Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  10.07.2013 19:12:59

Kam investovat v druhé polovině roku? Tipy od expertů

První pololetí končí, a tak je čas na zhodnocení dění na trzích. Jaká největší překvapení přichystala investorům první polovina roku? Na to nám odpovídali přední čeští finanční odborníci. Nabídli nám i svůj výhled do konce roku a názor na to, které investiční třídě se bude podle nich dařit, a na co si dát ve druhém pololetí naopak pozor.

Anketa: Petr Podolka

Petr Podolka (ředitel investic, ING Investment Management)

Vcelku podle našeho očekávání se vyvíjely ceny rizikových aktiv pod vlivem obrovského přetlaku likvidity. Světovým akciovým trhům se dařilo vesměs dobře a rizikové prémie se například u korporátních dluhopisů nebo dluhopisů periferních států snižovaly. Z regionálního pohledu byl překvapivý pozitivní vývoj na maďarském akciovém trhu, na který máme poměrně dlouhou dobu negativní náhled.

Z aktuální reakce trhů na oznámení Fedu ohledně postupného ukončování kvantitativního uvolňování je patrné, že bude přechod do "normálního" stavu bez masivní podpory ze strany centrálních bank doprovázen zvýšenou volatilitou. Pokud se však potvrdí očekávané postupné oživování klíčových ekonomik, mělo by se nadále dařit především rozvinutým akciovým trhům, především v USA a Japonsku, kde jsme navíc svědky nevídaného experimentu v podobě masivní podpory ekonomiky ze strany vlády i centrální banky. Naopak spíše negativní vliv by toto oživování mělo mít na dluhopisové trhy, kde se dá očekávat postupný růst výnosů z extrémně nízkých úrovní. Opatrní jsme i ohledně akciových a dluhopisových trhů rozvíjejících se ekonomik.

Anketa: Martin Urban

Martin Urban (hlavní makléř, brokerjet ČS)

Vývoj na finančních trzích je letos ve znamení uvolněné měnové politiky centrálních bank, která žene akcie na jejich historická maxima bez ohledu na to, v jaké situaci je reálná ekonomika. Akcie mají za sebou jedno z nejdelších růstových období bez výrazné korekce, což neodpovídá makrodatům, která chodí z jednotlivých zemí. V reálném čase tak sledujeme začátek vzniku bubliny na akciových trzích.

Mnohé ze základních pouček o chování na finančních trzích nyní neplatí. Dostatek volných finančních prostředků žene aktiva nesmyslně nahoru a riziko výrazných poklesů a turbulencí je stále větší. Hledat favority pro zbytek roku je těžké. Každopádně bych doporučoval zůstat u akcií a využívat výraznějších poklesů k nákupům, dokud nedojde ke změně politiky centrálních bank.

Anketa: Michal Valentík

Michal Valentík (hlavní investiční stratég, ČP INVEST)

Největším překvapením letošního roku jsou podle mě emerging markets, které výrazně zaostávají za vyspělými trhy. Nekonalo se obvyklé investiční "kolečko", kdy nejdříve rostou trhy, u nichž investoři požadují nejnižší požadovaný výnos, a tudíž nesou i nižší míru rizika. Jinými slovy, rostly pouze vyspělé trhy. Investoři stahovali peníze ze všech koutů světa (a také z komodit) a umísťovali je do amerických dluhopisů a akcií. Proto se také emerging markets obchodují s více než 20% diskontem vůči S&P 500 (měřeno pomocí ceny vůči zisku na akcii - P/E). Dle očekávání se vyvíjely firemní dluhopisy, které neměly mnoho prostoru k posilování, protože loni předvedly jednu z největších rally, a kreditní spready vůči bezrizikovým dluhopisům tak byly na velice nízkých úrovních.

Centrální banky pomalu mění rétoriku, takže pravděpodobně budeme svědky utahování měnové politiky. Z krátkodobého hlediska dojde na trhu spíše k nutnému vyčištění, a to nejen z důvodu zastavení přílivu nadměrné likvidity, ale také z důvodu technické korekce po více než půlroční nepřetržité rally. Dalším rizikem je udržitelnost ziskovosti firem, která byla v posledních čtvrtletích tažena především úsporami nákladů. To nejde donekonečna. Nicméně růst výnosů bezrizikových dluhopisů indikuje zlepšující se ekonomické prostředí. Tyto faktory půjdou proti sobě, a proto bude na pořadu následujících dnů a týdnů zvýšená volatilita. Dařit se bude měnám těch států, jejichž centrální banky budou více utahovat monetární politiku. Očistným procesem si prošel evropský energetický sektor, který by mohl s pomalu se zlepšujícími makroekonomickými ukazateli pozitivně překvapit.

Marek Hatlapatka

Marek Hatlapatka (hlavní investiční stratég, CYRRUS)

Na začátku roku jsem byl opatrně optimistický ohledně vývoje akciových trhů v roce 2013. První polovina roku se z tohoto pohledu vydařila o něco více, než jsem čekal. Indexy již překonaly mé celoroční cílové hodnoty (S&P 500 1 530 bodů, DAX 8 100 bodů. Do určité míry mne překvapila nízká volatilita trhů během prvních pěti měsíců letošního roku, červen nicméně naznačil, že klid nemusí být po celý rok.

Vyšší realizované i očekávané zisky firem v USA mne vedou ke zvýšení celoročního cíle indexu S&P 500 z 1 530 na 1 620 bodů, německý DAX cíluji na 8 200 bodů. Z geografického hlediska preferuji pro druhou polovinu roku americké akcie a doporučuji opatrnost u akcií rozvíjejících se trhů, především těch asijských. Vidím nadále riziko větších výprodejů na dluhopisových trzích a u komodit. Preferovanou třídou aktiv pro mne zůstávají akcie, i když i u nich lze počítat s volatilním obchodováním, zvláště v letních měsících. Z hlediska odvětví preferuji evropský farmaceutický sektor, americký technologický a stavební sektor a vybrané tituly z finančního sektoru a sektoru spotřebního zboží.

Anketa: Ľuboš Mokráš

Ľuboš Mokráš (analytik, Česká spořitelna)

Situace se v zásadě vyvíjí v souladu s očekáváním. Dominuje politika centrálních bank, především blížící se ukončování kvantitativního uvolňování Fedu, což má silný dopad hlavně na vývoj na trhu s americkými státními dluhopisy. Ale ovlivňuje to podstatně i finanční trhy jako celek. Překvapila mě aktivita Japonců, která také podstatně ovlivnila finanční trhy.

Měly by pokračovat aktuální trendy tažené blížícím se obratem měnových politik hlavních centrálních bank. U dluhopisů to znamená růst výnosů, ale nedávný skok asi na nějakou dobu vyčerpal prostor pro další růst. Z měn mírně favorizuji dolar, nemělo by však dojít k žádnému zásadnímu posunu. U jenu bych ještě čekal oslabení, stejně jako u komoditních měn (australský dolar například). Rizikovým aktivům se asi moc dobře dařit nebude, trpět by měly především komodity kvůli slabší výkonnosti čínské ekonomiky. Nevěřím ani cenným kovům, ty by ještě měly pokračovat v poklesu.

Názory dalších expertů na vývoj investic v druhé polovině roku, najdete na Investičním webu

Čtěte také:

Abeceda investora na druhé pololetí aneb Co prostě (ne)musíte vědět

Abeceda investora na druhé pololetí aneb Co prostě (ne)musíte vědět

Fundamenty jsou mrtvé, ať žijí fundamenty. A s nimi řada obskurních ukazatelů, událostí a postav, které hýbají a budou hýbat trhem. Na prahu druhého pololetí jsem proto udělal výběr těch více i méně známých – na každé písmeno abecedy jeden pojem – a požádal analytika z X-Trade Brokers Jiřího Tylečka o stručné dojmy a termíny, které se mu s nimi pojí. Něco málo doplnila i redakce Investičního webu.

  

Konec QE se blíží. Nastal čas oprášit 13 investičních přikázání pro případ pádu trhů?

Konec QE se blíží. Nastal čas oprášit 13 investičních přikázání pro případ pádu trhů?

Greg Greenberger, nyní přispěvatel CNBC, oslovil před 18 lety, kdy se index S&P 500 pohyboval kolem 500 bodů, několik profesionálních investorů a shromáždil 13 investičních přikázání. "Všechna jsou extrémně jednoduchá. Co víc, fungují přesto, že se za tu dobu zcela změnil způsob, jakým se na trzích obchoduje," říká.

  


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.01.2015Pavel Kohout: Jaký byl rok 2014 a kam investovat v 2015? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688