TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  02.07.2013 15:46:48

Budoucí ministr Balvín se obhajuje: Janoušek nikdy nebyl můj přítel

Úřednickou vládu chce prezident Miloš Zeman jmenovat údajně i proto, že kabinet Petra Nečase kontakty na kmotry poškodily. Teď má co vysvětlovat i budoucí ministr kultury Rusnokovy vlády Jiří Balvín.
 

Třiadvacet let. Tak dlouho se budoucí ministr kultury Jiří Balvín zná s pražským kmotrem Romanem Janouškem. Spojila je práce. "Znám ho někdy od toho roku 1990 nebo 1991, kdy jsme začali už i jako producentské centrum uměleckých pořadů spolupracovat s firmou Medea Kultur," potvrzuje Balvín.
 

Firmu Medea Kultur Janoušek spoluvlastnil. Když se Balvín stal v roce 2001 ředitelem České televize, vztahy se údajně ještě utužily. To naznačuje i Janouškův dárek, když Balvínovi poranil oko kus dřeva. "Vrátil jsem se na chvilinku do kanceláře a na stole jsem měl dárek od Romana Janouška - krásnou pracovní helmu do lesa s předním ochranným štítem, sluchátky a krytem na krk," napsal sám Balvín ve své knize Nepohodlný muž.
 

 

Mimochodem, helmu prý Balvín používá dodnes, ale další vazby na Janouška zlehčuje: "Nehrál jsem s ním ani golf ani tenis, protože to obojí takhle dobře neumím a nikdy jsem asi nepatřil k jeho přátelům."
 

S Romanem Janouškem se Jiří Balvín sešel i v Janouškových Žlutých lázních v Podolí - na oslavu volebního vítězství ODS před třemi lety. A podle dobře informovaných zdrojů patřil k pravidelným hostům. Na tom se ostatně vzácně shodnou i vládní a opoziční politici. Balvín to ovšem opět popírá a tvrdí, že nikdy nebyl blízkým Janouškovým přítelem. Akci ve Žlutých lázních zlehčuje. "Nevím, proč se z toho vytváří taková kauza. Bylo to normální povolební setkání napříč politickým spektrem," opáčil dnes Balvín v živém vstupu na TV Nova.
 

Až tak normální to ale zřejmě nepřipadá Miroslavu Kalouskovi. Ten k osobě nového ministra kultury prohlásil: "Jiří Balvín je určitě důstojný nominant do vlády Jiřího Rusnoka. Ten hendikep, že jako jediný z nich nebyl v KSČ, vykompenzuje zase úzkými vazbami na kmotra Janouška a schůzkami ve Žlutých lázních..."
 

Podobně (snad nadneseně) reagoval i Ivan Krejčí z ČSSD: "Z mého pohledu je to velký problém, i když člověk asi potkává různé lidi, ne od každého ale asi dostáváte dárky, že. Ale možná to na druhou stranu české kultuře pomůže, pokud bude mít za sebou takového vlivného zákulisního hráče. Možná se to všechno velmi rozjede."
 

 

Jestli si to myslí i premiér Rusnok není jasné - o Balvínových vazbách na Janouška totiž prý nic neví a nechce je komentovat.
 

Kdo další půjde do vlády anebo má nabídku?
 

Jiří Balvín není ale jediným novým ministrem v Rusnokově vládě, jehož jméno padlo v souvislosti s takzvanými kmotry. Jméno dalšího člověka, který dnes přijal nabídku premiéra na místo v kabinetu, se objevilo ve zveřejněných odposleších lobbisty Romana Janouška a bývalého pražského primátora Pavla Béma.
 

Jde o Františka Koníčka, který dnes přijal nabídku premiéra Jiřího Rusnoka, aby v jeho vládě řídil ministerstvo práce a sociálních věcí. Koníček byl dříve ředitelem Lesů České republiky. A právě, když vedl tento podnik, tak se o něm podle odposlechů Janoušek s Bémem bavili jako o mrtvém koni. Krátce poté na funkci v Lesích rezignoval.
 

Kdo další ve vládě zasedne? Jan Kohout chce být ministrem zahraničí a František Koníček ministrem práce. Naopak Radek Špicar odmítl řídit ministerstvo životního prostředí. Čas na rozmyšlenou, zda nabízený post přijmou, si vzali další tři lidé: Vlastimil Picek (ministerstvo obrany), Jaromír Schling (ministerstvo dopravy) a Martin Holcát (ministerstvo zdravotnictví).
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688