TNBiz (TN.cz)
Investice  |  27.06.2013 05:55:08

Pozor! Tohle je 8 potravin, které u vás mohou vyvolat silnou alergii

Nejběžnější potravinové alergie dospělých se liší od dětských přecitlivělostí. "Řada dětí z alergie na mléko, vejce nebo pšenici vyroste, u dospělých se ale mohou nové potíže objevit v průběhu života," tvrdí MUDr. Gertruda Čápová, která je specialistkou na alergie.

 

Život s potravinovou alergií není jednoduchý, vyžaduje neustálé pečlivé sledování štítků na potravinách, kosmetických přípravkách. Pokud budete dobře znát svůj alergen a budete vědět, kde ho hledat, bude pro vás snadnější se mu vyhnout.

 

Podívejte se na 8 nejrizikovějších potravin. Ty by měly být označeny jako alergeny – například u pochutiny, ve které je obsažen hydrolyzovaný rostlinný olej ze sóji, by mělo být na štítku se složením výrazně napsáno, že obsahuje tento alergen.

 

1. Mléko

 

Alergie na bílkovinu kravského mléka se vyskytuje u 2 až 3 % kojenců a batolat. Většina dětí z tohoto problému vyroste do svých šesti let. "Je nutná opatrnost, protože mléko je jeden z nejrozšířenějších alergenů, ukrývá se v mnoha potravinách- sladkosti, masové konzervy, rybí konzervy, energetické nápoje, koktejly, omáčky, nemléčné“ šlehačky, ale také v ne potravinářských výrobcích - tělové a vlasové kosmetice a v dalších produktech, kde by to nikdo nečekal," podotýká MUDr. Gertruda Čápová.

 

2. Burské oříšky (arašídy)

 

Přecitlivělostí na arašidy trpí 4 % dětí a 0,6 % dospělých. Často jde o velmi těžkou alergii s nejvyšším počtem život ohrožujících anafylaktických reakcí. Mnohdy bývá celoživotní, jen pětina dětí z ní do šesti let vyroste. "Buráky se mohou skrývat všude v potravinách např. v různých omáčkách (používá se arašidové máslo na zahuštění), drcené nebo mleté v asijské nebo mexické kuchyni,v sladkostech jako jsou bonbóny, sušenky, tatranky, koláčky. Můžou být přítomny i v ptačím zobu," tvrdí MUDr. Čápová, která vede poradnu pro alergiky na www.ulekare.cz.

 

3. Korýši

 

Korýši jsou nejčastějším alergenem u dospělých (až 2 procenta). U dětí jde naopak o vzácný problém (0,1 procenta). Alergie se rozvíjí později v průběhu života a bývá těžká a celoživotní. Je odlišná od alergií na ryby. "Alergeny jsou často ukryty jako součást ingrediencí při přípravě pokrmů (krabí extrakt do polévek, přibarvení masa), v omáčkách, sushi. Nebezpečí může číhat i ve vitamínech či granulích pro domácí zvířata a rybičky," tvrdí odbornice na alergie Gertruda Čápová. Alergici často reagují i na vzduchem přenášené částečky z vařeného pokrmu nebo při zpracování korýšů v rybárnách.

 

4. Ořechy

 

Přecitlivělost na ně postihuje 1,1 % dětí a 0,5 % dospělých. "Počet alergiků reagujících na ořechy stoupá, přičemž jde o potíž na celý život, výjimkou nejsou ani anafylaktické reakce. Existuje velmi mnoho typů ořechů. Alergičtí můžete být jen na jeden typ, zatímco jiné vám nevadí. Ovšem někdo jiný je zase citlivý na všechny skořápkové plody," podotýká lékařka Čápová.

 

5. Vejce

 

Jsou druhým nejčastějším alergenem u dětí (1,5 procenta), u dospělých je tato alergie vzácná. Asi 80 % dětí postupně do věku do 16 let z alergie vyroste. "Alergen je přítomen v mnoha potravinách, jako konzervované polévky, zmrzlina, mleté maso, smažené maso, pomazánky, zálivky na salát, majonéze, pečivo,cukrovinky atd. Alergen je přítomen i v očkovacích látkách ( např.chřipka), používá se ke kultivaci virů," říká doktorka Getruda Čápová.

 

6. Ryby

 

Jen 0,4 % dospělých a 0,1 % dětí má alergii na ryby. Může jít pouze o jeden druh nebo i o více ryb. Často se přecitlivělost objevuje v dospělosti a bývá těžká a celoživotní. "V restauracích se navíc ryby běžně smaží ve stejném oleji nebo na stejném grilu jako jiné pokrmy, často jsou skladovány ryby společně s jinou potravinou. Rybí kosti obsahuje i košer želatina, která se nachází např. v košer pudingu. Do krmiva pro drůbež se přidává rybí moučka, proto je potřeba opatrnosti i s konzumací drůbeže," podotýká lékařka G. Čápová.

 

7. Sója

 

Na sóju je alergických 0,4 % dětí, u dospělých nejde o významný alergen. Patří do rodiny luštěnin. U poloviny dětí potíže do sedmi až deseti let vymizí. "Nebezpečí vzniku alergie na sóju hrozí i dětem s alergií na bílkovinu kravského mléka, proto by tyto děti neměly být krmeny mléčnými formulemi, které obsahují sóju. Sója je obsažena v celé řadě potravin, v kojenecké výživě,v konzervách, instantních polévkách, arašídové máslo, přidává se do pečiva, pizza těsto. Opatrnosti je potřeba i u smažených výrobků v restauraci, kde se může používat sojový olej," doplňuje MUDr. Čápová. Pozor i na asijskou kuchyni, kde je sója přidávána do všech jídel. Jak předcházet komplikacím? Pečlivě kontrolovat etikety a v restauracích se zeptat na všechno, co se používá k přípravě vybraného jídla.

 

8. Pšenice

 

Alergii na pšenici má 0,4 % dětí. Je zajímavé, že 65 procent z nich do 12 let z této alergie vyroste. Přecitlivělost na pšenici je odlišná od celiakie, která je autoimunitní nemocí vyvolanou lepkem obsaženým nejen v pšenici, ale i v jiných obilovinách. "Pšenice je obsažena jak v potravinách - obiloviny, těstoviny, sušenky, a dokonce i párky v rohlíku, omáčkách, zmrzlině, ale také v nepotravinářských položkách, jako jsou kosmetické a toaletní potřeby," dodává Gertruda Čápová.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Broskve a jablka: typická alergie na jihu Evropy

Alergie na mléko: pomůže "baked milk"?

Pozor na arašídy v těhotenství: jejich konzumace zvyšuje riziko alergie u dítěte

Alergie na arašídy – jak na ni jednoduše přijít?

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688