BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  20.06.2013 09:50:00

Zasedání SNB, Indexy PMI z Evropy, maloobchodní tržby z Velké Británie; analýza EUR/GBP

Dnešní zasedání švýcarské národní banky (SNB) víceméně potvrdilo její stávající monetární politiku. SNB bude i nadále udržovat minimální kurz franku s eurem na úrovni 1,20. Dle SNB by neúměrné posilování CHF mohlo ohrozit cenovou stabilitu i domácí ekonomiku. Zachování minimálního kurzu je nyní důležité proto, aby přílišné posílení CHF nezpůsobilo utáhnutí měnové politiky, která již nyní bojuje s deflací. 3měsíční úroková sazba (Libor) zůstane v rozmezí mezi 0,0 – 0,25 procenty. V letošním roce očekává SNB ve Švýcarsku deflaci 0,3 procenta a v příštím roce pak mírnou inflaci 0,2 procenta. Podle zveřejněné zprávy očekává Švýcarsko růst ekonomiky v rozmezí 1,0 – 1,5 procenta v letošním roce.

Francouzský sektor výroby a služebse dočkal v červnu mírného zlepšení. Tamní index nákupních manažerů (PMI) za výrobu si polepšil o 1,9 bodu na 48,3 bodu. Stále se však nachází pod hodnotou 50, jenž odděluje kontrakci od expanze. Výroba byla v expanzi naposledy v únoru 2012. Sektor služeb vzrostl o 2,2 bodu na 46,5 bodu. Ačkoli indexy PMI v posledních měsících dosahují vyšších hodnot, nacházejí se stále pod důležitou hodnotou 50.

Německý index PMI měřící sektor služeb a výroby dohromady (2/3 tamní ekonomiky) vzrostl v červnu na 50,9 bodu z předchozích 50,2 bodu. Samotný sektor výroby však klesl na 48,7 bodu z květnových 49,4 bodu a ocitl se v kontrakci. Německé společnosti trpí nedostatkem nových objednávek, které vedou k hromadnému propouštění. Sektor služeb vzrostl na 51,3 bodu z květnových 49,7 bodu a překonal tak odhady ekonomů.

PMI eurozóny za služby a výrobudohromady (85 procent ekonomiky) posílilo v červu na 48,9 bodu z květnových 47,7 bodu. Jde tak o nejlepší výsledek od března 2012 a překonání ekonomické předpovědi o zisku 48,1 bodu. Index nákupních manažerů za služby dosáhl na 48,6 bodu. Výrobní PMI vzrostlo na 48,7 bodu z předchozích 48,3 bodu. Ačkoli indexy PMI v posledních měsících dosahují vyšších hodnot, nacházejí se stále pod důležitou hodnotou 50, která odděluje recesi od expanze.

Maloobchodní tržby Velké Británie posílily v květnu nad očekávání. Dokázaly růst o 2,1 procenta a napravily tak 1,1 procentní propad z dubna. V meziročním srovnání jde o 1,9 procentní nárůst. Prodej potravin expandoval o 3,5 procenta a byl podpořen slevovými akcemi v supermarketech. Online prodej se dočkal 4,3 procentního růstu.

EUR/GBP odmazává své zisky z předchozích seancí. Včerejší růst se zastavil u horní hrany kanálu, kde trh poměrně dlouho osciloval a dnešním dopolednem započala korekce. Momentálně se obchoduje pod supportem Fibonacciho hladiny 38,2 a dokáže-li tak trh uzavřít, tak je pravděpodobné, že dojde k testování Fibonacciho hladiny 23,6, v jejíž blízkosti se nachází i podpora v podobě rostoucí trendové linie.
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688