/kyni Bena Bernankeho), že keynesiánská snaha o monetární expanzi v předlužené ekonomice jen prodlužuje agonii a nechat přirozeným procesům ozdravení v ekonomice volnější průběh? To, co ekonomika potřebuje, se děje a bojovat proti tomu miliardami nekrytých eur, je zbytečné.

Tomáš Kudela

Analytik SAB Finance a.s.

Nejvýhodnější kurzy na trhu
www.sab.cz

SAB Finance a.s.
Sadová 7
760 01  Zlín

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688