STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  03.07.2013 11:55:01

Růst cen ropy a politická nejistota v posledních dnech způsobují pokles evropských akciových trhů

Evropské akciové indexy v posledních dnech padají z důvodu zvyšující se ceny ropy, která se poprvé od září minulého roku vyšplhala přes hranici 100 dolarů za barel. Dalším faktorem poklesu je eskalující politické napětí v Egyptě a Portugalsku. Evropa ale není jediná, která na vzniklou situaci takto reaguje. Pokles zaznamenaly i asijské akcie a americké indexové futures.

 

Největší pokles v sektoru letecké dopravy zaznamenaly akcie Air France-KLM Group, které spadly o 1,7% v důsledku překonání 14-měsíčního maxima ceny ropy. Roztříštění koaliční vládyPortugalsku zapříčinilo pokles cen akcií Banco Spirito Santo SA a Banco Comercial Portugues SA o 12%. Snížení věřitelského ratingu agenturou Standard & Poor’s dále zapříčinilo pokles Barclays Plc, Deutsche Bank AG a Credit Suisse Group AG.

Dnes ráno v 8:08 v Londýně ztratil index Stoxx Europe 600 1% na hodnotu 284,17 a pokračoval v druhém dni poklesu. S&P 500 index futures v důsledku nižšího benchmarku sklouzl o 0,5%. MSCI Asia Pacifik index klesl o 1,4%.

 Důvěra v rizikovém prostoru na periferiích Evropské unie je kvůli dalším problémům v Portugalsku opět ohrožena,“ napsal v e-mailu Stan Shamu, tržní stratég ve společnosti IG Markets Ltd. Melbourne. „Napětí v Egyptě dále způsobuje růst cen ropy, což je obecně pro akcie negativní aspekt.“

Zpráva ukázala, že britské stavebnictví rostlo méně, než se předpokládalo, na což včera reagoval index Stoxx 600 poklesem o 0,4%.  Na základě zprávy o poklesu růstu služebČíně v červnu, dnes oslabovaly i asijské trhy.

Cena ropy

Aerolinky oslabovaly v důsledku zvýšení ceny surové ropy West Texas Intermediate na 101,26 dolarů, což je nejvyšší cena od 1. května roku 2012. Tato situace je způsobena eskalující politickou nejistotou v Egyptě a průmyslovou zprávou, která ukázala, že americké zásoby ropy se nejvíce snížily právě v letošním roce. 

Nezbývá, než vyčkávat, jakým způsobem se situace v Egyptě vyvine. Vojenský zásah proti prezidentovi a jeho garnituře by znamenal další problémy a pravděpodobně další růst cen ropy. Další otázkou zůstává, nakolik stabilní by byla armádou navrhovaná „neutrální vláda“ pod vedením armádního představitele.

Faktem je, že akcie Air France, největších evropských aerolinek, spadly o 1.7 procenta na 6.73 euro. Německá Lufthansa AG spadla o 1.3 procenta na 15.69 euro a International Consolidated Airlines Group SA, majitel British Airways, zaznamenal propad o 1.7 procenta na 262.9 pence.

Portugalsku spadlo Spirito Santo o 12% na 54 euro centů a Comercial Portugues taktéž o 12% na 8,2 euro centů poté, co portugalský předseda Pedro Passos Coelho ztratil podporu svého ministra financí a ministra zahraničí uprostřed upevňování úsporných opatření.

Na pozici ministra financí nahradila Vitora Gaspara tajemnice státní pokladny Maria Luis Albuquerque. To vedlo Paula Portase, který vedl menší koaliční stranu CDS, aby skončil. Svůj krok odůvodnil tím, že nový ministr bude pouze slepě pokračovat v plánech na seškrtání státního deficitu.

Mezitím Barclays zaznamenala pokles o 2% na 277,35 pence, Deutsche Bank o 1,6% na 31,4 euro a Credit Suisse o 2,5% na 25,06 švýcarských franků poté, co agentura S&P snížila dlouhodobý úvěrový rating těmto bankám z A+ na A. K tomuto kroku agentura prohlásila, že nová pravidla a nejisté tržní podmínky ohrožují jejich podnikání.

 

Tomáš Roček

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688