BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  19.06.2013 15:45:00

Zprávy z regionu; analýza EUR/CZK, EUR/PLN

Měny středoevropského regionu (CEE) se dnes vůči euru pohybovaly bez výraznější změny.  Jejich pohyb do strany je primárně ovlivněn vyčkáváním na závěr zasedání americké centrální banky (Fed). Pro jejich další vývoj je klíčové, jestli bude Fed pokračovat v měnovém uvolňování, které podporovalo chuť investorů po rizikových aktivech, mezi které měny CEE patří, nebo je těmto dnům již konec.

České republice se koalici stále nepodařilo shodnout na novém lídrovi. Více ale než politická situace ovlivňují nyní českou korunu výroky některých členů bankovní rady ČNB. Česká koruna je již zvyklá na nestabilní vlády, které ji ani v minulosti nedokázaly podlomit kolena. K jejímu oslabení by mohlo dojít jenom v případě dlouhodobějšího bezvládí, což by ale stejně nakonec bylo v souladu s politikou ČNB. Ratingová agentura Standard and Poor‘s dnes potvrdila, že rating Česka nebude v případě pádu vlády ohrožen. 

Lubomír Lízal, člen bankovní rady ČNB, se před dvěma dny vyjádřil, že intervence na měnovém trhu směrující k oslabení domácí měny jsou momentálně více pravděpodobné než na začátku roku 2013, a to kvůli nižší inflaci. Vladimír Tomšík viceguvernér ČNB dnes pokračoval ve stejné rétorice jako jeho kolega Lízal, když pro Hospodářské noviny uvedl, že je připraven podpořit intervence směrující k oslabení CZK, bude-li to potřeba. Důvodem by mohla být nejen slabá ekonomická výkonnost země, ale i případné deflační tlaky. ČNB stejně jako i její maďarský protějšek mají na programu měnové zasedání příští týden.

EUR/CZK si v průběhu dopolední seance připsalo zisky a udrželo se nad supportem Fibonacciho hladiny 23,6. Současný vývoj svědčí o nerozhodnosti trhu. Důležitým supportem by se mohla stát rostoucí trendová linie, která již několikrát odvrátila pokusy medvědů. Ze střednědobého hlediska to vypadá, že by trh mohl vytvořit formaci symetrického trojúhelníka.

Makroekonomická data přišla dnes z Polska, které zveřejnilo průmyslovou výrobu za květen. Ta se meziročně propadla o 1,8 procenta, přičemž se očekával pokles jenom o 0,85 procenta. PLN na tato data reagoval vůči euru oslabením, které pak dokázal v průběhu dnes smazat.

EUR/PLN  po včerejším růstu odpočívá a nevytváří nějaký zásadní pohyb. Trh se obchoduje nad silným supportem 4,25, jehož proražení by umožnilo hlubší pohyb dolů. Tento vývoj by byl podpořen i skrytou medvědí divergencí.



 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   8:18  Izraelský útok na Írán vrátil eurodolar k 1,06 ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   8:14  S&P 500 poklesl popáté v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   7:03  Poslední vyjádření z Fedu před začátkem mediální karantény (Ranní zpráva z... Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

17.10.2013Zprávy z USA; analýza EUR/USD BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688