STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  04.07.2013 11:36:11

Bill Gross: Redukce objemu nákupů aktiv ze strany Fedu může být uspíšená

 

Zdá se, že mlha a mraky, které se obvykle v tomto ročním období vznáší nad pobřežím jižní Kalifornie, se rozšířili do Federálního rezervního systému. Na své tiskové konferenci minulý týden předseda Fedu Ben Bernanke řekl, že centrální banka je připravena sundat nohu z plynu monetárního stimulu a bude zúžovat objem nákupů aktiv Bill Gross v průběhu tohoto roku s úplným ukončením v roce 2014.

                                                                                                                                                              

Souhlasíme, že kvantitativní uvolňování musí skončit. Má za následek zkreslené pobídky a přemrštěné ceny aktiv, které jsou tímto na umělé úrovni. Ale myslíme si, že plán Fedu může být příliš unáhlený.

Mlha může zkreslovat názor Fedu na ekonomiku, zejména na strukturální překážky, které budou tlumit jeho schopnost dosáhnout vyššího růstu a inflace. Bernanke řekl, že Fed očekává, že do poloviny příštího roku míra nezaměstnanosti poklesne přibližně na 7%. Nicméně si myslíme, že je to hudba daleké budoucnosti.

Bernankeho slova naznačují, že Fed začíná mít značně cyklický pohled na ekonomiku. Z nižšího růstu obvinil fiskální úspory, například řekl, že kdyby došlo k odstranění fiskálních úspor z “rovnice ekonomiky”, ekonomika by náhle rostla o 3%. Z rostoucích cen bydlení podobně obvinil majitele domů a bytů, kteří mají jednoduše rádi očekávání vyšších cen domů a bytů narozdíl od předvídaných nižších sazeb hypoték, které ale reálně stimulovaly ekonomiku.

Náš pohled na ekonomiku klade větší důraz na strukturální faktory. Růst mezd je stále potlačován globalizací. Demografické trendy, zvláště stárnutí naší populace a vstup ročníků z dob baby boomu do důchodu, povede k nižší úrovní spotřebitelské poptávky. A pak je tu boj proti automatizaci. Technologie pokračuje s vytlačováním pracovníků z pracovních pozic a nahrazováním jejich pracovních míst stroji.

Bernanke nijak nezmínil tyto faktory, které jsou podle nás významnými silami bránícími míře nezaměstnanosti, aby se během příštího roku dostala na úroveň 7%. Spadnutí míry nezaměstnanosti pod “NAIRU” (neakcelerující míra nezaměstnanosti, obvykle mezi 5-6%), je potom cíl ještě vzdálenější.

Tak jako tak, nejzkreslenějším pohledem Fedu je jeho pohled na inflaci. Bernanke řekl, že Fed vidí postup inflace na úroveň 2%. V tuto chvíli je to ale cíl velmi vzdálený. (v současnosti asi 1,4%)

Plán Fedu nám zní trošku ironicky, vzhledem k tomu, že Bernanke má hluboké a dlouhodobé obavy z deflace. Byli jsme toho svědky v jeho proslovech během posledních 5 až 10 let, kde použil odkazy nejen na Velkou depresi v 30. letech, ale také na ztracená desetiletí v Japonsku. Chybně chce zavést předčasné zpřísňování, jak tomu bylo v katastrofických 30. letech. Během několika příležitostí na jeho tiskových konferencích uvedl, že jeho očekávání růstu inflace zpět na míru 2% je objektivní.

Jsme ve vysoce přepákované ekonomice, kde si domácnosti nemohou dovolit platit větší úrokové náklady. Měsíční platby za 30-leté hypotéky se od ledna zvýšily o 20-25%. Zájem o hypotéky se od začátku května snížil o 39%.

Vysoká úroveň pákového efektu (jak tady, tak v zahraničí) způsobila, že je ekonomika mnohem více citlivá na změny úrokových sazeb. Kdyby se před deseti lety rozhodl Fed zvýšit fed funds sazbu (obdoba lombardní sazby ČNB) o 500 bazických bodů s očekáváním poklesu ekonomiky, dnes kdyby se rozhodla pro stejný krok při současném zúžování, ekonomika by to nemusela vydržet.

Je samozřejmě rozumné, že se Bernanke snaží připravit trhy na nevyhnutelný a nutný pokles kvantitativního uvolňování. Ale jestliže bude muset za tři měsíce vyvěsit bílou vlajku a prohlásit “Omlouvám se, udělal jsem chybu”, důvěra trhů a utlumená volatilita, která poháněla trhy v posledních dvou třech letech, by se pravděpodobně nikdy nevrátila na předchozí úroveň. Trvalo by ještě dlouho, než by ekonomika vystoupila z mlhy.

Bill Gross je zakladatel, generální ředitel a jeden z několika vedoucích investičních úředníků ve společnosti Pacific Investment Management Co. LLC, lépe znám jako Pimco.

 

Tomáš Roček, 4.7.2013

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688