TNBiz (TN.cz)
Reality  |  24.06.2013 12:02:45

Kde v Evropě jsou nejdražší nové byty a jak si stojí Praha?

Cenová úroveň nového bydlení v Praze byla v loňském roce srovnatelná například s Berlínem nebo Bruselem. Vyplývá to z výsledků druhé studie společnosti Deloitte s názvem Index nemovitostí (Property Index), která analyzovala vývoj cen nemovitostí a rezidenčních trhů ve 13 zemích Evropy.

"Cenová úroveň nových rezidenčních nemovitostí v Praze překračuje téměř o 900 eur/m2 Varšavu a příliš nezaostává za Berlínem nebo Bruselem. Praha je zároveň jedním z mála evropských měst, kde ceny nových rezidenčních nemovitostí nadále překračují průměr dané země více než dvojnásobně. Podobně je na tom Londýn, Berlín, Frankfurt, Hamburk či Paříž," uvedla Diana Rádl Rogerová, partnerka ve společnosti Deloitte, která je odpovědná za odvětví nemovitostí ve střední Evropě.

V loňském roce byla nejdražším městem Evropy vnitřní část Londýna, kde se pohybuje průměrná cena za pořízení bytu téměř 10 000 eur/m2. Růst cen byl zaznamenán také ve vnějších částech Londýna, kde částka dosáhla téměř 6000 eur/m2. V Paříži průměrné tržní ceny starších bytů dosáhly částky 8300 eur/ m2, na okrajích metropole pak zhruba 5500 eur/ m2.

Bavorský Mnichov, který je nejdražším německým městem z hlediska pořízení rezidenční nemovitosti, dosáhl v loňském roce průměrné ceny ve výši 5000 eur/m2 a společně s Moskvou nejvíce překračují průměr cen v dané zemi (255 procent). V Moskvě, italském Miláně a Římě či francouzském Lyonu a Marseille činí průměrná cena za rezidenční nemovitosti okolo 4000 eur/ m2.

Naopak nejlevnější rezidenční nemovitosti je možné nalézt v regionu střední Evropy. V Budapešti dosahovala v roce 2012 průměrná cena rezidenční nemovitosti 1198 eur/m2 a ve Varšavě 1656 eur/m2.

Nejvýraznější cenový růst nových bytů byl v roce 2012 meziročně zaznamenán v Berlíně (13 procent), Londýně (12 procent) a Moskvě (11 procent). Naopak největší cenový pokles byl zjištěn ve Varšavě (-8 procent) a Amsterdamu (-7 procent).

"Dostupnost vlastního bydlení se ve sledovaných evropských zemích výrazně liší. Zatímco v Dánsku je k pořízení nového rezidenčního bydlení zapotřebí 2,2násobek průměrného ročního hrubého příjmu, v Rusku je nutné počítat s 10,1násobkem. V České republice je na pořízení nového bytu zapotřebí přibližně sedm ročních hrubých platů, bydlení je tak u nás dostupnější než v Maďarsku, Polsku či Itálii," uvedla Diana Rádl Rogerová.

 

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688