Ing. Mojmír Boček (STOX.CZ)
Okénko investora  |  24.06.2013 13:32:33

Růst trhů i po ukončení QE?

Téma kvantitativního uvolňování (QE) dosáhlo v posledních týdnech nebývalé úrovně významu, který lze bez nadsázky přirovnat k investorskému náboženství. Nemluvím samozřejmě o významu ekonomickém, nýbrž o četnosti článků s touto tématikou v tištěných i elektronických médiích.

Skutečnost, že akciovou rally, trvající od začátku prosince loňského roku má bezprecedentní tištění peněz na svědomí, se dnes neodváží zpochybnit téměř nikdo.  Citlivost tržní reakce na QE potvrzují i pozadí jediných korigujících pohybů amerických akciových indexů za posledních 6 měsíců. Ty následovaly po některých tiskových konferencích FEDu, nebo zveřejněných zápisech z jednání FOMC (instituce FEDu, zodpovídající za monetární politiku) s podobným výstupem. Tím byla jakákoliv zmínka o možné budoucí redukci nebo ukončení QE. A nebylo podstatné, že tato zmínka spočívala pouze v polemice jednoho nebo dvou členů těchto úřadů, či ve vyjádření předsedy FEDu Bernankeho, dešifrovaném v poslední minutě hodinového projevu.

Tyto skutečnosti tedy potvrzují téměř stoprocentně pozitivní korelaci výkonu akciových košů s trváním kvantitativního uvolňování. Zcela oprávněně tedy zní otázka v opačném gardu: co se stane s trhy v případě skutečné redukce nebo dokonce ukončení tisknutí nových bankovek? Zcela „zaručené“ scénáře o zásadním propadu ponechme stranou a zkusme zaspekulovat o dalším možném vývoji.

Tím by mohl být logicky pohyb opačný, tedy tržní růst nebo alespoň „nepokles“ (rétorikou bývalého premiéra o „nevýhře“ v parlamentních volbách). Co by ovšem tuhle situaci fundamentálně a psychologicky podporovalo? Za prvé samotné podmínky kompletního ukončení QE. Tedy cílená inflace kolem 2,5 % a 6,5% míra nezaměstnanosti. Při pohledu na současné makroukazatele USA je nasnadě, že tato čísla by byla velkým úspěchem a ani samotný FED nepředpokládá, že by se k nim ekonomika přiblížila dříve, než v průběhu roku 2014 (bez bližšího určení). Ukončení kvantitativního uvolňování by tedy mělo analogicky znamenat solidní hospodářskou kondici USA. A co jiného by mělo mít na akciové indexy pozitivní vliv, než příznivá makrodata?

Další zajímavá situace, nahrávající možnému růstu i po ukončení QE, byla tisková konference FEDu začátkem minulého týdne. Trhy totiž výrazně ztratily i přes slova o jeho dalším pokračování a nejbližším možném termínu redukce tohoto programu na podzim (samozřejmě při alespoň částečném splnění podmínek výše). Vysvětlení tohoto faktu lze s mírnou nadsázkou spatřovat v „únavě“ trhu ze silně expanzivní monetární politiky. Vytrvalost Bernankeho důvěry v tento nástroj se zdá býti až zoufalá. Jinými slovy, pokud centrální banka nedůvěřuje v ekonomický růst natolik, aby program odkupu bondů zastavila, nemůže mu důvěřovat ani akciový investor.

Posledním a zřejmě nejvíce kontroverzním důvodem, pro uklidnění trhů po ukončení QE je spekulace, že za růstem akcií nestojí pouze tento fenomén. Od lokálních minim v roce 2009 rostla ziskovost mnoha korporací díky mnohem obezřetnějšímu řízení nákladů a technologickému pokroku. I v polovině roku 2013, těsně pod historickými maximy jsou akcie velkého množství firem „levné“ ve srovnání s minulostí. Alespoň podle nejběžnějšího ziskového modelu P/E.

Jistě, důvodů proč po ukončení nebo redukci QE (přesněji po jejím oznámení) zažijí trhy nebývalý pokles je násobně více. Nicméně i přesto budou jistě akcie do budoucna dále demonstrovat, že „zmýlená neplatí“.

 

Mojmír Boček

Ing. Mojmír Boček

Na ekonomické fakultě vystudoval bakalářský a magisterský studijní program. Jeho hlavním oborem byly finance a kapitálové trhy, zejména finanční deriváty. Aktuálně studuje doktorský studijní program Ekonomika a management se zaměřením na Makroekonomii.
Kariéru ve financích zahájil jako finanční analytik v mezinárodní výrobní firmě, se zaměřením na finanční analýzu dle fundamentu EVA a na zajištění kurzových rizik. Nyní pracuje jako analytik pro evropské akciové trhy a je manažerem služby STOX.CZ.

logo STOX.CZ
STOX.CZ je obchodní portál určený pro individuální online investory. Svým klientům poskytuje spolehlivou platformu pro online obchodování na více než 80 akciových trzích v 18 zemích světa a zprostředkovává vedení vysoce pojištěného multiměnového účtu s možností vkladu v českých korunách. STOX.CZ nabízí bezkonkurenční poplatky a technickou podporu v obchodní dny od 9:00 do 22:00. Více na www.stox.cz.



Přečtěte si také:

26.10.2017ECB srazila očekávání na brzké ukončení QE Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688