BHS (BH Securities a.s.)
Akcie ve světě  |  26.06.2013 16:45:43

Objem shortů na NYSE na 9měsíčních maximech, u akcií GM na historických

Zatímco objem short pozic v posledních 2 reportovaných obdobích na NYSE Group klesal (na Nasdaq ve 3 obdobích), tentokrát došlo k nárůstu. Dle v noci zveřejněných statistik objem short pozic k 15.6. oproti konci května zaznamenal nárůst zejména na NYSE, kde se dostal na 9měsíční maxima. Objem short pozic se zde zvýšil o 439 mil. akcií na 13,882 mld. akcií. Na Nasdaq došlo k nárůstu jen o 85,1 mil. na 7,574 mld. short akcií, tj. vlastně jen na úrovně z poloviny minulého měsíce.

Na stupních vítězů se na Nasdaq pořadí nezměnilo, nicméně u akcií Sirius došlo k dalšímu poklesu na nová letošní minima.

Přehled na Nasdaq:

1. Sirius XM Radio (SIRI) s 339,3 mil. akcií (-29,5 mil.)

2. Frontier Comm. (FTR) s 233,5 mil. akcií (-6,6 mil.)

3. Intel (INTC) s 229,6 mil. akcií (+5,2 mil.)

K nezastavení jsou z hlediska shortů opět „čtvrté“ akcie Research In Motion, resp. již zamýšlené BlackBerry (BBRY). Objem shortů roste nepřetržitě od konce ledna. Tentokrát o výrazných 11,3 mil. již na 182,6 mil. short akcií. Před pátečním reportem hospodářských výsledků firmy tedy nárůst na nové historické maximum. Ve vztahu k free floatu se již jedná o 41,29 % podíl. Ze známých větších společností na Nasdaq tak v tomto směru stále jednoznačně vede.

V souvislosti s nárůstem kurzu na 6letá maxima akcií Micron Technology (MU) lze zmínit i rovněž výrazný nárůst short pozic na titulu. Micron se tak s 85,5 mil. short akcií (+9,1 mil.) dostal na Nasdaq na 6. místo. Došlo tak i k překonání dubnových letošních short maxim a titul je tak nejvíce zashortován od října 2010. Ve vztahu k free floatu se jedná o 8,4 %. Ze známějších společností však v první polovině května vzrostly skokově shorty zejména na akciích Broadcom (BRCM). Těch je short 19,7 mil. (+11,7 mil.).   

Z hlediska největšího objemu short akcií na NYSE se nezměnila pouze první pozice, kterou ovládá Nokia (NOK) s 229,2 mil. short akcií (+6,9 mil.). U Bank of America (BAC) se počet dále výrazně snížil již na 123 mil. akcií (-15,6 mil.), čímž se titul propadl na třetí pozici. Už v druhé polovině května zaznamenaly skok na 8. pozici akcie farmaceutické Pfizer (PFE). Nyní poskočily rovnou na 2. místo navíc mnohonásobně razantnějším způsobem. Během sledovaného 14denního období se totiž počet shortů zvýšil o 133 mil. na 218,3 mil. short akcií. U titulu téměř 3letá maxima. Ve vztahu k free floatu nárůst z 0,42 % na 3,08 %. U konkurenčních akcií Merck (MRK), které v předcházejícím období zaznamenaly obdobný nárůst, tentokrát došlo naopak k poklesu na 82,3 mil. short akcií (-10,8 mil.). Poklesem ze 7. místa nyní uzavírají první desítku. Do TOP 10 se naopak na 9. příčku dostaly akcie General Motors (GM), které jakoby ovlivnil další prodej státního podílu a tedy i navýšení floatu. Na titulu je short 83,5 mil. akcií (+10,5 mil.), tj. vůbec nejvíce v novodobé historii titulu. Ve vztahu k free floatu výrazných 9,88 %.

U akcií CETV došlo k nárůstu o 301 tis. akcií na 5,31 mil. short akcií. Pokud započítáme již uskutečněné zvýšení kapitálu, ve vztahu k free floatu se jedná o 8,84 %. U KITD se objem po řadě měsíců poklesů tentokrát zvýšil o 57 tis. na 2,08 mil. short akcií.

J. Zendulka






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688